Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζει νέο εξοπλιστικό πακέτο 18 δισ. δολαρίων για το Ισραήλ

Την εντεινόμενη στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, τόσο για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα, όσο και σε βάθος χρόνου, για..

Την εντεινόμενη στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, τόσο για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα, όσο και σε βάθος χρόνου, για την «επόμενη μέρα» στην περιοχή, επιβεβαιώνει ένα ακόμα αποκαλυπτικό δημοσίευμα, αυτήν τη φορά από το πρακτορείο «Reuters».

Πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκέφτεται να προωθήσει άλλο ένα πακέτο, αξίας 18 δισ. δολαρίων, με όπλα, πυρομαχικά (μεταξύ των οποίων και βόμβες ενός και μισού τόνου) και δεκάδες μαχητικά F-15.

Το νέο εξοπλιστικό πακέτο είχε εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου στις 30 Γενάρη μετά από αίτημα του ισραηλινού στρατού που προωθήθηκε εκ νέου την περασμένη βδομάδα στην Ουάσιγκτον από τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Γ. Γκάλαντ.

Σημειώνεται ότι παράδοση 25 μαχητικών F-15 στο Ισραήλ αναμένεται το νωρίτερο το 2029, δείχνοντας τη βούληση των ΗΠΑ να ενισχύσουν μακροπρόθεσμα ακόμα περισσότερο τον στενότερο σύμμαχό τους στη Μέση Ανατολή, με το βλέμμα στους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Reuters», ο προεδρεύων της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Μ. Μακόλ, έδωσε το «πράσινο φως» για την πώληση και άλλων μαχητικών F-15 τον περασμένο Γενάρη, ενώ οι ΗΠΑ έχουν ήδη εξουσιοδοτήσει την παράδοση 1.800 βομβών ΜΚ84 (βάρους 925 κιλών) και 500 βομβών ΜΚ-82 (βάρους 227 κιλών).

Συνεννοήσεις ΗΠΑ – Ισραήλ για την επίθεση στη Ράφα

Στο μεταξύ, σε προχτεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη Αμερικανών και Ισραηλινών ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων, με επικεφαλής τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ρον Ντέρμερ, αναφέρθηκε ότι τέθηκαν στο επίκεντρο τα σχέδια του Ισραήλ για χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη νότια πόλη Ράφα – εκεί όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι και άμαχοι Παλαιστίνιοι.

Συμφωνήθηκε από τη μεριά του Τελ Αβίβ να ληφθούν υπόψη «οι ανησυχίες» των ΗΠΑ για μαζική εισβολή στη συγκεκριμένη πόλη και να επακολουθήσουν και άλλες διαβουλεύσεις για το θέμα στη συνέχεια, με διά ζώσης συναντήσεις την επόμενη βδομάδα στην Ουάσιγκτον.

Στη δίωρη τηλεδιάσκεψη οι δύο πλευρές συμφώνησαν (σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης) ότι «μοιράζονται τον στόχο να δουν τη Χαμάς να ηττάται στη Ράφα».

Ωστόσο, χτες βράδυ, το ισραηλινό κανάλι «Channel 12» μετέδωσε πως στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης οι δύο πλευρές ήταν «σε τελείως διαφορετική σελίδα» σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα.

Στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας θα μεταβεί τις επόμενες μέρες στη Σαουδική Αραβία για νέες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό και πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στο φόντο των γνωστών πιέσεων που ασκούν οι ΗΠΑ για νέα «συμφωνία του Αβραάμ» μεταξύ Ριάντ και Τελ Αβίβ.

Στη Γαλλία, χτες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, είχε διαβουλεύσεις και σε σχέση με όσα διαδραματίζονται τελευταία στη Μέση Ανατολή με τον πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, τον ΥΠΕΞ, Στ. Σεζουρνέ, και τον υπουργό Άμυνας, Σ. Λεκορνού.

Διεργασίες για γαλλικό σχέδιο στον ΟΗΕ

Το ίδιο διάστημα, η Γαλλία σε συνεννόηση με την Παλαιστινιακή Αρχή προωθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα νέο σχέδιο απόφασης για εκεχειρία στη Γάζα και άνευ όρων απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων. Επίσης θα ανοίγει τον δρόμο για συνομιλίες που θα οδηγήσουν σε «μονοπάτι» μελλοντικής «λύσης» στη βάση των δύο κρατών, ενώ γίνεται και αναφορά στην ανάγκη «μαζικής ανθρωπιστικής βοήθειας» για τους αμάχους στη Γάζα.

Το γαλλικό σχέδιο απόφασης προκάλεσε την αντίδραση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ Ισραέλ Κατς, ο οποίος ζήτησε από τη Γαλλία να το αποσύρει, επειδή τάχα «θα είναι επιβράβευση της τρομοκρατίας και θα θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία για τους ομήρους».

Εντέλει η Γαλλία συμφώνησε να συζητήσει το σχέδιο απόφασης με το Ισραήλ …σε δυο βδομάδες.

Στη συνέχεια ο Κατς είχε συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους, απαιτώντας να ασκήσουν βέτο αν δεν αλλάξουν οι διατυπώσεις στο γαλλικό σχέδιο.

Στο μεταξύ, Ισραηλινοί μεσολαβητές (στους οποίους συμπεριλαμβάνονται αξιωματούχοι της Μοσάντ, της υπηρεσίας ασφαλείας ISA και του στρατού) ανακοίνωσαν χτες ότι διαμόρφωσαν μια «επίκαιρη» πρόταση που αναμένεται να απαντηθεί από τη Χαμάς και την οποία παρουσίασαν στο Κάιρο.

Και αυτήν τη φορά κάλεσαν τους μεσολαβητές από ΑίγυπτοΚατάρ και ΗΠΑ να ασκήσουν πιο έντονη πίεση στη Χαμάς ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία. Η «αναθεωρημένη» ισραηλινή πρόταση εξετάστηκε χτες το βράδυ από το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο.

Το ισραηλινό δημόσιο ραδιόφωνο ΚΑΝ μετέδωσε ότι η ισραηλινή πλευρά παρουσίασε στους μεσολαβητές στο Κάιρο την «επικαιροποιημένη και πιο ευέλικτη θέση» και μετά επέστρεψε στο Ισραήλ, αναμένοντας την απάντηση της Χαμάς.

Υποσχέσεις για ισπανική αναγνώριση της Παλαιστίνης

Η ισπανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος μέχρι το καλοκαίρι, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Π. Σάντσεθ στο Αμμάν οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε ισπανικές εφημερίδες.

Ο Σάντσεθ, εν μέσω νέας περιοδείας σε τρεις χώρες της Μέσης Ανατολής, δήλωσε στην εφημερίδα «La Vanguardia» ότι αυτό θα πρέπει να γίνει το τρέχον εξάμηνο. Οι δηλώσεις του δείχνουν επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος που είχε παρουσιάσει πρόσφατα ο Ισπανός πρωθυπουργός για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Στις 9 Μάρτη ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στο ισπανικό κοινοβούλιο να ψηφίσει την αναγνώριση αυτή μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2027. Στις 22 Μάρτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Ισπανός πρωθυπουργός και οι ομόλογοί του της Ιρλανδίας, της Μάλτας και της Σλοβενίας δημοσίευσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία δηλώνουν «έτοιμοι να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη», ότι δε αυτό θα γίνει «όταν θα μπορεί να αποτελέσει θετική συμβολή (σ.σ. στη διευθέτηση της σύγκρουσης Ισραήλ – Παλαιστινίων) και όταν οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές».

Η εφημερίδα «El Pais» εκτιμά ότι η αναγνώριση μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικές εκστρατείας των ευρωεκλογών «ή τις βδομάδες που θα ακολουθήσουν». Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την «El Pais» ο Σάντσεθ δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην περιοδεία ότι θα πρέπει «να παρακολουθούνται οι αποφάσεις που θα ληφθούν σύντομα στις Βρυξέλλες και στη Νέα Υόρκη», δηλαδή από την ΕΕ και τον ΟΗΕ, εννοώντας ότι η απόφαση της Μαδρίτης θα συνδέεται με την εξέλιξη της διεθνούς κατάστασης.

Η «El Pais» εκτιμά επίσης ότι ο Σάντσεθ -ο οποίος μετά την Ιορδανία θα επισκεφτεί τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ– θέλει «να προσπαθήσει να πείσει τις αραβικές χώρες που ακόμα δεν έχουν αναγνωρίσει το Ισραήλ», όπως οι εν λόγω χώρες του Κόλπου, «να το κάνουν».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP, εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις