Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ν. Καραθανασόπουλος: Αν δεν υπήρχε η πρωτοβουλία του ΚΚΕ θα είχαν θαφτεί τα αίτια του εγκλήματος των Τεμπών (VIDEO)

Η πρωτοβουλία του ΚΚΕ για τη συγκρότηση της Εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση όλων των πτυχών που σχετίζονται με το..

Η πρωτοβουλία του ΚΚΕ για τη συγκρότηση της Εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση όλων των πτυχών που σχετίζονται με το έγκλημα στα Τέμπη συνέβαλε αφενός στο να μην ξεχαστεί το έγκλημα και αφετέρου έφερε στο φως στοιχεία για την απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στη συζήτηση για την έγκριση του Πορίσματος της Επιτροπής.

Όπως είπε, μέσω της διαδικασίας της Επιτροπής ενημερώθηκε ο κόσμος για τις συνθήκες και τα πραγματικά αίτια του εγκλήματος, τα οποία αν δεν υπήρχε η πρωτοβουλία του ΚΚΕ θα είχαν θαφτεί. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση ψήφισε υπέρ της σύστασης της επιτροπής γιατί δεν μπορούσε να αποτρέψει, γνωρίζοντας ότι μπορούσε να κατευθύνει την λειτουργία της μέσω της πλειοψηφίας, ενώ καταψήφισε τις προτάσεις για σύσταση προανακριτικής.

Οι προτάσεις για τη σύσταση προανακριτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, στηρίζονταν στην δικογραφία της Ευρωπαίας εισαγγελέα η οποία διερευνούσε την οικονομική ζημιά της ΕΕ από την μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717. Παρόλα αυτά, το ΚΚΕ στήριξε και τις δύο προτάσεις, είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος. Και πρόσθεσε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι όλες οι κυβερνήσεις τους φέρουν βαρύτατες πολιτικές και ποινικές ευθύνες για την κατάσταση σιδηρόδρομο, με τα ελλιπέστατα μέτρα ασφαλείας τα οποία οδήγησαν τον λαό να «παίζει το κεφάλι του κορώνα γράμματα», χωρίς καν να το ξέρει. Ακόμα υπογράμμισε ότι παρά την αγωνιώδη προσπάθεια συγκάλυψης από τη ΝΔ, με την μη κλήση μαρτύρων και τις αντιπαραθέσεις με τα άλλα κόμματα για να κρυφτούν οι ευθύνες, αναδείχθηκαν πλευρές από τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες τους, ενώ προέκυψαν και ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, των υπουργών Μεταφορών και Υποδομών και άλλων αξιωματούχων, σχετικά με πολιτικές επιλογές και παραλείψεις.

Επίσης αναδείχθηκαν οι ανταγωνιστικές σχέσεις που διαμόρφωσε ο διαχωρισμός του ΟΣΕ σε θυγατρικές εταιρείες, ενώ η ΕΡΓΟΣΕ δημιουργήθηκε με απαίτηση της Κομισιόν και παρενέβαιναν άμεσα ευρωπαϊκοί μηχανισμοί. Αναδείχθηκε ο ρόλος της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης του μεταφορικού έργου με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες, το οποίο παραδόθηκε σε ιδιωτική εταιρεία γιατί έχει άμεσο κέρδος, με την ιδιωτικοποίηση να γιγαντώνει τα αντικρουόμενα συμφέροντα. Εξίσου αναδείχθηκε η κατάτμηση διαφόρων συμβάσεων που αφορούσαν έργα για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα, με καθυστερήσεις και ασυμβατότητα μεταξύ τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχει παραδοθεί και τεθεί σε λειτουργία κανένα από τα συστήματα ασφαλείας, με χαρακτηριστικότερη την σύμβαση 10.004 του 2007, για το σύστημα ATCS η οποία παραδόθηκε μετά από 10 χρόνια και όταν το παρέλαβε το 2018 η ΓΑΙΑΟΣΕ, κρίθηκε μη λειτουργικό, με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί το σύστημα.

Αναδείχθηκε επίσης η μεθοδευμένη σταδιακή μείωση προσωπικού που οδήγησε σε ελλιπή εκπαίδευση και δημιούργησε ένα εκρηκτικό μείγμα και τις συνθήκες για το τραγικό έγκλημα. Παντελώς ανεπαρκής αποδείχθηκε η ελεγκτική δυνατότητα της ΡΑΣ. Αναδείχθηκαν ακόμα οι αντιλαϊκές προτεραιότητες της ΕΕ, η οποία επεδίωκε μόνο αύξηση χωρητικότητας και ταχύτητας σε βάρος της ασφάλειας. Η ΕΕ ενδιαφέρεται για μέτρα ασφαλείας μόνο στο διασυνδεδεμένο δίκτυο, είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος, ενώ επιτρέπει να κυκλοφορούν τρένα χωρίς σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας και πυρασφάλεια.

Κατήγγειλε ότι το εσπευσμένο κλείσιμο της Εξεταστικής Επιτροπής δεν επέτρεψε να διερευνηθεί η έκρηξη και η πυρκαγιά, καθώς και η απαράδεκτη αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος λίγες μέρες μετά. Τόνισε ότι το ΚΚΕ ζήτησε να συνεχιστεί η Επιτροπή, αλλά το προεδρείο και η πλειοψηφία απάντησαν αρνητικά δια της σιωπής τους.

Επισήμανε ότι το έγκλημα ήταν το τραγικό αποτέλεσμα των πολιτικών στον ελληνικό σιδηρόδρομο τις τελευταίες δεκαετίες και είναι προφανείς οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Βασική ευθύνη που δεν παραγράφεται έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως επικεφαλής της κυβέρνησης η οποία παραλαμβάνοντας την αντιλαϊκή σκυτάλη πρωτοστάτησε στην περαιτέρω «απελευθέρωση» του σιδηροδρόμου και σήμερα παραπέμπει την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων σε βάθος 20ετίας. Ενώ τα έργα αυτά που θα χρηματοδοτούνταν από το Ταμείο Ανάκαμψης αφορούν μόνο στον τομέα που αφορά το μεγάλο κεφάλαιο και είναι μακριά από τις ανάγκες του λαού.

Τόνισε ακόμα ότι πολιτική ευθύνη για την κατάσταση φέρει ακέραια το αστικό κράτος και όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 30 χρόνων, γιατί όλοι μαζί προώθησαν την πολιτική της ΕΕ για πλήρη «απελευθέρωση», τεμαχισμό, αποψίλωση προσωπικού και ιδιωτικοποίηση μεταφορών. Αποδεικνύεται έτσι ότι είτε με αμιγώς κρατική ιδιοκτησία, είτε με την «απελευθέρωση», οι συγκοινωνίες είναι πεδίο κερδοφορίας και ανταγωνισμού και η ασφάλεια του λαού κόστος.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος ξεκαθάρισε ότι αναδείχθηκαν ποινικές ευθύνες, ιδιαίτερα για αρμόδιους υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη την τελευταία 15ετία και συγκεκριμένα σαφέστατες ποινικές ευθύνες στους υπουργούς Μεταφορών και Υποδομών της περιόδου 2009-2023, Δ. Ρέππα, Γ. Ραγκούση, Μ. Βορίδη, Κ. Χατζηδάκη, Μ. Χρυσοχοίδη, Χρ. Σπίρτζη και Κ. Καραμανλή.

Όπως εξήγησε, έχουν ποινική ευθύνη δια της παραλήψεως για διατάραξη της ασφάλειας των μεταφορών, κάτι που συνιστά κακούργημα. Κι αυτό γιατί το υπουργείο είναι νομοθετική αρχή και υπεύθυνη για τον σιδηρόδρομο, συνεπώς η ανάθεση υλοποίησης έργων δεν απαλλάσσει τον εκάστοτε υπουργό από τον έλεγχο και την εποπτεία με τελικό στόχο την ασφάλεια. Επίσης, πρέπει να εξεταστεί αν τα παραπάνω έγιναν με ενδεχόμενο δόλο, καθώς οι ελλείψεις στα συστήματα ήταν σε γνώση των υπουργών, ενώ είχαν γίνει μια σειρά προειδοποιήσεις. Ακόμα, εμπίπτουν στην κατηγορία της θανατηφόρας έκθεσης, επειδή ήταν σε γνώση τους οι ελλείψεις και τα κενά στην ασφάλεια του σιδηροδρόμου που συνδέονται με το δυστύχημα αλλά και με άλλα, όπως αυτό στο Άδενδρο. Τέλος, υπάρχει το πλημμέλημα της παράβαση καθήκοντος, αφού παρέλειψαν σκόπιμα να επιβλέψουν την ολοκλήρωση των συμβάσεων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε την αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος, κατά την οποία, χάθηκε πολύτιμο υλικό για τη σύνταξη της πραγματογνωμοσύνης, ειδικά σχετικά με την έκρηξη, ενώ πιθανά σχετίζεται και η καταγγελλόμενη απώλεια βιντεοληπτικού υλικού. Τα παραπάνω γεννούν ερωτήματα για το τι πραγματικά μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, που εξηγεί το μπάζωμα του χώρου. Για τα παραπάνω ανέφερε ότι λειτουργεί το άρθρο περί ευθύνης υπουργών, το οποίο το ΚΚΕ ζητά να καταργηθεί, ενώ θύμισε ότι στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ απέρριψαν το αίτημα για κατάργηση.

Επίσης, επισήμανε ότι το ΚΚΕ ζητά να συνεχίσει η Εξεταστική την λειτουργία, να κληθούν νέοι μάρτυρες, ενώ υπογράμμισε την πρόταση του ΚΚΕ για αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας Εξεταστικών και Προανακριτικών επιτροπών, προκειμένου το κόμμα που έχει την πλειοψηφία, να μην μπορεί να μπλοκάρει τις διαδικασίες.

Απροκάλυπτη απόπειρα συγκάλυψης από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Προκλητική ήταν η τοποθέτηση του εισηγητή της κυβερνητικής πλειοψηφίας της ΝΔ, Λ. Τσαβδαρίδη, όπου παρά τις αναφορές στα θύματα και τις χαροκαμένες οικογένειές τους, υπερασπίστηκε κυνικά το φαιδρό επιχείρημα του «ανθρώπινου λάθους» και της ατομικής ευθύνης. Ο βουλευτής της ΝΔ υπερθεμάτισε για την «παραβίαση του κανονισμού κυκλοφορίας» τον οποίο παρομοίασε με «Ευαγγέλιο». Καταρρίπτοντας την κοινή λογική, υποστήριξε ότι η ύπαρξη και λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας δεν θα απέτρεπε το δυστύχημα, εφόσον υπήρχε ανθρώπινο λάθος. Με αυτό τον τρόπο «τα έριξε» στον σταθμάρχη Λάρισας και τους νεκρούς μηχανοδηγούς, δηλώνοντας ανερυθρίαστα ότι «δεν υπήρχαν πράξεις και παραλείψεις πολιτικών προσώπων».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του, Β. Κόκκαλης, παρά το γεγονός ότι αναφέρθηκε αρνητικά στην «απελευθέρωση» του σιδηροδρόμου, στην οποία και το κόμμα του ως κυβέρνηση έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο με την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εστίασε στον τρόπο διορισμού του σταθμάρχη της Λάρισας, στην ηλικία του και την εκπαίδευσή του, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «ρουσφέτι».

Με αυτό τον τρόπο «έβγαλε λάδι» τις πολιτικές απαξίωσης, τεμαχισμού και υποβάθμισης της ασφάλειας του σιδηροδρόμου, προσπαθώντας μάλιστα να πείσει ότι επί ΣΥΡΙΖΑ «παραδόθηκε πλήθος έργων υποδομής». Ισχυρίστηκε ότι η «προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας» στην Επιτροπή αφορούσε στον τρόπο διορισμού του σταθμάρχη, ο οποίος ήταν απόφαση Καραμανλή. Κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να προχωρήσουν σε ομόφωνη δήλωση ότι τα δια της παραλήψεως αδικήματα δεν εντάσσονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και να παραπεμφθούν στην Δικαιοσύνη όσοι εμπίπτουν.

Το ΠΑΣΟΚ δια της εισηγήτριάς του, Μ. Αποστολάκη, έκανε μεν λόγο για «οργανωμένη συγκάλυψη», η οποία ξεκίνησε από την καταψήφιση των δύο προτάσεων για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, με βάση το πόρισμα της Ευρωπαίας εισαγγελέως που εγκαλεί την χώρα για την μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717, που αφορά στην οικονομική ζημιά που υπέστη η ΕΕ.

Έκανε λόγο για αποκλεισμό κρισίμων μαρτύρων στην Επιτροπή από πλευράς της πλειοψηφίας και προστασία Καραμανλή για την παράνομη μετάταξη του σταθμάρχη, «αθωώνοντας» την πολιτική «απελευθέρωσης», ιδιωτικοποίησης, κατάτμησης και αποψίλωσης του σιδηροδρόμου, την οποία υπηρέτησε πιστά και το ΠΑΣΟΚ από κυβερνητικές θέσεις. Με βάση το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ, προτείνεται να παραπεμφθούν στην Δικαιοσύνη οι πρώην υπουργοί Μεταφορών και Υποδομών, Χρ. Σπίρτζης και Κ. Καραμανλής για παράβαση καθήκοντος για την μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717.

Πηγη: 902

Σχετικά θέματα

Απόψεις