Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Με τανκς μπήκε στη Σενγκάλ ο ιρακινός στρατός

Η κρίση που προκάλεσε ο ιρακινός στρατός στην πόλη των Γιεζίντι Σενγκάλ (Σιντζάρ) συνεχίζει να βαθαίνει -- η Αυτόνομη Συνέλευση συνεχίζει να ζητά επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων μέσω του διαλόγου, στα πλαίσια του ιρακινού συντάγματος

Μια έκρυθμη κατάσταση επικρατεί στην κύρια περιοχή των Γιεζίντι, στη Σενγκάλ, στο νότιο Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ). Παράλληλα με την εισβολή του τουρκικού στρατού στις περιοχές των ανταρτών στο νότιο Κουρδιστάν, εντάσεις και συγκρούσεις που προκαλούνται από τον ιρακινό στρατό σημειώνονται στη Σενγκάλ από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Μια επίθεση στις αυτοδιοικούμενες δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή σκότωσε μια μαχήτρια από τις Μονάδες Αντίστασης Γυναικών (YJŞ), που ιδρύθηκαν για την αντιμετώπιση της γενοκτονίας του ISIS το 2014. Άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Με μεγάλο αριθμό στρατιωτών, τεθωρακισμένων οχημάτων και τανκς, ο ιρακινός στρατός μπήκε χτες, Δευτέρα, στη Σενγκάλ.

Τα ιρακινά στρατεύματα, τα οποία προέρχονται από τη Μοσούλη, συνεχίζουν την κινητικότητά τους στην πόλη.

Η Αυτόνομη Συνέλευση της Σενγκάλ ζητά λύση στο πλαίσιο του ιρακινού συντάγματος

Η Δημοκρατική Αυτόνομη Συνέλευση της Σενγκάλ (MXDŞ) συζήτησε τις επιθέσεις στην περιοχή στο βόρειο Ιράκ μετά από διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των δυνάμεων ασφαλείας των Γιεζίντι (Asayîşa Êzîdxanê), των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, του κόμματος PADÊ, του γυναικείου κινήματος των Γιεζίντι (TAJÊ) και του αραβικού πληθυσμού , καθώς και θρησκευτικούς ηγέτες. Μετά τη συνάντηση, τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου στο νεκροταφείο μαρτύρων «Şehîd Berxwedan û Şehîd Dilgeş». Η δήλωση έγινε από τον Azad Hussein της Αυτόνομης Συνέλευσης της Shengal.

«Αποτρέψαμε ένα ξέσπασμα πολέμου»

Στην ανακοίνωση, η Αυτόνομη Συνέλευση σημείωσε ότι η Τουρκία διεξάγει επιχειρήσεις σε συνεργασία με την περιφεριακή κυβέρνηση Μπαρζανί για την εξάλειψη των αμυντικών δυνάμεων του πληθυσμού και την κατάληψη της περιοχής. Ταυτόχρονα με την τουρκική εισβολή στο νότιο Κουρδιστάν, οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις παρενοχλούν τα σημεία ελέγχου των δυνάμεων ασφαλείας των Γιεζίντι στη Σενγκάλ για λογαριασμό της κυβέρνησης αλ-Καντίμι.

«Θα θέλαμε να τονίσουμε εδώ ότι το ξέσπασμα ενός σκληρού πολέμου αποτράπηκε μόνο από τη στάση της αυτόνομης διοίκησης και των αμυντικών δυνάμεων της Σενγκάλ. Ο ιρακινός στρατός έκανε τα πάντα για να ξεκινήσει έναν μακρύ και βαρύ πόλεμο. Δεν επιτρέψαμε αυτόν τον πόλεμο γιατί νιώθουμε ευθύνη για τον λαό του Ιράκ», είπε ο Χουσεΐν.

Ποιος θα ωφεληθεί από έναν πόλεμο στη Σενγκάλ;

Η Αυτόνομη Συνέλευση αναρωτήθηκε για τον λόγο της επίθεσης. Ο Αζάντ Χουσεΐν συνέχισε: «Ποιος θέλει αυτόν τον πόλεμο; Ποιος θα ωφεληθεί από αυτόν; Είναι πίσω του το Ιράκ ή το τουρκικό κράτος μαζί με το KDP; Ως Αυτόνομη Συνέλευση της Σενγκάλ, θέλουμε απαντήσεις σε αυτά ερωτήσεις από το ιρακινό κράτος. Η ιρακινή κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει τη θέση της».

Ο Αζάντ Χουσεΐν αναφέρθηκε στην επίθεση του ISIS το 2014 και υπενθύμισε ότι το Ιράκ και το KDP απέσυραν τις δυνάμεις τους χωρίς μάχη εκείνη την εποχή και η Τουρκία έδρασε μαζί με το ISIS. Μόνο το PKK υπερασπίστηκε τη Σενγκάλ ενάντια στο ISIS, είπε και συνέχισε· «Η υπεράσπιση της Σενγκάλ υπερασπίζεται τη Νινευή και η υπεράσπιση της Νινευή σημαίνει υπεράσπιση όλου του Ιράκ. Υπερασπιστήκαμε τόσο τους εαυτούς μας όσο και την ύπαρξη του Ιράκ κατά τη σφαγή. Γιατί λοιπόν ο ιρακινός στρατός στρέφει τα όπλα του στον λαό της Σενγκάλ σήμερα; Γνωρίζουμε ότι το οθωμανικό σπαθί αιωρείται πάντα πάνω από τα κεφάλια μας και ότι το KDP θέλει να καταστρέψει όλα τα επιτεύγματά μας. Αλλά μετά το ISIS, το τουρκικό κράτος και το KDP, θέλει και ο ιρακινός στρατός να κάνει πόλεμο εναντίον των Γιεζίντι; Θέλει και το ιρακινό κράτος να είναι μέρος της γενοκτονίας κατά της κοινότητας των Γιεζίντι; Αυτό είναι ένα ερώτημα ιστορικής σημασίας για εμάς και θέλουμε μια απάντηση από το Ιράκ», είπε ο Χουσεΐν.

 «Το ISIS δεν ήρθε από τη Ροζάβα»

Σχετικά με την προσπάθεια της ιρακινής κυβέρνησης να κόψει τη σύνδεση μεταξύ της Σενγκάλ και της Ροζάβα με συνοριακό τείχος, συρματοπλέγματα και στρατιωτικές απειλές, ο Χουσεΐν είπε: «Είναι ευρέως γνωστό ότι οι συμμορίες του ISIS δεν εισέβαλαν στη Σενγκάλ από τη Ροζάβα πέρα από τα σύνορα, αλλά ήρθαν από το Ιράκ. Αντίθετα, εκατοντάδες μαχητές από το YPJ και το YPG πέρασαν αυτά τα σύνορα για να μας βοηθήσουν. Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι σώθηκαν από τη γενοκτονία ήταν χάρη στον ελεύθερο αγώνα πέρα από τα σύνορα. Η τρέχουσα πολιτική έχει σκοπό να αναγκάσει την αυτόνομη η διοίκηση στη Σενγκάλ να παραδοθεί, κάτι που απορρίπτεται θεμελιωδώς».

«Αυτή η πολιτική οδηγεί στη διαίρεση του Ιράκ», προειδοποίησε ο Χουσεΐν. Είπε ότι η Τουρκία δηλώνει ανοιχτά τα νεο-οθωμανικά της σχέδια και θέλει να κάνει τη Νινευή, μαζί με την Σενγκάλ και το Κιρκούκ, επαρχία της Τουρκίας.

Έτοιμοι για λύση στο πλαίσιο του ιρακινού συντάγματος

«Η Αυτόνομη Συνέλευση έχει επίγνωση αυτών των σχεδίων και παραμένει έτοιμη για διάλογο για λύση της κατάστασης της Σενγκάλ στο πλαίσιο του ιρακινού συντάγματος. Ωστόσο, τα αιτήματα της κοινότητας των Γιαζίντι πρέπει να ληφθούν υπόψη», είπε ο Χουσεΐν, προσθέτοντας: «Καλούμε το ιρακινό κράτος να αντιταχθεί στα σχέδια του τουρκικού κράτους και του KDP. Ας διώξουμε αυτές τις δυνάμεις από τη Σενγκάλ και ας αναζητήσουμε λύση μαζί. Η θέλησή μας δεν μπορεί να σπάσει με απειλές, καταπίεση και επιθέσεις. Έχουμε δώσει το λόγο μας για μια ελεύθερη και αυτόνομη Σενγκάλ και στεκόμαστε δίπλα της».

«Εάν συμβεί πόλεμος, η ιρακινή κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη», τόνισε ο Χουσεΐν. «Ελπίζουμε σε μια λύση που θα λαμβάνει υπόψη την ελεύθερη βούληση της Σενγκάλ. Ωστόσο, εάν η κυβέρνηση αλ-Καντίμι μας επιτεθεί μαζί με το τουρκικό κράτος και το KDP, θα αντισταθούμε στο έπακρο».

Τέλος, ο Χουσεΐν κάλεσε την κοινότητα των Γιεζίντι να σταθεί ενωμένη. Συγκεκριμένα, είπε, οι Γιεζίντι στην Ευρώπη πρέπει να αναλάβουν δράση κατά των επιθέσεων. Κάλεσε όλες τις δυνάμεις από το Κουρδιστάν να πάρουν θέση ενάντια στα σχέδια της Τουρκίας και του KDP και να στηρίξουν τη Σενγκάλ. Ο Αζάντ Χουσεΐν έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ειδικό καθεστώς της Σενγκάλ και να αποτρέψει περαιτέρω σφαγές.

ΠΗΓΗ: ANFNEWS

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις