Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κυβέρνηση: Νομικά «τερτίπια» για την παράκαμψη του άρθρου 16, μέσω διακρατικών συμφωνιών!

Η ενεργοποίηση από την κυβέρνηση του άρθρου 28 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι οι διακρατικές συμφωνίες έχουν υπερσυνταγματικό χαρακτήρα, για να ξεπεράσει το «εμπόδιο» του άρθρου 16, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους

Σχεδιασμένη από καιρό είχε η κυβέρνηση της ΝΔ τη μέθοδο για την εμφάνιση και ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα αξιοποιώντας το άρθρο 28 του Συντάγματος για να ξεπεραστούν τα συνταγματικά εμπόδια του άρθρου 16, το οποίο βέβαια επιδιώκει να αναθεωρήσει. 

«Αυτό το οποίο σκεφτόμαστε, είναι να ενεργοποιήσουμε τις διακρατικές συμφωνίες, οι οποίες στο πλαίσιο του άρθρου 28 του Συντάγματος μας επιτρέπουν να φέρουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, κάνοντας μια διακρατική συμφωνία με κάποια ευρωπαϊκή χώρα κατ’ αρχήν» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης στον «Real FM».  Οπως είπε «οι διακρατικές συμφωνίες θα γίνονται εις εκτέλεσιν της ευρωπαϊκής Συνθήκης» που έχει «υπερσυνταγματικό χαρακτήρα και μπορεί να κάμψει κάποιες επιφυλάξεις και αντιρρήσεις». 

Η επιδίωξη αυτή ανοίγει επικίνδυνους δρόμους που δεν αφορούν μόνο την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων καθώς μέσω διακρατικών συμφωνιών και με την επίκληση του «υπερσυνταγματικό χαρακτήρα» της Συνθήκης της ΕΕ (Μάαστριχτ) μπορεί να προσπεραστεί το Σύνταγμα και για άλλα σημαντικά θέματα. 

Ο Μ. Βορίδης δήλωσε ακόμα ότι «προσωπικά θα δοκίμαζα να πάω τη διακρατική και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να δούμε και εκεί τη σχέση των διεθνών συνθηκών σε σχέση με το άρθρο 16 του Συντάγματος. Είναι ακόμη μία προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης, να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις αυτές μέσω αυτού του τρόπου». 

Χαρακτηριστικές και οι δηλώσεις στην ΕΡΤ του Οδυσσέα Ζώρα, γγ Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας. «Ένα χρόνο πριν ήρθαν 10-15 Πανεπιστήμια αμερικάνικα από τα μεγάλου κύρους Πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Κάνανε τον γύρο όλων των Πανεπιστημίων και είχαν επαφές με τα δικά μας Πανεπιστήμια σε συζήτηση για κοινά προγράμματα ανάπτυξης μεταπτυχιακών αλλά και προπτυχιακών προγραμμάτων». Πρόσθεσε ότι «τρέχουμε λοιπόν παραπάνω λίγο αυτή την περίοδο. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και οι ανακοινώσεις για την Παιδεία, άρα παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα».

Σε αυτό το πλαίσιο, επικαλέστηκε το άρθρο 28 του Συντάγματος, όπως άλλωστε έκανε στις προγραμματικές δηλώσεις ο Κ. Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τον γγ Ανώτατης Εκπαίδευσης «στο άρθρο 28 του Συντάγματος, το οποίο όπως διαμορφώθηκε από την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, προβλέπει τις διακρατικές συμφωνίες και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού αν θέλετε νομοθετικού πλαισίου σε σχέση με το ελληνικό αντίστοιχο. Οπότε, όπως και εμείς μπορούμε, οι Έλληνες μπορούν να ιδρύσουν παραρτήματα δικών τους Πανεπιστημίων στην Ευρώπη, έτσι και η Ευρώπη μπορεί να ιδρύσει δικά τους Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, έχει ήδη συμβεί. Υπάρχουν ήδη παραρτήματα ελληνικών Πανεπιστημίων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και αντιστοίχως θα γίνει και στην Ευρώπη».

Παράλληλα η κυβέρνηση δηλώνει ότι θέλει να προχωρήσει η διαδικασία για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε: «Να μπούμε στην ουσία. Και αυτή είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση η αναθεώρηση του άρθρου 16. Αλλά έπρεπε να περάσουν δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι. Εμείς θα την ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία, απευθύνοντας κάλεσμα συνολικά στα υπόλοιπα κόμματα του Κοινοβουλίου και ειδικά στο ΠΑΣΟΚ, γιατί με δική του ευθύνη χάθηκαν δέκα χρόνια».

Η ΚΝΕ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι η κυβέρνηση θα φάει τα μούτρα της, στην προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 16: «Με κουτοπονηριές και αλχημείες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του να προχωρήσει στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Παιδείας και την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων».

Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις