Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μεγαλοπρεπές άδειασμα Μητσοτάκη από την Ντάουνινγκ Στρητ: «Όχι σε μόνιμη μεταφορά των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα»

Παρά τις διαρροές της ελληνικής κυβέρνησης ότι ο «Στάρμερ δήλωσε στον Μητσοτάκη ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μία πιθανή..

Παρά τις διαρροές της ελληνικής κυβέρνησης ότι ο «Στάρμερ δήλωσε στον Μητσοτάκη ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μία πιθανή συμφωνία της Ελλάδας με το Βρετανικό Μουσείο», από την Ντάουνινγκ Στριτ λένε τα εκ διαμέτρου αντίθετα.

 

«Η θέση μας για τα “Ελγίνεια Μάρμαρα” δεν έχει αλλάξει. Παραμένει ένα θέμα που αφορά στο Βρετανικό Μουσείο και η κυβέρνηση δεν έχει σχέδια να αλλάξει τον νόμο και να επιτρέψει μία μόνιμη μεταφορά των Γλυπτών του Παρθενώνα» σημείωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Independent.

 

Παράλληλα, λίγο πριν τη συνάντηση μεταξύ του Κιρ Στάρμερ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, επισήμανε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν θα είναι στην ατζέντα του Βρετανού πρωθυπουργού. «Θα επικεντρωθεί στη στήριξη της Ουκρανίας και στην επείγουσα ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» έλεγε ο ίδιος εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. Κάτι που επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από την επίσημη ανακοίνωση.

 

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκίνησε τη συνάντηση «υπογραμμίζοντας τη σημασία της σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας και επανέλαβε τη φιλοδοξία του για στενότερη συνεργασία με εταίρους σε όλη την Ευρώπη.

Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι υπάρχουν ισχυρές ευκαιρίες για ανάπτυξη και για τις δύο χώρες στο εμπόριο, τις επενδύσεις, την εκπαίδευση και την άμυνα και προσβλέπουν στην ενίσχυση αυτής της συνεργασίας.

Όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση, οι πρωθυπουργοί συμφώνησαν να διπλασιάσουν την κοινή δράση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση αυτής της κοινής πρόκλησης».

«Όσον αφορά τις παγκόσμιες συγκρούσεις, υπογράμμισαν αμφότεροι την ακλόνητη υποστήριξή τους στην Ουκρανία και επανέλαβαν την επείγουσα ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για να καταστεί δυνατή η περιφερειακή σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το επόμενο έτος ως ευκαιρία για να συνεχιστούν αυτές οι σημαντικές συζητήσεις.

Συμφώνησαν να μείνουν σε επαφή» τονίζει η Ντάουνινγκ Στριτ.

 

Τι λέει το Μέγαρο Μαξίμου

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, κατά τη συνάντηση εκφράστηκε η αμοιβαία βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, με τον Κ. Μητσοτάκη να υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις ελληνοβρετανικές σχέσεις. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η σημερινή συνάντηση αποτελεί ευκαιρία για να δοθεί νέα ώθηση σε αυτές.

Στο τραπέζι των συνομιλιών τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στην οικονομία, στη ναυτιλία και στον τουρισμό. Επιπλέον επι τάπητος τέθηκε και το προσφυγικό/μεταναστευτικό καθώς επίσης και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Κ. Μητσοτάκης «εξέφρασε την ικανοποίησή του για το άτυπο δείπνο των κκ. Χριστοδουλίδη και Τατάρ υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και τόνισε ότι προσβλέπει σε επανέναρξη των συνομιλιών».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις