Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Kυβέρνηση: Σιγή ασυρμάτου για την αποθήκευση και φύλαξη δεκάδων κοντέινερ με επικίνδυνο πολεμικό υλικό των ΗΠΑ

Την «πάπια» κάνει η κυβέρνηση απέναντι στη χθεσινή αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» ότι ικανοποίησε αμερικανικό αίτημα να φιλοξενηθεί σε στρατιωτικές αποθήκες μεγάλη..

Την «πάπια» κάνει η κυβέρνηση απέναντι στη χθεσινή αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» ότι ικανοποίησε αμερικανικό αίτημα να φιλοξενηθεί σε στρατιωτικές αποθήκες μεγάλη παρτίδα πυρομαχικών από τις ΗΠΑ.

Θυμίζουμε ότι όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» το φορτηγό πλοίο «Sagamore», μισθωμένο από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, ερχόμενο από το Νιούπορτ της Βρετανίας και κατόπιν «αιτήματος» της αμερικανικής πρεσβείας έδεσε προχθές στην Αλεξανδρούπολη, ξεφορτώνοντας ταχέως δεκάδες εμπορευματοκιβώτια με πυρομαχικά και κινητοποιώντας όλο το διαθέσιμο προσωπικό του λιμένα.

Έπειτα τα κοντέινερ μεταφέρθηκαν με αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε άγνωστη στρατιωτική τοποθεσία στη Θράκη προς αποθήκευση, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, με φύλαξη από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Είχε προηγηθεί η άρνηση άλλης ευρωπαϊκής χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ να το ξεφορτώσει (όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο) και να αποθηκεύσει αυτή το πολεμικό υλικό, επικαλούμενη διάφορα κωλύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το φορτίο θα μεταφορτωθεί το καλοκαίρι σε άλλο εμπορικό πλοίο, μισθωμένο από τις ΗΠΑ, και θα μεταφερθεί στον τελικό του προορισμό, ο οποίος παραμένει άγνωστος.

Σε κάθε περίπτωση, τα πυρομαχικά που περιέχονται στα εμπορευματοκιβώτια φέρονται να περιλαμβάνουν από πυραύλους, σφαίρες και ελαφρά όπλα μέχρι χειροβομβίδες και δακρυγόνα αέρια. Ένα δε από τα κοντέινερ εμφανίζεται να περιέχει «επικίνδυνα υλικά», στα οποία περιλαμβάνεται και ο λευκός φώσφορος.

Σε αυτό το φόντο, τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτήν τη νέα εξέλιξη στην «αλυσίδα» της ελληνικής πολεμικής εμπλοκής είναι πολλά και επιβάλλουν να ενημερώσει η κυβέρνηση άμεσα τον λαό:

  • Για ποιους λόγους το συγκεκριμένο πολεμικό φορτίο δεν έγινε δεκτό από άλλο ευρωπαϊκό κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να καταλήξει στη χώρα μας;
  • Τι ακριβώς περιέχεται στα εμπορευματοκιβώτια; Υπάρχουν πράγματι όπλα λευκού φωσφόρου ανάμεσα στο πολεμικό υλικό;
  • Πότε ακριβώς ξεφορτώθηκε το φορτίο και πού φυλάσσεται σήμερα; Πότε σκοπεύουν να το μετακινήσουν οι Αμερικανοί και προς ποιον προορισμό;
  • Πόσο ασφαλής για τους κατοίκους περιοχών που γειτνιάζουν με στρατιωτικές εγκαταστάσεις είναι η «έκτακτη» αποθήκευση ενός τόσο μεγάλου όγκου στρατιωτικού υλικού, και μάλιστα επικίνδυνου όπως όλα δείχνουν;

Θέλουν την ΕΕ …«γίγαντα» εμπλοκής

Στο μεταξύ, χτες ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας με σειρά παρεμβάσεων κατέστησε σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης να βαθύνει την εμπλοκή, έχοντας άλλωστε ζεσταμένη την πλάτη από τα άλλα αστικά κόμματα και αποκόμματα.

Χαρακτηριστικά, σε συνάντησή του με την Ολλανδή ομόλογό του από την 1η Στρατιά στη Λάρισα, όπου και φιλοξενείται το αρχηγείο της ευρωενωσιακής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα, και καθώς συζήτησαν μεταξύ άλλων «την ευρύτερη ατζέντα της ανάγκης ενίσχυσης του αμυντικού βραχίονα της ΕΕ», ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι «είμαστε – η ΕΕ – ένας οικονομικός γίγαντας, αλλά δεν είμαστε γεωπολιτικός γίγαντας, και πρέπει να εργαστούμε γι’ αυτό», ώστε να αντιπαρατίθεται και αυτοτελώς από το ΝΑΤΟ με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Ο ίδιος, μιλώντας αργότερα στο Φόρουμ των Δελφών, επιβεβαίωσε τον διπλασιασμό των αγορών οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα και ότι «η τάση θα διατηρηθεί», λόγω και των «αλλαγών» στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον. Πέρα από την πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ εντός ΝΑΤΟ κάθε κράτος – μέλος να δαπανά τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ του για στρατιωτικές δαπάνες, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι είναι ακριβώς αυτό το «περιβάλλον» (της έντασης των ανταγωνισμών και των συγκρούσεων) που καλεί για ένταση των εξοπλισμών.

Έβαλε βέβαια ζήτημα ότι η ΕΕ έχει μείνει «πίσω» και «θα περάσει πολύς καιρός ώστε να έχουμε μια ανταγωνιστική ευρωπαϊκή βιομηχανία», αφού όπως παρατήρησε δεν ενοποίησαν έγκαιρα τύπους σε αεροσκάφη και πλοία (πάσχουν από πολυτυπία μοντέλων), ούτε ομογενοποίησαν μηχανισμούς απόκτησης όπλων για οικονομίες κλίμακας.

Σε αυτό το πλαίσιο, επέμεινε «η ΕΕ να αντιληφθεί ότι η Άμυνα την αφορά» και να πάψει να είναι «γεωπολιτικός νάνος». Είδε πάντως …πρόοδο σε αυτήν την κατεύθυνση, φέρνοντας ως παράδειγμα το ότι η επιχείρηση «Ασπίδες» (με ελληνική συμμετοχή, στρατηγείο και αποστολή πλοίου) στην Ερυθρά Θάλασσα είναι ένα βήμα στο να αποκτήσει η ΕΕ «στρατιωτικό βραχίονα», και «μια πρώτη απόδειξη ότι μαθαίνει να απαντά γρηγορότερα στις γεωπολιτικές προκλήσεις και ερεθίσματα».

Εξέφρασε δε την ευχή της κυβέρνησης αυτό να ενταθεί, τονίζοντας ότι η Αθήνα εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση. Άλλωστε, στη συζήτηση όπου πήρε μέρος επισημάνθηκε ότι επί της θητείας του στο ΥΠΕΞ η κυβέρνηση συμφώνησε με τη Γαλλία ακόμα και για αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στα μέτωπα όπου μάχονταν οι γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Αφρική, ενώ αναφερόμενος ο ίδιος στην αποστολή της φρεγάτας «Υδρα» στην Ερυθρά επιβεβαίωσε εκ νέου ότι η κυβέρνηση στέλνει Έλληνες στρατιωτικούς «σε ζώνη κινδύνου». Ωστόσο «δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα», τόνισε ο Ν. Δένδιας, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι η ντόπια αστική τάξη δεν έχει κανέναν ενδοιασμό στο να βάλει τον λαό να πληρώσει το τίμημα ώστε η ίδια να πάρει μέρος στο καπιταλιστικό «φαγοπότι».

Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη» της Πέμπτης 11 Απρίλη 2024.

Σχετικά θέματα

Απόψεις