Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Νέες εξοπλιστικές δαπάνες «μαμούθ» μετά τα Rafale και τις φρεγάτες των 4,5 δισ.

Σειρά έχει ο Στρατός Ξηράς, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ηδη έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις Έτοιμη για νέο γύρο..

Σειρά έχει ο Στρατός Ξηράς, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ηδη έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις

Έτοιμη για νέο γύρο εξοπλιστικών δαπανών εμφανίζεται η κυβέρνηση ενώ την Δευτέρα ψηφίζονται στην Βουλή οι συμβάσεις για την προμήθεια 18 αεροσκαφών τύπου Rafale, Φρεγατών τύπου Bellhara αλλά και νέων τύπων τορπίλων υποβρυχίων. Αγορές που θα κοστίσουν πάνω από 4,5 δισ. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει στην λογική της αύξησης του εξοπλιστικού προγράμματος.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «το έργο δεν σταματάει εδώ. Εξάλλου τα Επιτελεία, ο Αρχηγός με το συνολικό σχέδιο, οι Αρχηγοί με τη συνδρομή τους και τις εισηγήσεις  τους, τα Επιτελεία εργάζονται εντατικά για να μας κάνουν προτάσεις. Εμείς, ως πολιτική ηγεσία, υλοποιούμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε τις εισηγήσεις των Επιτελείων και καλύπτουμε ανάγκες όχι μόνο ανάγκες θα έλεγα που “φωνάζουν” ότι πρέπει να καλυφθούν και έπρεπε να έχουν καλυφθεί από καιρό, αλλά και νέες ανάγκες που προκύπτουν όσον αφορά τα καινούργια συστήματα». Επισήμανε ότι αυτό συμβαίνει «γιατί οι απειλές πλέον δεν είναι αμιγώς συμβατικές, έχουν και υβριδικό χαρακτήρα, έχουν ασύμμετρο χαρακτήρα και αναλόγως πρέπει να προσαρμόζονται οι δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να τις αντιμετωπίζουν επιτυχώς».

Με βάση αυτά ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι «θα έρθουν και άλλες παρεμβάσεις, οι οποίες θα ολοκληρώσουν θα έλεγα όλο το φάσμα κάλυψης αναγκών και στους τρεις κλάδους, γιατί μπορεί αυτή τη στιγμή η Αεροπορία να έχει κάθε λόγο να αισθάνεται μεγάλη ικανοποίηση όσον αφορά την κάλυψη αναγκών της, τώρα να δρομολογείται και κάλυψη αναγκών του Ναυτικού του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες θα έλεγα πρέπει να γίνουν κατεπειγόντως λόγω της παλαιότητας στοιχείων του Στόλου, αλλά ασφαλώς και ο Στρατός Ξηράς χρειάζεται τις δικές του παρεμβάσεις και αυτή την ώρα που μιλάμε γίνονται διαπραγματεύσεις και για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς».

Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι εκτός από τις μεγάλες αγορές οπλικών συστημάτων, εξοπλισμοί πραγματοποιούνται συνεχώς σε ένα ευρύ πρόγραμμα, δίχως μάλιστα το πρόγραμμα αυτό να εγκρίνεται από τη Βουλή λόγω της πολυδιάσπασης των συμβάσεων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «από τον Σεπτέμβρη του 2020 έχουν ενεργοποιηθεί 191 υποπρογράμματα και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ΚΥΣΕΑ έχει εγκρίνει ήδη τα 48 και έχουν συμβασιοποιηθεί 61. Κάποια, δεν χρειάζονται την έγκριση του ΚΥΣΕΑ,άρα δεν περνάνε από ΚΥΣΕΑ. Από τα 191 υποπρογράμματα και προγράμματα εξοπλιστικά, ούτε 10 δεν έχουν έρθει προς κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων, με τη μορφή των συμβάσεων, όπως αυτές που φέρνουμε σήμερα».

Αυτά ενώ το βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς των αεροσκαφών Rafale και των φρεγατών  Belhara είναι η άμεση αποπληρωμή τους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις φρεγάτες συνολικού κόστους 3 δις το 2022 θα διατεθούν 1.168 δις το 2022 και για τα επόμενα τρία χρόνια 517, 479 και 490 εκατομμύρια αντίστοιχα. Για τις αεροσκάφη Rafale που θα στοιχίζουν 1 δις τα κόστη είναι 279,5 εκατομμύρια το 2022 και για τα επόμενα δύο χρόνια 224 και 480 εκατομμύρια.

Το γεγονός δικαιολόγησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέροντας πως «υπάρχει μία εμπροσθοβαρής, αν θέλετε, τάση στις πληρωμές, αλλά μην ξεχνάτε ότι και τα τρία πλοία θα έχουν παραδοθεί μέχρι το 2026 και από κει και πέρα, για άλλα τρία χρόνια θα διεξάγεται η αποπληρωμή. Δεν είναι παράλογο το μεγαλύτερο κομμάτι της πληρωμής να διεκπεραιώνεται όσο διεκπεραιώνεται το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου».

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις