Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οι αρχαιολόγοι λένε «Όχι» στη ανάθεση σε ιδιώτες των εισιτηρίων στην Ακρόπολη

24ωρη απεργία των αρχαιοφυλάκων αύριο στην Ακρόπολη

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στην πρόθεση του ΟΔΑΠ να ιδιωτικοποιήσει την έκδοση και τον έλεγχο των εισιτηρίων της Ακρόπολης, του σημαντικότερου αρχαιολογικού χώρου της χώρας, τόσο από πλευράς  σημασίας όσο από πλευράς εσόδων.

Ο ΣΕΑ χαρακτηρίζει πρωτοφανή και ανήκουστη ενέργεια τον διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε ο ΟΔΑΠ, με αντικείμενο «Παροχή υπηρεσιών λειτουργίας του συστήματος έκδοσης και ακύρωσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, υποδοχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών» στην Ακρόπολη με αξία 1.696.320,00 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για 12 μήνες. Όπως εξηγεί, με τον διαγωνισμό αυτό ο ΟΔΑΠ αναθέτει δηλαδή σε ιδιωτική εταιρεία τα ταμεία, την είσπραξη του αντιτίμου του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τον έλεγχο των εισιτηρίων. 

Συγκεκριμένα οι αρχαιολόγοι επισημαίνουν: 

“Ο διεθνής διαγωνισμός που προκήρυξε ο ΟΔΑΠ, με αντικείμενο «Παροχή υπηρεσιών λειτουργίας του συστήματος έκδοσης και ακύρωσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, υποδοχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών» στην Ακρόπολη με αξία 1.696.320,00 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για 12 μήνες, είναι μια πρωτοφανής και ανήκουστη ενέργεια.

Με τον διαγωνισμό αυτό ο ΟΔΑΠ προτίθεται να παραχωρήσει «την παροχή υπηρεσιών λειτουργίας του συστήματος έκδοσης και ακύρωσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, υποδοχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών στις πύλες εισόδου του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, καθώς και κάθε σχετικής υποστηρικτικής υπηρεσίας». Αναθέτει δηλαδή σε ιδιωτική εταιρεία τα ταμεία, την είσπραξη του αντιτίμου του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τον έλεγχο των εισιτηρίων. Οι εργασίες αυτές σήμερα γίνονται από αρχαιοφύλακες, ενώ δύναται να πραγματοποιείται και από ταμίες του ΟΔΑΠ, προσωπικό με τα απαραίτητα προσόντα και με εργασιακή σχέση με το ΥΠΠΟ ή τον ΟΔΑΠ, κάτι που διασφαλίζει το συμφέρον και τα έσοδα του δημοσίου. Η ανάθεση της εργασίας αυτής σε ιδιωτική εταιρεία είναι σκανδαλώδης ως πρακτική και ανοίγει το δρόμο σε πιθανές απάτες κατά του δημοσίου! Και όλα αυτά με ένα υπέρογκο τίμημα, για μια εργασία που σήμερα πραγματοποιείται από τους εργαζόμενους-ες στην Ακρόπολη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η δημιουργία της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου για 11 χώρους κόστισε 1,2 εκ. ευρώ, από τα οποία το ελληνικό δημόσιο δεν επιβαρύνθηκε ούτε ένα ευρώ, ενώ η διαχείρισή του για έναν και μόνο χώρο, αυτόν της Ακρόπολης, κοστολογείται από τον ΟΔΑΠ περίπου 2 εκ. ευρώ! Το ΔΣ του ΟΔΑΠ και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ είναι υπόλογοι για αυτόν τον θεσμικό και οικονομικό παραλογισμό και οφείλουν να σταματήσουν τον διαγωνισμό άμεσα.

Οι προσπάθειες άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κοστίζουν πολύ περισσότερο στον ελληνικό λαό και τον κρατικό προϋπολογισμό, αποφέροντας χειρότερες υπηρεσίες. Το ζούμε άλλωστε με την μετατροπή των πέντε μεγάλων αρχαιολογικών Μουσείων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, μετά την εφαρμογή του Ν. 5021/2023: μήνες μετά, οι δαπάνες συνεχίζουν να δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος έχει επιβαρυνθεί με τους μισθούς των μελών του ΔΣ, των Προέδρων, των Γενικών Διευθυντριών και των νομικών τους συμβούλων, την ίδια στιγμή που οι μισές αίθουσες των πέντε μεγάλων αρχαιολογικών Μουσείων παραμένουν κλειστές, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο δεν υπάρχει καν καθαριότητα, και οι εκδηλώσεις που έχουν εξαγγελθεί για την περίοδο των Χριστουγέννων είναι κατά πολύ υποδεέστερες από τις εκδηλώσεις που γίνονταν πριν την ισχύ του Ν. 5021/2023.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απευθύνεται στην ΠΕΥΦΑ και σε όλα τα σωματεία του ΥΠΠΟ, καλώντας τους να δώσουμε από κοινού τη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της φύλαξης, της διαχείρισης και της προστασίας των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ζητάμε μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες της φύλαξης και της εξυπηρέτησης των επισκεπτών στην Ακρόπολη και σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους.

Ζητάμε την κατάργηση του Ν. 5021/2023.”

Θυμίζουμε ότι οι αρχαιοφύλακες έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για αύριο 19 Δεκεμβρίου. 

Σχετικά θέματα

Απόψεις