Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κατηγορίες των ΗΠΑ και συμμάχων τους κατά της Κίνας για κυβερνοεπιθέσεις

Νέο γύρο αντεγκλήσεων των ΗΠΑ και συμμάχων τους με την Κίνα πυροδότησαν οι συντονισμένες κατηγορίες κατά της τελευταίας για κυβερνοεπιθέσεις. Από αμερικανικής πλευράς, οι νέες κατηγορίες..

Νέο γύρο αντεγκλήσεων των ΗΠΑ και συμμάχων τους με την Κίνα πυροδότησαν οι συντονισμένες κατηγορίες κατά της τελευταίας για κυβερνοεπιθέσεις. Από αμερικανικής πλευράς, οι νέες κατηγορίες αφορούν «ευρύτατη εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων», που διήρκεσε 14 χρόνια και στην οποία – σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης – εμπλέκονται 7 Κινέζοι, στους οποίους απαγγέλθηκαν και κατηγορίες, ενώ ανακοινώθηκε και αμοιβή έως 10 εκατ. δολαρίων σε όσους έχουν πληροφορίες γι’ αυτούς.

Οπως ισχυρίστηκε η Αμερικανίδα υφυπουργός Δικαιοσύνης, Λίσα Μόνακο, οι χάκερς αυτοί είχαν στόχο επιχειρήσεις, δημοσιογράφους στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, υποψήφιους σε εκλογές και πολιτικούς, και φέρονται να έστειλαν περισσότερα από 10.000 «κακόβουλα mail, που επηρέασαν χιλιάδες θύματα σε πολλές ηπείρους».

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, Ολιβερ Ντάουντεν, ανακοίνωσε στη βρετανική Βουλή ότι «παράγοντες που συνδέονται με το κινεζικό κράτος» διέπραξαν «δύο κακόβουλες κυβερνοπράξεις» το 2020 και το 2021, με στόχους βουλευτές αλλά και την ίδια την Εκλογική Επιτροπή της χώρας, μιλώντας για «το πιο πρόσφατο επεισόδιο μιας σειράς εχθρικών δραστηριοτήτων της Κίνας». Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση σε στοιχεία 40 εκατ. ψηφοφόρων.

Επίσης, η υπουργός Αμυνας της Νέας Ζηλανδίας, Τζούντιθ Κόλινς, δήλωσε πως η ομάδα με τον κωδικό ΑΡΤ40 – που συνδέεται με το Πεκίνο – διείσδυσε το 2021 στο σύστημα πληροφορικής της υπηρεσίας του νεοζηλανδικού κοινοβουλίου αρμόδιας για την κατάρτιση και τη δημοσίευση νόμων. Η ίδια πρόσθεσε ότι η επίθεση αποκρούστηκε, ενώ ο ΥΠΕΞ της χώρας, Ουίνστον Πίτερς, δήλωσε ότι κλήθηκε και ο Κινέζος πρέσβης στο Ουέλινγκτον για επίσημη διαμαρτυρία.

Από τη μεριά του το Πεκίνο απορρίπτει τις κατηγορίες ως «εντελώς αβάσιμες» και «κακόβουλες συκοφαντίες», όπως ανέφερε σε σχετική της ανακοίνωση η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο, ενώ η κινεζική διπλωματική αντιπροσωπεία στη Νέα Ζηλανδία εξέφρασε την «έντονη δυσαρέσκειά» της, κάνοντας λόγο για «ανεύθυνες κατηγορίες».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η μόνιμη αντιπροσωπεία της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) ανακοίνωσε ότι η χώρα ξεκίνησε διαδικασίες προσφυγής στον μηχανισμό επίλυσης διαφορών του Οργανισμού, αμφισβητώντας την ορθότητα μέτρων που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού και τα οποία – όπως υποστηρίζει το Πεκίνο – «εισάγουν φύσει διακρίσεις» στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων.

Ολα αυτά ενώ η κινεζική κυβέρνηση μελετά μέτρα για περαιτέρω «άνοιγμα» της αγοράς ειδικά σε τομείς όπως οι Τηλεπικοινωνίες και η Υγεία, ώστε να διαμορφωθούν περισσότερες επενδυτικές και εμπορικές ευκαιρίες για ξένα κεφάλαια, όπως διευκρίνισε και ο υφυπουργός Εμπορίου, Γκούο Τινγκτίνγκ, στη διάρκεια των διήμερων εργασιών του αναπτυξιακού φόρουμ «Τhe China Development Forum 2024».

Αλλωστε, τη Δευτέρα ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποδέχτηκε στο Πεκίνο εκπροσώπους αμερικανικών κολοσσών όπως «Qualcomm» (ημιαγωγοί), «FedEx» (μεταφορές) και «Blackstone» (χρηματοπιστωτικός τομέας).

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters») – Aπό 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις