Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ιρλανδία, Νορβηγία και Ισπανία αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης – To Ισραήλ συνεχίζει τη γενοκτονία και ανακαλεί πρεσβευτές

Εν μέσω της συνεχιζόμενης ισραηλινής σφαγής στη Γάζα, ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν σήμερα πρωτοβουλία με σκοπό την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, σχέδιο..

Εν μέσω της συνεχιζόμενης ισραηλινής σφαγής στη Γάζα, ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν σήμερα πρωτοβουλία με σκοπό την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, σχέδιο που έχει καταδικάσει εκ των προτέρων η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Η Ιρλανδία αναμένεται να ανακοινώσει εντός ωρών την αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης, μετέδωσαν τη νύχτα ιρλανδικά ΜΜΕ, διευκρινίζοντας πως θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου από τον πρωθυπουργό Σάιμον Χάρις και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στις 10:00 (ώρα Ελλάδας).

Την ίδια ώρα, η Νορβηγία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους από τις 28 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Παράλληλα στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προγραμματίζει να ανακοινώσει την αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους σήμερα, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Reuters, επιβεβαιώνοντας προηγούμενο δημοσίευμα στον ειδησεογραφικό ιστότοπο El Confidencial.

Εκπρόσωπος του γραφείου του Σάντσεθ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.

Τον Μάρτιο, ο Σάντσεθ είχε δώσει στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες κοινή ανακοίνωση με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας, με την οποία εξέφραζαν την βούλησή τους να αναγνωρίσουν κράτος της Παλαιστίνης.

Το 2014, η Σουηδία έγινε η πρώτη χώρα της Ε.Ε. στη δυτική Ευρώπη που αναγνώρισε παλαιστινιακό κράτος. Άλλα κράτη που έχουν προβεί σε τέτοιες ανακοινώσεις πριν γίνουν μέλη της Ένωσης είναι η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Μάλτα, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Σημειώνεται ότι ανεφάρμοστη παραμένει η ομόφωνη Απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου από τις 22 Δεκέμβρη 2015, με την οποία αναγνωρίζεται το Παλαιστινιακό Κράτος.

 Οι βουλευτές του ΚΚΕ έκαναν ερώτηση – παρέμβαση προς τον υπουργό Εξωτερικών, ζητώντας από την κυβέρνηση την άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν:

«Το κατοχικό κράτος του Ισραήλ συνεχίζει και κλιμακώνει τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα 35.000 νεκρούς, εκ των οποίων 15.000 παιδιά και 9.000 γέροντες, άμαχο πληθυσμό, ενώ με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε 7.000.

Η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί σε ερείπια, ο κατακτητής διαλύει τα νοσοκομεία και κάθε υποδομή, καταδικάζει τον λαό στην πείνα, στη δίψα, στις ασθένειες. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού, πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι, έχει εκτοπιστεί στον νότο, στη Ράφα, όπου ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τους βομβαρδισμούς και ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τη γενοκτονία με χερσαία επίθεση.

Το έγκλημα που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ στηρίζεται από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και έχουν μεγάλες ευθύνες τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου που δικαιολόγησαν και συνεχίζουν να δικαιολογούν το Ισραήλ χρησιμοποιώντας τον διάτρητο ισχυρισμό περί “αυτοάμυνας”».

Παράλληλα, τονίζεται ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ καθώς και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επίσης μεγάλη ευθύνη γιατί αγνόησαν και αρνήθηκαν να υλοποιήσουν την ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής, του Δεκέμβρη του 2015, που καλούσε την ελληνική κυβέρνηση “να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης” στη βάση των ορίων του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σημειώνουμε ότι η απαράδεκτη αυτή στάση έρχεται σε αντίθεση με τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα μας και σε όλη την υδρόγειο και συνεχίζονται σήμερα με τις εμβληματικές κινητοποιήσεις των φοιτητών στα αμερικανικά, ευρωπαϊκά και άλλα πανεπιστήμια, όπως και στην Ελλάδα».

Προσθέτουν ακόμη: «Το ΚΚΕ, που έχει επιμείνει όλα αυτά τα χρόνια για την εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της Βουλής, επαναφέρει το αίτημα και καλεί την κυβέρνηση άμεσα, με επείγουσες διαδικασίες, να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος».

Ανακαλεί τους πρεσβευτές του «για διαβουλεύσεις» το Ισραήλ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα την ανάκληση “για διαβουλεύσεις” των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία, μετά την απόφαση του Όσλο να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος και την επικείμενη αντίστοιχη ανακοίνωση του Δουβλίνου.

«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα», απείλησε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών μεταφόρτωσε νωρίτερα στο X βίντεο απευθυνόμενο στο Δουβλίνο για να «προειδοποιήσει» πως αναγνωρίζοντας παλαιστινιακό κράτος θα μετατραπεί «σε πιόνι στα χέρια του Ιράν» και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς…

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις