Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Και οι έκπτωτοι έσονται άγγελοι…

Ενώ το βλέμμα όλων, συλλογικά και ατομικά, είναι στραμμένο στην εξέλιξη της πανδημίας και σε ότι αυτό συνεπάγεται, η περίοδος..

Ενώ το βλέμμα όλων, συλλογικά και ατομικά, είναι στραμμένο στην εξέλιξη της πανδημίας και σε ότι αυτό συνεπάγεται, η περίοδος φαίνεται να είναι κατάλληλη για business. Θα έλεγε κανείς ότι δεν τους προλαβαίνεις στη σπουδή που επιδεικνύεται να κλείνονται εκκρεμότητες μέσα στην αναμπουμπούλα.

Μέσα λίγες ημέρες θεσπίστηκε η ΑΕ «Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό Πράσινο» μέσω της οποίας η διαχείριση του Εθνικού Κήπου και του λόφου Φιλοπάππου περνάει ουσιαστικά στις ορέξεις της ιδιωτικής οικονομίας. Η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού σιωπά, παρά το γεγονός ότι ο λόφος Φιλοπάππου είναι αρχαιολογικός χώρος και ο Εθνικός Κήπος ιστορικός τόπος (βλ.https://www.imerodromos.gr/sta-nychia-idioton-o-ethnikos-kipos-kai-o-lofos-toy-filopappoy/). 

Το υπουργείο Ανάπτυξης ενέταξε  στον Αναπτυξιακό Νόμο την υπερμεγέθη ξενοδοχειακή μονάδα της εταιρείας VASACO ΑΕ η οποία βρίσκεται μία ανάσα από την Ακρόπολη. Με αυτή την απόφαση η εταιρεία θα λάβει οικονομική στήριξη από το κράτος ύψους 3.370.000 ευρώ. Αλλά η οικοδομική άδεια της συγκεκριμένης ξενοδοχειακής μονάδας πριν λίγους μήνες ακυρώθηκε από το ΣτΕ αφού το ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι το μέγεθος του κτηρίου είναι δυσανάλογο σε σχέση με τον Ιερό Βράχο, η προστασία του οποίου κατισχύει έναντι οποιασδήποτε άλλης ενέργειας. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού σιωπά.

Στο μεταξύ, σε άλλους τομείς εμφανίζεται ιδιαίτερα ενεργητική. Εν μέσω καραντίνας προχώρησε σε ανάκληση προηγούμενης Υπουργικής Απόφασης με την οποία η εταιρεία ΑΪΝΟΟΥΧΑΟΥ Πληροφορική (ΙΚNOWHOW) είχε κριθεί έκπτωτη διότι δεν τήρησε τα χρονοδιαγράμματα και την οριστική προθεσμία που προέβλεπε η σύμβασή της για το έργο της ψηφιοποίησης των κινητών  μνημείων. Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσιεύματα στην ίδια εταιρεία ανατέθηκε εκ νέου πριν λίγες ημέρες, το έργο «Τεχνική Υποστήριξη, Συντήρηση του ΟΠΣ του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου – Συμφωνία Διασφάλισης Επιπέδου Παρεχόμενων Υπηρεσιών» (βλ. ΕφΣυν https://www.efsyn.gr/tehnes/art-nea/238766_apeytheias-anathesi-ergoy-eno-ekkremei-dikastiki-apofasi)

Στο μεταξύ μία αλληλουχία απαντήσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού (βλ εδώ κι εδώ) μέσω των οποίων το θέμα μεταπίπτει σε «καυγά» μεταξύ της τέως και της νυν πολιτικής ηγεσίας αποκρύπτει ότι, η υπόθεση της «I KNOW HOW ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.» εκκρεμεί στη δικαιοσύνη, όπου είχε προσφύγει μετά την έκπτωσή της, ωστόσο η υπόθεση δεν εκδικάστηκε εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω της πανδημίας.

Θυμίζουμε ότι  πρόκειται για εκείνη την εταιρεία η οποία είχε μηνύσει υπάλληλους της Επιτροπής Παραλαβής του Υπουργείου Πολιτισμού, επειδή τήρησαν τη νομιμότητα και αρνήθηκαν να παραλάβουν ένα έργο που δεν τηρούσε τα συμπεφωνημένα, όπως είχε αποκαλύψει ο Ημεροδρόμος (βλ.  https://www.imerodromos.gr/oi-dimosioi-ypalliloi-sto-stochastro/). Η κίνηση αυτή της εταιρείας, είναι ενδεικτική των μέσων που μετέρχονται ιδιωτικές επιχειρήσεις που “συνεργάζονται” με το Δημόσιο, προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους.

Από την άλλη η κίνηση της σημερινής ηγεσίας του ΥΠΠΟ είναι ενδεικτική της κρατικής και κυβερνητικής  προστασίας που απολαμβάνουν. Το ίδιο και η εκκωφαντική «ακινησία» της μπροστά στην εκχώρηση αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων (βλ. Εθνικός Κήπος και Φιλοπάππου) και στην ελέω Αναπτυξιακού Νόμου χρηματοδότηση φαραωνικών ξενοδοχείων στη σκιά της Ακρόπολης.

Σχετικά θέματα

Απόψεις