Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια θανάτου εργαζόμενης σε κρεοπωλείο

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου για το φρικτό εργατικό ατύχημα στο Μεσολόγγι

«Το φρικτό εργατικό ατύχημα στο Μεσολόγγι φέρνει για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο και επιβεβαιώνει με τραγικό τρόπο τα ελλιπή έως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, με αφορμή τον θάνατο της 50χρονης εργαζόμενης στο Μεσολόγγι, που διαμελίστηκε σε μηχανή του κιμά σε κρεοπωλείο, το βράδυ της Παρασκευής, εκφράζοντας ταυτόχρονα τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια της άτυχης γυναίκας, που έφυγε από τη ζωή στη μάχη για το μεροκάματο με τραγικό τρόπο.  

«Η 50χρονη συναδέλφισσα πήγε να καθαρίσει μηχανή που κόβει κρέας και κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, αρχικά εγκλωβίστηκε το κεφάλι της, ενώ στη συνέχεια διαμελίστηκε μπροστά στα μάτια της νεαρής κόρης της, που εργαζόταν μαζί της. Δούλευε από το πρωί μέχρι το βράδυ ανασφάλιστη και καθάριζε μαγαζιά για να εξασφαλίσει τα προς το ζην. “Στις 9 μ.μ. την πήραν να πάει για δουλειά και στις 10 ήρθε το μαντάτο”, ανέφερε η μητέρα της», τονίζει το ΕΚΑ.

Ο συνδικαλιστικός φορέας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι οι εργασιακοί χώροι μετατρέπονται σε κρεματόρια, θυμίζοντας ότι μόλις στις 22 Σεπτέμβρη (μία μέρα μετά την πανελλαδική απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο – τερατούργημα της κυβέρνησης), ένας ακόμη εργαζόμενος είχε χάσει τη ζωή του σε έργα αποχέτευσης στο Αγρίνιο.

«Προειδοποιούμε και στέλνουμε μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να βλέπουμε ο ένας τον άλλο να τσακιζόμαστε, να χάνουμε τη ζωή μας», τονίζει αναφέροντας: «Όχι άλλοι νεκροί και σακατεμένοι εργάτες στον βωμό του κέρδους!».

 

Παράλληλα, απευθυνόμενο σκωπτικά προς την κυβέρνηση, το ΕΚ επισημαίνει: «Ας μας πει ο κ. Γεωργιάδης, υπουργός Εργασίας, που στις 21 Σεπτεμβρίου, που οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα διαδήλωσαν απεργώντας ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα, από το βήμα της Βουλής, με παραλήρημα καυχιόταν ότι το νομοσχέδιο είναι φιλεργατικό, γιατί γίνονται τόσα πολλά εργατικά “εργοδοτικά” εγκλήματα τώρα, με 8 ώρες εργασίας; Με 13 ώρες που προβλέπει το νομοσχέδιο πόσα θα γίνονται; Για τους σκοτωμένους εργάτες και εργάτριες έχει κάτι να πει;

Θα πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ζωής τους ή θα μετατραπούν οι χώροι δουλειάς σε κάτεργα; Θα μας εξηγήσει τι πιστεύει πως θα γίνει στους χώρους δουλειάς, τώρα που επιβάλλεται η 13ωρη εργασία, καταργείται το 8ωρο και το 5ήμερο, όπως ακριβώς απαιτούσαν εδώ και χρόνια οι μεγαλοεργοδότες;

Η κυβέρνηση με τους μεγαλοεργοδότες φέρνουν το βάρος της ευθύνης για το πώς έχουν διαμορφωθεί οι όροι δουλειάς των εργαζομένων. (Δουλειά από το πρωί έως το βράδυ, ανασφάλιστοι και περιπλανώμενοι εργασιακά από εδώ κι από εκεί, να συμπληρώσουμε εισόδημα, όπως συνέβη και με την συναδέλφισσα Άννα).

Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση, με αυτό το αντεργατικό πλαίσιο, την κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς “να σφυρίζουν αδιάφορα” και να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα μετά τα εγκλήματα, θα οξυνθεί.

Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο, επειδή δεν μπορούμε να περιμένουμε καμιά προστασία από την κυβέρνηση και την εργοδοσία, έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε στην κυριολεξία τη ζωή μας και με τον αγώνα μας να επιβάλλουμε τους όρους ασφάλειας και υγείας στους τόπους δουλειάς».

Απαιτώντας άμεσα να διαλευκανθεί το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν, αλλά και διερεύνηση των αιτιών του, καλεί να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.

Παράλληλα απαιτεί:

«Να επανδρωθούν οι υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δηλαδή του κράτους (ΣΕΠΕ), με μόνιμο προσωπικό από έμπειρους επιθεωρητές, και να έχουν πλήρεις αρμοδιότητες, που δυστυχώς η κυβέρνηση τις έχει αφαιρέσει.

Να προσληφθούν Επιθεωρητές Εργασίας και να ενισχυθούν με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΣΕΠΕ, ώστε να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς. Να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς. Να παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας».

Και καταλήγει: «Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να ενταχθούν στα σωματεία, να παλέψουμε για σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα. Έλληνες και ξένοι, να κάνουμε δική μας υπόθεση το να μην ξαναθρηνήσουμε άλλους συναδέλφους στον αγώνα που κάνουμε για την επιβίωσή μας». Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις