Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Με το ΝΑΤΟ στα ελληνοτουρκικά, με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ

«Στηρίξαμε την πραγματική οικονομία με ένα πακέτο εμπροσθοβαρές και συνεχώς εξελισσόμενο. Πρώτον κρατάμε πυρομαχικά και δεύτερον προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις όπως..

«Στηρίξαμε την πραγματική οικονομία με ένα πακέτο εμπροσθοβαρές και συνεχώς εξελισσόμενο. Πρώτον κρατάμε πυρομαχικά και δεύτερον προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, για τις εξαγγελίες που ανακοίνωσε χθες. Πρόκειται για ένα πακέτο 6,8 δισ. ευρώ που η μερίδα του λέοντος θα δοθεί στις επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, της επιδότησης της εργασίας και της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών. 

Ο πρωθυπουργός επιδίωξε να παρουσιάσει μια πλασματική εικόνα για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, υπερασπιζόμενος τα χατίρια σε εφοπλιστές και μεγαλοξενοδόχους τα οποία έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία του λαού (πληρότητα έως 85% στα πλοία, προσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις απαιτήσεις των κυρίαρχων του τουρισμού).  Ακόμα και για το σύστημα Υγείας μίλησε για ουσιαστική ενίσχυση από την κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που τα μπαλώματα δεν φτάνουν για τη λειτουργία του ΕΣΥ και οι υγειονομικοί ασκούν κριτική για τις ελλείψεις. Συγκεκριμένα, για το άνοιγμα του τουρισμού και της αγοράς υποστήριξε πως έγινε μετρημένα και με πολύ μεγαλύτερο επαγγελματισμό. Για το ΕΣΥ παρουσίασε στοιχεία προσλήψεων που είναι σε εξέλιξη, λέγοντας ότι δεν βλέπει πιο αποδυναμωμένο το Σύστημα Υγείας αλλά πιο δυνατό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις για τα ελληνοτουρκικά και τις πρόσφατες εξελίξεις. Από τις απαντήσεις που έδωσε επιβεβαιώθηκαν οι διαπραγματεύσεις, επίσημες κι ανεπίσημες, κάτω από το τραπέζι, με τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας, με διπλωματικές κινήσεις πλήρως ενταγμένες στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς που δεν είναι άλλοι από τα σχέδια συνεκμετάλλευσης, με την ατζέντα της Άγκυρας. 

Χαρακτηριστικό είναι, δε, ότι επιβεβαίωσε την ύπαρξη παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, στις οποίες συμμετέχει η ελληνική κυβέρνηση.  Σε ερώτηση του «Ριζοσπάστη» για τα περί «έγγραφης συμφωνίας» με την Τουρκία υπό τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας, ισχυρίστηκε πως «υπάρχουν τεχνικές συζητήσεις οι οποίες γίνονται, οι οποίες καλό είναι να μένουνε μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητος. Αυτό δεν συνιστά μυστική διπλωματία είναι πάγια πρακτική στη διπλωματία»Για το περιεχόμενο της «έγγραφης συμφωνίας», αρνήθηκε να απαντήσει, επί της ουσίας («είπα αυτά που μπορώ να πω δημόσια»). Πρόσθεσε πως ήταν «για το πλαίσιο όσων είχαν συμφωνηθεί, το οποίο ήταν μια διαδικασία του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να επανέλθουμε σε διερευνητικές συζητήσεις για το ένα αντικείμενο για το οποίο έχουμε να συζητήσουμε σε αυτό το επίπεδο με την Τουρκία που αφορά την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, είπε. Εμφάνισε την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του ως επιτυχημένη, επειδή, όπως είπε, εντάθηκαν οι ισχυρές διπλωματικές συμμαχίες. Δήλωσε τις προθέσεις της κυβέρνησης, αν υπάρξει η αποκλιμάκωση, να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, συμπλήρωσε.

Για το εξοπλιστικό πρόγραμμα, που ανακοίνωσε χθες, ισχυρίστηκε: «Το πρόγραμμα είναι φιλόξοδο, αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και ολιστικό»«Τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale έρχονται για να αντικαταστήσουν τα παλιότερα Mirage 2000. Θα είναι 6 καινούρια και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία. Η πρόβλεψη είναι τα πρώτα να φτάσουν στα μέσα του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί η αγορά το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2022», συνέχισε.  Σε ό,τι αφορά τις φρεγάτες, περιέγραψε: «Πρόκειται για 4 καινούριες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου και τον επανεξοπλισμό 4 φρεγατών ΜΕΚΟ. Ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος είναι τα 5-7 έτη. Δεν είμαι σε θέση να το κοστολογήσω, γιατί θα υπάρχουν ανταγωνιστικές προσφορές και το υπουργείο θα προτείνει την πιο συμφέρουσα». Πρόκειται για πρόγραμμα που, παρόλο που εμφανίζεται σαν αμυντική θωράκιση της χώρας, είναι ένα ακόμα βήμα εξυπηρέτησης των ΝΑΤΟϊκών συμφερόντων στην περιοχή. Για τα Ραφαλ, δε, είναι το … κόστος για την… ελληνογαλλική φιλία του Μακρόν. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ΕΑΒ, προαναγγέλλοντας παραπέρα ιδιωτικοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που θα τεθεί σε διαβούλευση, και θα αφορά στον «εξορθολογισμό» του συνδικαλιστικού νόμου (συνέχεια της επίθεσης στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και στο δικαίωμα στην απεργία, όπως προκύπτει από τα προηγούμενα βήματα) και την περαιτέρω ευελιξία στην εργασία, προς όφελος των εργοδοτών.

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι «όλα θα είναι έτοιμα» κι επέμεινε στην επιλογή της κυβέρνησης να μην μειώσει τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις, εκτιμώντας πως ήταν αδύνατον να υπάρξουν περισσότερες αίθουσες, αγνοώντας με αυτόν τον τρόπο αιτήματα γονέων, εκπαιδευτικών και επιστημόνων. Στα ζητήματα Παιδείας δήλωσε περήφανος για την κατάργηση του του ασύλου και έδωσε το στίγμα για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και μίλησε για νέο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Για την κατάσταση στη Μόρια και συνολικά στο προσφυγικό μίλησε για «ευκαιρία», υπερασπιζόμενος τα κλειστά κέντρα – φυλακές, θέτοντας σε πρώτο πλάνο τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτή τη διαδικασία. Ζήτησα από την ΕΕ στη διαχείριση του νέου ΚΥΤ να έχει μεγαλύτερη ανάμειξη και εμπλοκή η ΕΕ, είπε. 

«Είναι πολύ θετική η ανταπόκριση στο πρόγραμμα Γέφυρα, που μας βοηθά να προλάβουμε το κακό, πριν κοκκινίσουν δάνεια. Δεν θα γίνει καμία έξωση. Αυτός είναι ο σκοπός των παρεμβάσεών μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωραιοποιώντας τον εφιάλτη του νέου πτωχευτικού κώδικα όπου οι εργαζόμενοι θα είναι στην ουσία ενοικιαστές στο σπίτι τους.  

Σε ερώτηση για τη στρατιωτική θητεία ο πρωθυπουργός απάντησε: «Κοιτάμε όλες τις πτυχές της θητείας. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας πως δεν πρόκειται να αυξηθεί πέραν των 12 μηνών». Είπε ότι θα τεθεί στον δημόσιο διάλογο και θα εξεταστεί το θέμα της υποχρεωτική στράτευση στα 18. «Είναι θέμα το οποίο το συζητάω και το συζητά η κυβέρνηση, αλλά δεν είμαι έτοιμος να πω κάτι παραπάνω»

Για την πρόσφατη τραγωδία με τις πλημμύρες στην Έυβοια και τη λειτουργία του 112, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των επιλογών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Στην Εύβοια κρίθηκε από την Πολιτική Προστασία ότι δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί, αντίθετα έγινε χρήση του στις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, είπε. 

Για το εμβόλιο για τον κορωνοϊό  δήλωσε «πως θα έχουμε εμβόλια, και όχι μόνο ένα εμβόλιο, που θα είναι απολύτως ασφαλή και αρκούντως αποτελεσματικά σχετικά σύντομα». Πρόσθεσε πως θα έχουμε αρκετές ποσότητες εμβολίων, αν και δεν μπορεί να ξέρει πόσο σύντομα, αλλά η Ελλάδα είναι σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς. Ισχυρίστηκε ότι αν πρέπει για λόγους συμβολισμού να δώσει το παράδειγμα πρώτος θα εμβολιαστεί ο ίδιος και η οικογένειά του.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις