Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οι ηγέτες εννέα χωρών ζητούν ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ

Οι ηγέτες εννέα χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στο Βουκουρέστι για να ζητήσουν ενίσχυση της ανατολικής..

Οι ηγέτες εννέα χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στο Βουκουρέστι για να ζητήσουν ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία. 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε περίπου τρεις εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής της λυκοσυμμαχίας που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουνίου στη Μαδρίτη.

Οι αρχηγοί των εννέα κρατών που συμμετέχουν – Βουλγαρία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία και Σλοβακία – θα εξετάσουν όπως υποστηρίζουν σε σχετικές ανακοινώσεις τους τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην ασφάλεια των «ευάλωτων εταίρων» της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας και της Γεωργίας.

«Αντιμέτωποι με αυξημένους κινδύνους για την ασφάλεια στη Ρουμανία και τη Μαύρη Θάλασσα, η εδραίωση του ΝΑΤΟ στην ανατολική του πτέρυγα (…) γίνεται ακόμη πιο επείγουσα και κρίσιμη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις κατά την έναρξη της συνεδρίασης, στην οποία συμπροεδρεύει ο Πολωνός ομόλογός του, Αντρέι Ντούντα.

Η σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας θα χαράξει «ένα μακροπρόθεσμο όραμα, μέσω της νέας στρατηγικής της αντίληψης, θέτοντας τη συλλογική άμυνα και το Άρθρο 5 (σ.σ. της συνθήκης της) στο επίκεντρο των ενεργειών», ανέφερε ο ίδιος υποστηρίζοντας την «ενίσχυση της στάσης αποτροπής και άμυνας», για απάντηση «στις απειλές που εγείρει η Ρωσία».

Το Άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ ορίζει ότι εάν μια χώρα του ΝΑΤΟ δεχτεί ένοπλη επίθεση, κάθε χώρα-μέλος της Συμμαχίας θα θεωρήσει αυτή την πράξη βίας ως ένοπλη επίθεση που στρέφεται εναντίον όλων των μελών. Ουσιαστικά αποτελεί το άρθρο «κλειδί» της λυκοσυμμαχίας για συμμετοχή σε μια γενικευμένη ιμπεριαλιστική σύγκρουση.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ντούντα την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε «τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια (…) της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση του Βουκουρεστίου θα στεφθεί με «επιτυχία».

Υπενθυμίζουμε ότι το 2017, το ΝΑΤΟ ανέπτυξε πολυεθνικές στρατιωτικές δυνάμεις στα κράτη της Βαλτικής και την Πολωνία και μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έστειλε ενισχύσεις και βαρύτερο οπλισμό.

Σχετικά θέματα

Απόψεις