Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Νέες εντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου ενόψει των σερβικών εκλογών

Την αντίδραση της Σερβίας αλλά και την «απογοήτευση» των… προστατών του προτεκτοράτου (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) προκάλεσε η απόφαση του Κοσόβου να μην επιτρέψει τη..

Την αντίδραση της Σερβίας αλλά και την «απογοήτευση» των… προστατών του προτεκτοράτου (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) προκάλεσε η απόφαση του Κοσόβου να μην επιτρέψει τη λειτουργία εκλογικών τμημάτων για να ψηφίσουν οι Σέρβοι που μένουν στην επικράτειά του στις σερβικές εκλογές της 3ης Απρίλη, σε μια ακόμα εξέλιξη που επιβεβαιώνει τον σύνθετο χαρακτήρα των αντιθέσεων στα Βαλκάνια.

Με φόντο την όξυνση διεργασιών γύρω από την ευρωατλαντική επιδίωξη για γενικευμένη επίσημη αναγνώριση του προτεκτοράτου και ενώ φουντώνουν σχεδιασμοί για την ένταξή του σε ΝΑΤΟ και ΕΕ (στο πλαίσιο της «αναχαίτισης» της ρωσικής και κινεζικής διείσδυσης στα Δυτικά Βαλκάνια), το Κόσοβο επικαλείται απόφαση της Βουλής του από τον Γενάρη, που εκτιμούσε ότι η διεξαγωγή εκλογών άλλων χωρών στην επικράτειά του «παραβιάζει την κυριαρχία και τη συνταγματική τάξη της Δημοκρατίας του Κοσόβου». Σχετικά ρεπορτάζ αναφέρουν πως η κυβέρνηση Κούρτι παρέθεσε στο Βελιγράδι «επιλογές» για τη διευθέτηση του ζητήματος, όπως η επίσημη υποβολή σχετικού αιτήματος «προς τη Δημοκρατία του Κοσόβου», προσδοκώντας σε μια κίνηση που εμμέσως θα συνιστούσε αναγνώρισή του από το Βελιγράδι.

Τη Δευτέρα, συζήτησε σχετικά και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Σερβίας, με τον Πρόεδρο της χώρας, Αλ. Βούτσιτς, να δηλώνει ότι τίθεται «θέμα ασφάλειας και πολιτικής επιβίωσης των Σέρβων στο Κόσοβο, της ίδιας τους της ύπαρξης». Ο Βούτσιτς εξέφρασε δυσαρέσκεια για αντίστοιχα μέτρα που παίρνουν και άλλες βαλκανικές κυβερνήσεις, μιλώντας για «παγίδα» που «πρέπει να αποφύγουμε» και αναφέροντας ότι «συνολικά η Πρίστινα και τμήμα της Ποντγκόριτσα, του Ζάγκρεμπ και του Σαράγεβο (σ.σ. δηλαδή του Μαυροβουνίου, της Κροατίας και της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης) δεν συμπεριφέρονται συντονισμένα κατά λάθος».

Σημειωτέον, και από τη μεριά του Μαυροβουνίου, ο ΥΠΕΞ, Ντ. Ραντούλοβιτς, ανακοίνωσε ότι οι Σέρβοι που μένουν στη χώρα και επιθυμούν να ψηφίσουν στις εκλογές της 3ης Απρίλη θα πρέπει να απευθύνονται στις έδρες των διπλωματικών αποστολών της Σερβίας, σχολιάζοντας ότι «η απόφαση αυτή δεν στρέφεται ενάντια σε κάποιον, γιατί με τον ίδιο τρόπο ψηφίζουν και οι πολίτες άλλων χωρών, της Κροατίας, των ΗΠΑ, της Ουκρανίας κ.ά., των οποίων η εθνική νομοθεσία επιτρέπει την ψηφοφορία στο εξωτερικό».

«Μεγάλη απογοήτευση» για την Πρίστινα, «εκτίμηση» για τη «διάθεση» της Σερβίας

Την ίδια ώρα, σε χτεσινή τους ανακοίνωση οι «5» (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία που συγκροτούν τους «Quint») αναγνώρισαν μεν «το προνόμιο της κυβέρνησης του Κοσόβου να αποφασίζει αν θα επιτρέψει ή όχι τη διευκόλυνση της διεξαγωγής των εκλογών άλλων χωρών», ωστόσο εκφράζουν «μεγάλη απογοήτευση» για το ότι το Κόσοβο απέρριψε «εποικοδομητική πρόταση» που υπέβαλαν για την εξεύρεση λύσης, σε αντίθεση με τη «διάθεση που έδειξε η Σερβία», για την οποία εκφράζουν «εκτίμηση».

Σημείωσαν μάλιστα ότι – παρά την πλήρη στοίχιση της Πρίστινας σε ό,τι αφορά τις ευρωατλαντικές αποφάσεις απέναντι στη Ρωσία – «μια τέτοια συμπεριφορά δεν ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τις αρχές μας και θα υπονομεύσει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες» του Κοσόβου, του οποίου η απόφαση, συνεχίζουν, δείχνει ότι «απέτυχε να δείξει την αφοσίωσή του στην αρχή υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών του, περιλαμβανομένων των μειονοτήτων». Καταλήγουν δε ζητώντας από την Πρίστινα «να εργαστεί για να μειώσει τις εντάσεις και να εμπλακεί εποικοδομητικά στον διάλογο που διευκολύνει η ΕΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία»

Η παραπάνω παρέμβαση των «5» βέβαια δεν προέκυψε από το πουθενά. Αντίθετα, είναι ενταγμένη στην προσπάθεια του ευρωατλαντικού άξονα να διατηρεί δεσμούς με το Βελιγράδι, επιχειρώντας παράλληλα να υπονομεύσει τους αντίστοιχους δεσμούς του με τη Ρωσία. Ερχεται μάλιστα σε μια περίοδο που το Βελιγράδι, επιχειρώντας να «ισορροπήσει», δηλώνει ότι παρά τις πιέσεις που δέχεται δεν πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ την ίδια ώρα υπερψήφισε στον ΟΗΕ το δυτικό ψήφισμα καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

(Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσάστης»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις