Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η «υπεύθυνη δύναμη» Ζωή Κωνσταντοπούλου – «Καρδούλες» με τον Μητσοτάκη

Συγχαρητήρια από τον πρωθυπουργό έλαβε στην Βουλή η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας για την θετική στάση της στο νομοσχέδιο των απόδημων και όχι μόνο...

Ένα – με κριτήρια άλλων περιόδων – αξιοπερίεργο φαινόμενο κατέγραψαν όσοι παρακολούθησαν στη Βουλή την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για την ψήφο των απόδημων, που έφερε εσπευσμένα η κυβέρνηση ως το πρώτο νομοσχέδιο της θητείας της: Τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναγορεύει την Ζωή Κωνσταντοπούλου ως την «υπεύθυνη δύναμη» από τον χώρο της αριστεράς στο κοινοβούλιο. Αμέσως μετά η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας άσκησε σφοδρή κριτική για τη στάση τους στο νομοσχέδιο στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, τα δύο κόμματα δηλαδή που το καταψήφισαν.

Αξίζει να μνημονευθεί ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν η πρώτη αρχηγός κόμματος που έσπευσε να «υποδεχθεί» θετικά το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων. Πιο συγκεκριμένα στις 8 Ιουλίου, αμέσως μετά την ανακοίνωσή της προώθησης του νομοσχεδίου από τον πρωθυπουργό, κατά την διάρκεια των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας με δήλωσή της στο περιστύλιο ξεκαθάρισε πως θα το υπερψηφίσει. Κι αυτό παρά το γεγονός πως ήταν εξαρχής προφανείς οι ψηφοθηρικοί λόγοι που η Νέα Δημοκρατία θέλησε να εκμεταλλευτεί τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς και την ισχυρή παρουσία της ακροδεξιάς στη Βουλή, προκειμένου να «περάσει» ένα νομοσχέδιο που θα ήταν αδύνατον να ψηφιστεί υπό άλλες συνθήκες. Αντίστοιχα φυσικά η Πλεύση Ελευθερίας στήριξε το νομοθέτημα όταν αυτό συζητήθηκε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής.

Η στάση αυτή της Πλεύσης Ελευθερίας και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επιβραβεύθηκε πολιτικά από τον πρωθυπουργό κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Βουλή στην πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοθετήματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει την ψήφο του και να υπερψηφίσει λέγοντας πως «μπορείτε να πάρετε κάποια διδάγματα από την υπεύθυνη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία ψήφισε παρότι είχε κάποιες επιμέρους επιφυλάξεις». Συμπληρώνοντας μάλιστα πως «η ζωή τα έφερε έτσι ώστε η κ. Κωνσταντοπούλου να είναι πολύ πιο υπεύθυνη στο ζήτημα αυτό απ’ ό,τι είσαστε εσείς».

Αυτά ενώ ήδη δύο φορές στην ομιλία του είχε εξάρει δύο ακόμη παρατηρήσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου σχετικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και του Κυπριακού ζητήματος. Στην πρώτη αναφορά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:  «Κυρία Κωνσταντοπούλου, χρησιμοποιήσατε, ένα, πιστεύω, σωστό επιχείρημα για το πόσο το κράτος πράγματι μαθαίνει από τραγωδίες οι οποίες μας πονάνε όλους και τις οποίες δύσκολα μπορούμε να ξεχάσουμε. Και κάνατε μια συγκεκριμένη αναφορά στο Μάτι, όπου πάνω από εκατό άνθρωποι έχασαν την ζωή τους πριν από ακριβώς πέντε χρόνια». Στη δεύτερη δήλωσε πως «μια αναφορά, έκανε η κ. Κωνσταντοπούλου -και σωστά- στο ζήτημα της Κύπρου, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αποκατάσταση της δημοκρατίας είχε δυστυχώς ως γενεσιουργό, όχι αιτία, αλλά αφορμή, την εισβολή στην Κύπρο, μία τραγωδία η οποία στοιχειώνει ακόμα τον ελληνισμό».

Η ανταλλαγή φιλοφρονήσεων ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην Ζωή Κωνσταντοπούλου συνεχίστηκε με την πρώην πρόεδρο της Βουλής να σημειώνει πως «η Πλεύση Ελευθερίας είναι μια βαθιά ανθρωπιστική δύναμη. Γι’ αυτό η θέση μας, είναι όπως το είπατε, κύριε Πρωθυπουργέ! Εμείς αυτό είπαμε ότι θα κάνουμε και αυτό κάναμε και δεν αισθανόμαστε καμία ενοχή όταν παίρνουμε στάση αρχής».

Μάλιστα η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν και η μόνη ομιλήτρια από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης που άσκησαν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ για την στάση τους στο νομοσχέδιο.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας «ακουσα με πολλή προσοχή και με πραγματική λύπη τις τοποθετήσεις που έγιναν από τα κόμματα που καταψηφίζουν τη ρύθμιση και ειδικότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Αναρωτιέμαι: Είναι ποτέ δυνατόν πολιτικές δυνάμεις που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται τους πολίτες, την ισότητα των ανθρώπων, την ισότητα των πολιτών, να μην θέλουν να μπορούν να ψηφίσουν συμπατριώτες μας που επιθυμούν να συμμετέχουν στα κοινά, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα, ενώ είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να επιστρέψουν στη χώρα για να το κάνουν; Αναρωτιέμαι: Είναι κοινωνική πολιτική, είναι προοδευτική πολιτική, να λες ότι επειδή δεν χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του κράτους, γιατί βρίσκονται σε ένα άλλο κράτος, δεν νομιμοποιούνται να ψηφίζουν για την Ελλάδα;». Υποστήριξε επίσης ότι «είναι πραγματικά για εμένα λυπηρό να επινοούνται λόγοι αποκλεισμού οποιουδήποτε πολίτη έχει το δικαίωμα της ψήφου, γιατί το νομοσχέδιο το συγκεκριμένο αφορά πολίτες που έχουν ήδη το δικαίωμα της ψήφου, να επιχειρείται και να επινοούνται προσχήματα για να αποκλειστούν άνθρωποι που είναι ίσοι συμπολίτες μας, ίσοι συμπατριώτες μας και μάλιστα να ενοχοποιούνται κιόλας αυτοί και να ενεργοποιείται από πλευράς δυνάμεων, που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν την πρόοδο και την ισότητα, ακριβώς αυτός μηχανισμός που εξουδετερώνει κάθε αντίσταση στην αυθαιρεσία, ο κοινωνικός αυτοματισμός»

Στην ίδια λογική η Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστήριξε: «Τι είπε το ΚΚΕ; Αυτοί δεν χρησιμοποιούν τις ελληνικές υπηρεσίες, δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι είπε ο ΣΥΡΙΖΑ; Αυτοί είναι άλλοι, είναι διαφορετικοί από αυτούς που ψηφίζουν εδώ. Νομίζω ότι η έννοια του πολίτη – εχθρού είναι ξένη προς την αντίληψη της δημοκρατίας, της ισότητας, της ισονομίας, της ισοπολιτείας που πρέπει να πρεσβεύει οποιοσδήποτε πρεσβεύει τον ανθρωπισμό».

Μετά από αυτά είναι φανερό πώς όσοι έχουν απορίες σχετικά με τον ρόλο που πρόκειται να παίξει η Πλεύση Ελευθερίας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο ιδιάζον πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται, μπορούν πλέον να εξηγήσουν πολλά. Ίσως και να ερμηνεύσουν τους λόγους που το κόμμα αυτό είχε αφειδώς στήριξη από συγκεκριμένα ΜΜΕ την προεκλογική περίοδο.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις