Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο και η (μη) συμμετοχή της Ελλάδας

Τι λέει το Βερολίνο για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη – Ο «γαλάζιος» και..

Τι λέει το Βερολίνο για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη – Ο «γαλάζιος» και ο «ροζ» μύθος για τον ισχυρό γεωπολιτικό ρόλο της χώρας – Οι κίνδυνοι και τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή

Εάν κάτι αναδεικνύεται από τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, στο Βερολίνο την Κυριακή, είναι ότι οι «μεγάλες δυνάμεις» της εποχής και οι δορυφόροι τους, οι ιμπεριαλιστές με τις κυβερνήσεις – τσιράκια τους για να λέμε τα πράγματα όπως έχουν, αυτό είναι το εξής: Αυτοί που επεμβαίνουν, καταστρέφουν και διαλύουν σε κρίσιμες περιοχές του πλανήτη, επανέρχονται στους τόπους των εγκλημάτων τους, για να διαπράξουν τα ίδια, πάντα σύμφωνα με συμφέροντα τους (ενεργειακές πηγές κ.α). Τα παζάρια με τη λεγόμενη «κυβέρνηση της Τρίπολης» και παράλληλα με τον στρατηγό Χαφτά είναι ενδεικτικά της παρέμβασης που θέλουν να έχουν. 

Όσον αφορά τη μη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή τη διάσκεψη αποκαλύπτεται πως τα περί ισχυρής Ελλάδας και «απομονωμένης Τουρκίας» στο γεωπολιτικό παιχνίδι – λόγια και της κυβέρνησης της ΝΔ και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – αποδεικνύονται μάλλον αμετροεπείς εκτιμήσεις ευρωενωσιακών ΗΠΑλλήλων.  Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, ότι Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής των οδηγιών για το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Συμφωνούν, δε, στην ανάγκη η Ελλάδα να βρίσκεται στο κέντρο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, με επικίνδυνες συνέπειες για το λαό της χώρα. 

Όπως αναφέραμε η Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο θα γίνει την Κυριακή και αυτό που θέλουν να φαίνεται είναι πως μάχονται για τη «σταθεροποίησης» της περιοχής.  Πρόκειται για μια Διάσκεψη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών την οποία ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση. Με βάση της ανακοίνωση της καγκελαρίας στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Στη διάσκεψη έχουν προσκληθεί και ο δοτός πρωθυπουργός Φαγέζ ας Σάρατζ στη Λιβύη και ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «η γερμανική πλευρά ενημερώθηκε αναλυτικά για τα αποτελέσματα των ειρηνευτικών ενδολιβυκών συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στις 13 Γενάρη στη Μόσχα». Παράλληλα, όμως, ο Φαγέζ ας Σάρατζ μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, μετά την παρουσία του στη Μόσχα και είχε συνομιλίες με τον με τον Αμερικανό πρεσβευτή Ντ. Σάτερφιλντ.

Για την μη πρόσκληση της Ελλάδας η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν σε μια κοκορομαχία, που το μόνο που δείχνει ότι σε επίπεδο μικροπολιτικής επιδιώκουν να γίνουν οι αρεστοί των ΝΑΤΟϊκών και άλλων «συμμάχων».  Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε «πισωγύρισμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας». Αναφέρει, δε, ότι η χώρα συμμετείχε «στην συμμετείχε στην προηγούμενη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, στο Παλέρμο της Ιταλίας τον Νοέμβρη του 2018 και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο». Η κυβέρνηση μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα, απάντησε: «Το να επιχαίρει ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή η Ελλάδα δεν προσεκλήθη σε μια διάσκεψη οι ρίζες της οποίας χρονολογούνται από εποχής του, μας ξεπερνά». Συμπλήρωσε, δε, ότι τον Ιούνιο του 2015, οπότε η Γερμανία διοργάνωσε την πρώτη συνάντηση υψηλών αξιωματούχων του σχήματος Ρ5+5, που μετεξελίχθηκε στη Διαδικασία του Βερολίνου, αμέλησε έστω να θέσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας».

Άξια αναφορά είναι και η εξήγηση της Γερμανίας για την απουσία της Ελλάδας στη διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη. Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ την κατανόησή της για το «θεμιτό ενδιαφέρον και την ανησυχία» της Ελλάδας σχετικά με το μέλλον της Λιβύης εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή δεν θα ασχοληθεί με «θέματα θαλασσίων συνόρων, πιθανώς δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο». Απέφυγε να αναφερθεί στα κριτήρια με τα οποία διαμορφώθηκε ο κύκλος των συμμετεχόντων στην Διάσκεψη, ενώ τόνισε ότι σε κάθε βήμα υπήρξε στενός συντονισμός με τα Ηνωμένα Έθνη. «Δεν μπορούμε να δώσουμε εδώ πληροφορίες για τις ακριβείς σταθμίσεις των αποφάσεων σε αυτό το θέμα (…) Είναι πάντα δύσκολο να διαμορφώσεις έναν κύκλο συμμετεχόντων και πέραν αυτού δεν μπορώ πώς καταλήξαμε. Δεν θέλουμε αυτό να το συζητήσουμε δημοσίως», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την μη-πρόσκληση της Ελλάδας να συμμετάσχει στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη. «Έχουμε πλήρη κατανόηση για το γεγονός ότι υπάρχουν ανησυχίες και κίνητρα άλλων χωρών σε σχέση με την Λιβύη και ιδιαίτερα στο θέμα των θαλασσίων συνόρων, πιθανώς δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο. Αυτό απλώς δεν είναι στο επίκεντρο της διάσκεψης – ούτε και θέμα της», ανέφερε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ. Απαντώντας ο ίδιος σε ερώτηση για τα «μνημόνια» που έχουν υπογράψει η Τουρκία και η Λιβύη, επανέλαβε ότι «τα θαλάσσια σύνορα πρέπει να προσδιορίζονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορούν δύο χώρες να το ορίσουν μεταξύ τους εις βάρος τρίτων». Υποστήριξε, δε, ότι η γερμανική πλευρά δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας ώστε να την αξιολογήσει. «Αλλά βεβαίως εάν πρόκειται για συμφωνίες εις βάρος τρίτων, εις βάρος ενός στενού εταίρου, ενός εταίρου στην ΕΕ, τότε αυτό για μας δεν είναι αποδεκτό, δεν τίθεται θέμα σχετικά με το πώς το βλέπουμε».

Σχετικά θέματα

Απόψεις