Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η Ουκρανία δηλώνει de facto μέλος του ΝΑΤΟ και οι χώρες του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία

«Η Ουκρανία και οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν γίνει μέλητου ΝΑΤΟ. ‘De facto’, όχι ‘de jure” (εκ του νόμου), ..

«Η Ουκρανία και οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν γίνει μέλητου ΝΑΤΟ. ‘De facto’, όχι ‘de jure” (εκ του νόμου),  διότι έχουμε τα όπλα και τη γνώση για το πώς να τα χρησιμοποιήσουμε» δήλωσε σήμερα  ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ. 

«Είναι αλήθεια. Είναι γεγονός», πρόσθεσε, χωρίς να βλέπει «για ποιο λόγο» οι δηλώσεις αυτές μπορεί να είναι αμφιλεγόμενες. «Είμαι σίγουρος ότι, στο άμεσο μέλλον, θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ de jure», πρόσθεσε.

Κατά την συνέντευξη επίσης ο Ουκρανός υπουργός εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην προμήθεια από τη Δύση προς την Ουκρανία τεθωρακισμένων και μαχητικών αεροσκαφών, παρά την απροθυμία κάποιων εν μέσω φόβων για κλιμάκωση της σύγκρουσης. «Αυτή η ανησυχία για το επόμενο επίπεδο κλιμάκωσης, για μένα, είναι ένα είδους πρωτοκόλλου», δήλωσε, απορρίπτοντας τους φόβους ότι η προμήθεια νέων όπλων μπορεί να θεωρηθεί πρόκληση από τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται  τα παζάρια και οι αντιθέσεις στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο με αφορμή την αποστολή πολωνικών αρμάτων μάχης «Leopard  στην Ουκρανία.

Τα συγκεκριμένα άρματα μάχης ακριβείας κρίνονται κομβικής σημασίας, ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, όπου η Ρωσία φαίνεται να προετοιμάζει νέες επιθέσεις, προσπαθεί να θέσει υπό πλήρη έλεγχο το Ντονμπάς, αλλά και η Ουκρανία θέλει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με δυτικού τύπου βαρέα τεθωρακισμένα, ώστε να επιδιώξει αντεπίθεση.

Ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρ. Ντούντα, επέμεινε πως η Βαρσοβία επιδιώκει να σχηματιστεί «διεθνής συνασπισμός» χωρών προθύμων να συνεισφέρουν επίσης τέτοια τεθωρακισμένα. Θετική στην αποστολή αρμάτων «Leopard 2» εμφανίζεται και η Φινλανδία, όπου και εκεί έχει τεθεί ενεργά το θέμα της δωρεάς αρμάτων «Leopard» στην Ουκρανία. Χθες το βράδυ, ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο δήλωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να δωρίσει «έναν μικρό αριθμό» αρμάτων μάχης «Leopard 2» στην Ουκρανία «αν μια ευρύτερη ομάδα ευρωπαϊκών χωρών αποφασίσει επίσης να κάνει το ίδιο».

Με αυτήν την κίνηση, η Πολωνία εντείνει την πίεση προς τη Γερμανία, επειδή βάσει συμβάσεων πρέπει να εγκρίνει τις πολωνικές παραδόσεις των γερμανικών «Leopard» και επιπλέον για να προχωρήσει και το Βερολίνο άμεσα στην αποστολή υπερσύγχρονων βαρέων τεθωρακισμένων στην Ουκρανία. Μετά τη σχετική ανακοίνωση της πολωνικής κυβέρνησης, ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, από το κόμμα των Πρασίνων, Ρ. Χάμπεκ, έσπευσε να δηλώσει πως «η Γερμανία δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στη λήψη αποφάσεων άλλων χωρών για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ανεξάρτητα από το ποιες αποφάσεις λαμβάνει η Γερμανία». Η γερμανική καγκελαρία διαμηνύει ότι δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, αλλά θα δράσει σε συντονισμό με τους «Δυτικούς συμμάχους» και κυρίως τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, η οποία δήλωσε σήμερα πως ευελπιστεί να παραδώσει ελαφρά άρματα μάχης AMX 10-RC στην Ουκρανία εντός των επομένων δύο μηνών, σύμφωνα με  ανακοίνωση του υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνού.

Από την πλευρά του ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ειδικός σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, δήλωσε ότι «η γραμμή του καγκελαρίου ισοδυναμεί με στρατιωτικό αδιέξοδο, χάνεται χρόνος και το τίμημα πληρώνεται σε αίμα». Όπως σημειώνει, η εναλλακτική θα ήταν μία: να παραδώσει η Δύση τα όπλα που ζητά η Ουκρανία για να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Πάντως, πριν λίγες μέρες στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, βρέθηκε η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, ως η πρώτη πολιτικός της Δύσης που φτάνει στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου, αναγνωρίζοντας ότι η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», Deutsche Welle

Απόψεις