Οργανωμένοι στα σωματεία τους οι εργαζόμενοι στον χώρο της Δικαιοσύνης μπορούν να αναμετρηθούν με την αντιλαϊκή πολιτική και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις.
Αυτό αναδείχτηκε σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν την Τετάρτη 13 Μάρτη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στον χώρο της δικαιοσύνης ενάντια στην αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη, με πρωτοβουλία του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων.
Συμμετείχαν ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Διοικητικών Δικαστηρίων Αθήνας, η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Γραμματείας Διοικητικών Δικαστηρίων και το Σωματείο Δικαστικών Διερμηνέων Αττικής.
Παρευρέθηκε ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Στην εισηγητική ομιλία, ο Βασίλης Διονυσόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, τόνισε πως οι εκτεταμένες αναδιαρθρώσεις στη δικαιοσύνη και η αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη, στόχο έχουν, δικαιοσύνη και κράτος, να υπηρετούν ακόμα περισσότερο τον νόμο του κέρδους.
Ανέφερε ότι με το πρόσχημα της «επιτάχυνσης», η Δικαιοσύνη επιδιώκεται να γίνει γρήγορη, αποτελεσματική και ευέλικτη για τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των επενδύσεων στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και την ίδια στιγμή πιο εχθρική, δυσπρόσιτη και ακριβή για τα εργατικά και λαϊκά στρώματα.
Ανέδειξε ότι με την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη θα διαμορφωθούν συνθήκες γαλέρας για μισθωτούς και ασκούμενους δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους και τους αυτοαπασχολούμενους με μικρά εισοδήματα και θα ενισχυθούν περισσότερο οι μεγάλες δικηγορικές εταιρείες, που θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο μέρος της δικηγορικής ύλης.
Ο Παναγιώτης Ορθοδόξου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Διοικητικών Δικαστηρίων Αθήνας και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, στην ομιλία του ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικός ο κοινός συντονισμός της πάλης όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων στον χώρο της Δικαιοσύνης.
Ανέφερε ότι ο νέος Δικαστικός Χάρτης θα εξαναγκάσει δικαστικούς υπαλλήλους να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, ενισχύοντας την υποστελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών και οι πολίτες θα αναγκάζονται να κάνουν ολόκληρα χιλιόμετρα για να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Ο Γιάννης Ζήβας, αντιπρόεδρος του Σωματείου Δικαστικών Διερμηνέων Αττικής, στην ομιλία του ανέδειξε τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαστικοί διερμηνείς, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, αλλά και τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του Σωματείου τους.
Τόνισε ότι ο νέος Δικαστικός Χάρτης δεν πρόκειται να επιλύσει οξυμένα προβλήματά τους, αλλά θα επιβαρύνει τις εργασιακές συνθήκες όλων των εργαζομένων στη δικαιοσύνη.
Η Ανατολή Κυριαζίδου, αντιπρόεδρος Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Διοικητικών Δικαστηρίων Αθήνας, στην ομιλία της τόνισε ότι τα σχέδια αναμόρφωσης του Δικαστικού Χάρτη έχουν από την πρώτη στιγμή καταδικαστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων και μετέφερε πείρα από τις απεργιακές πολύμορφες κινητοποιήσεις των δικαστικών υπαλλήλων που συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα.
Ο Στρατής Δουνιάς, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας και του ΔΣ της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, στην ομιλία του ανέφερε ότι ο αγώνας ενάντια στις συγχωνεύσεις δικαστικών υπηρεσιών δεν αφορά μόνο τους δικαστικούς υπαλλήλους αλλά όλους τους εργαζόμενους.
Ανέφερε ότι, παρά τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και τις επιθέσεις που έχουν δεχθεί στους μισθούς τους, οι δικαστικοί υπάλληλοι είναι αυτοί που κρατούν «όρθια» τα δικαστήρια σε όλη τη χώρα και έστειλε μήνυμα κλιμάκωσης των μαζικών κινητοποιήσεων.
Όλοι οι ομιλητές ανέφεραν ότι οργανωμένοι στα σωματεία τους οι εργαζόμενοι στον χώρο της Δικαιοσύνης μπορούν να αναμετρηθούν με την αντιλαϊκή πολιτική και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης.
Οι δικαστικοί υπάλληλοι σε όλη τη χώρα κλιμακώνουν τον αγώνα τους με νέες κινητοποιήσεις και συλλογή υπογραφών ενάντια στον νέο Δικαστικό Χάρτη. Aπό 902.gr