Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κίνδυνος από τις υπομεταγγίσεις λόγω των ελλείψεων σε αίμα

Οι σοβαρές συνέπειες από τη χρόνια υπομετάγγιση των πασχόντων με Μεσογειακή Αναιμία (ΜΑ), ως αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων σε αίμα και της..

Οι σοβαρές συνέπειες από τη χρόνια υπομετάγγιση των πασχόντων με Μεσογειακή Αναιμία (ΜΑ), ως αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων σε αίμα και της μεθοδικής υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη με πρωτοβουλία της Ομάδας Πασχόντων και των Οικογενειών τους και στήριξαν εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και πλήθος φορέων, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Ο Ιορδάνης Ψημένος, εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε την πρόθεση κλιμάκωσης του αγώνα προκειμένου χιλιάδες άνθρωποι με ΜΑ να λαμβάνουν ολοκληρωμένη τη θεραπεία τους, με κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι από τους 4.000 πάσχοντες, οι 2.500 είναι τακτικά μεταγγιζόμενοι. Οι 1.500 εξυπηρετούνται σε 7 μονάδες ΜΑ της Αττικής, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 800 (μωρά, παιδιά, έφηβοι, ενήλικες) μεταγγίζονται στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Για να καλυφθούν οι ανάγκες στο νοσοκομείο χρειάζονται περίπου 45.000 μονάδες αίματος ετησίως. Και άλλες 15.000 μονάδες για τις ανάγκες των υπόλοιπων ασθενών (καθώς εξυπηρετείται και το Παιδοογκολογικό Τμήμα του νοσοκομείου). Σε πανελλαδική βάση λοιπόν η μεσογειακή αναιμία απορροφά τον χρόνο 120.000 μονάδες. Ενας ενήλικας χρήζει περίπου 2 μεταγγίσεων τον μήνα (ανά 15 μέρες – ποσότητα περίπου 500 – 550 ml), καθότι από μόνος του δεν μπορεί να παράγει αιμοσφαιρίνη.

Τη στήριξη του ΚΚΕ στον δίκαιο αγώνα των πασχόντων και των εργαζομένων μετέφερε η βουλευτής του Κόμματος Βιβή Δάγκα, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές αιτίες που οδηγούν στην υπομετάγγιση εκατοντάδων πασχόντων. Στηλίτευσε την εγκληματική πολιτική του κόστους – οφέλους που εφαρμόζεται διαχρονικά απ’ όλες τις κυβερνήσεις και ανακοίνωσε την έμπρακτη στήριξη και της ΚΝΕ, η οποία οργανώνει εθελοντική αιμοδοσία την Τρίτη 31 Οκτώβρη στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Μέτρα – «μπαλώματα» δεν δίνουν λύση στο οξυμένο πρόβλημα

Την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία για τη διασφάλιση επαρκούς ποσότητας αίματος εξέφρασε η Χριστίνα Φραγκοδημήτρη, παιδίατρος, πρώην διευθύντρια της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», σημειώνοντας: «Οι μεταγγίσεις είναι η βασική θεραπεία της νόσου. Οι ελλείψεις αίματος οφείλονται στην τραγική έλλειψη προσωπικού στις αιμοδοσίες και σε όλες τις μονάδες μεσογειακής αναιμίας».

Εκ μέρους της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο «Αγία Σοφία», ο εντατικολόγος Λάμπρος Μπάνος σημείωσε ότι το Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας περιθάλπει και φροντίζει ασθενείς από την παιδική ηλικία μέχρι και την ενήλικη ζωή τους. Το Τμήμα αποτελείται από δύο κλινικές: Την κρατική, όπου από τις 6 οργανικές θέσεις καλυμμένες είναι οι 4, μαζί με τη διευθύντρια που θα συνταξιοδοτηθεί σ’ έναν χρόνο κι έχει στην ευθύνη της πάνω από 35 πάσχοντες. Και την Πανεπιστημιακή Κλινική, όπου υπηρετούν μόνο 2 επιμελητές και μια επικουρική γιατρός, οι οποίοι καλούνται κάποιες μέρες να κάνουν μέχρι και 80 μεταγγίσεις, μη προλαβαίνοντας να πάρουν σωστό ιστορικό από τους πάσχοντες και να κάνουν ολοκληρωμένη κλινική εξέταση.

Οπως είπε, και σ’ αυτήν την περίπτωση «το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του νοσοκομείου αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις με προσωρινές μετακινήσεις από άλλα τμήματα, με προσλήψεις επικουρικών που έχουν ημερομηνία λήξης, διαιωνίζοντας την υποστελέχωση».

Εγκλημα διαρκείας η χρόνια υπομετάγγιση

 

Η Ολγα Σιάντου, μέλος της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων, νοσηλεύτρια στο «Αγία Σοφία» από το 2007, υπογράμμισε ότι «η χρόνια υπομετάγγιση των πασχόντων με θαλασσαιμία, που υπονομεύει συστηματικά την υγεία τους, η τεράστια αγωνία κι ο πόνος που βιώνουν οι γονείς, οι ίδιοι οι πάσχοντες και οι οικογένειές τους γεννάνε καθήκοντα για εμάς. Οχι μόνο να μη συμβιβαστούμε, αλλά να συγκρουστούμε με αυτήν τη βάρβαρη κατάσταση, με την εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων που διαχρονικά τόσο η ΝΔ σήμερα, όσο και παλαιότερα οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ όξυναν ακόμη περισσότερο αυτά τα προβλήματα (…)

Οι ανάγκες του Τμήματος Αιμοδοσίας σε αίμα σε καθημερινή βάση για όλα τα τμήματα (μεσογειακή αναιμία, ογκολογικά, χειρουργεία, μονάδες και κλινικές) είναι περίπου 200 μονάδες, ενώ η ποσότητα αυξάνεται σε περίπτωση πολυτραυματία ή σοβαρής υποτροπής παιδιού που νοσηλεύεται. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι η άμεση και πλήρης στελέχωση του τμήματος με μόνιμο προσωπικό και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων είναι κρίσιμο ζήτημα. Η διοίκηση του νοσοκομείου αντιμετωπίζει αυτήν τη ζωτική ανάγκη με προχειρότητα, αφού αντί να προσλάβει μαζικά το προσωπικό και τις ειδικότητες που είναι αναγκαίες, μετακινεί μεμονωμένα άτομα από άλλα τμήματα, “μπαλώνοντας” προσωρινά μια κατάσταση, διαιωνίζοντας την υποστελέχωση.

Αλλά και το υπουργείο Υγείας φαίνεται ότι δεν έχει καν στον προσανατολισμό του την ανάγκη πανελλαδικού σχεδιασμού για τις αιμοληψίες από τα νοσοκομεία των περιοχών και καλύτερης κεντρικής διαχείρισης από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) με βάση τις ανάγκες κάθε νοσοκομείου, πολύ περισσότερο ενός παιδιατρικού νοσοκομείου που έχει ασθενείς από όλη την Ελλάδα και περιθάλπει το 30% των πασχόντων με θαλασσαιμίες πανελλαδικά! Ετσι, το κάθε νοσοκομείο φροντίζει να καλύψει τις ανάγκες του.

Δεν γελιόμαστε! Η απραξία του κράτους είναι επιλεκτική, αφού επιλέγει να δίνει εκατομμύρια ευρώ χάρισμα πότε σε εργολάβους και μεγαλοεπιχειρηματίες, πότε σε πολεμικό υλικό για πολέμους εκτός συνόρων και την ίδια ώρα αφήνει χωρίς επαρκή στελέχωση σε γιατρούς και νοσηλευτές αλλά και αναγκαίο εξοπλισμό τμήματα που αφορούν την υπεράσπιση της ζωής και την προαγωγή της υγείας των ασθενών μας».

Είναι ντροπή να ζητάμε αίμα για να σώσουμε παιδιά!

Στον αγώνα των πασχόντων αναφέρθηκε ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ, υπενθυμίζοντας ότι η μάχη κρατά από το 1985 για να μην κλείσουν τα τμήματα ΜΑ σε διάφορα νοσοκομεία μετά την απόλυση συμβασιούχων. «Πότε με πρόσχημα τα μνημόνια, πότε την ΟΝΕ, πότε το ΔΝΤ κόβουν βασικές υπηρεσίες Υγείας του λαού για να τις παραδώσουν στους ιδιώτες».

Η Χρυσάνθη Κοκολάκη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με καρδιοπάθειες, δήλωσε ότι «είναι ντροπή να ζητάμε αίμα για να σώσουμε παιδιά», ενώ επισήμανε την αναβολή χειρουργείων παιδιών με καρδιοπάθεια λόγω έλλειψης αίματος. Στη συνέντευξη τη στήριξή τους μετέφεραν ακόμη ο Γιάννης Γαλανόπουλος, εκ μέρους της ΟΕΝΓΕ, η Γεωργία Φιλίππα, εκ μέρους της ΕΙΝΑΠ, η Αθηνά Λαζαρίδου, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, η Διονυσία Μαρίνου, από τη Γραμματεία Χρονίων Πασχόντων της ΣΕΑΑΝ, γονείς, πάσχοντες και εκπρόσωποι άλλων φορέων. 

Διεκδίκηση ζωής για τους μεταγγιζόμενους

Στη συνέντευξη Τύπου αναδείχτηκαν οι διεκδικήσεις των υγειονομικών, των πασχόντων, των συγγενών και των φορέων τους για να πάψει το έγκλημα διαρκείας σε βάρος των μεταγγιζόμενων:

-Πλήρης στελέχωση των τμημάτων αιμοδοσίας και μεσογειακής αναιμίας με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων και βοηθητικό προσωπικό με βάση τις ανάγκες. Να είναι ανοιχτές στους εθελοντές οι αιμοδοσίες των νοσοκομείων και το απόγευμα. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων, κανείς να μην απολυθεί!

-Πλήρης λειτουργία όλου του απαραίτητου εξοπλισμού στην αιμοδοσία και όλα τα τμήματα, ανανέωση των μηχανημάτων και αντικατάσταση του οχήματος κινητής μονάδας αιμοληψίας για τις αιμοληψίες εκτός νοσοκομείου με ασφάλεια.

-Με ευθύνη του κράτους να συστηματοποιηθεί η προβολή της αξίας της εθελοντικής αιμοδοσίας ιδιαίτερα στους νέους και να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη δημόσιων υποδομών, με επαρκή στελέχωση και σύγχρονο εξοπλισμό.

-Να εξασφαλιστεί η δωρεάν κάλυψη των ανασφάλιστων σε αναλώσιμα, φάρμακα κ.λπ.

-Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία ενηλίκων ανά περιοχή, ώστε να ενισχυθούν όπου υπάρχουν και να δημιουργηθούν όπου δεν υπάρχουν μονάδες μεσογειακής αναιμίας, για να σταματήσει η ταλαιπωρία των πασχόντων, με προτεραιότητα στην Εύβοια!

-Ο νόμος που μετατρέπει την Ογκολογική Μονάδα Παίδων σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου να μείνει στα χαρτιά! Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα!

Απόψεις