Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η Μόσχα ξαναβάζει στο «τραπέζι» την «κατάληψη του Κιέβου»

Σε νέες απειλές για προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στο Κίεβο, προκειμένου να αναγκαστούν η Ουκρανία και η «Δύση» να διαπραγματευτούν, προχώρησε η Μόσχα, λίγες μέρες μετά..

Σε νέες απειλές για προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στο Κίεβο, προκειμένου να αναγκαστούν η Ουκρανία και η «Δύση» να διαπραγματευτούν, προχώρησε η Μόσχα, λίγες μέρες μετά τις αναφορές ότι οι εχθροπραξίες θα φτάσουν στα σύνορα της ΕΕ. Οι εν λόγω δηλώσεις, ανεξάρτητα από το κατά πόσο συμβαδίζουν με τους τρέχοντες σχεδιασμούς επί του πεδίου, αντανακλούν την προετοιμασία και των δύο στρατοπέδων για παραπέρα κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, δήλωσε σε ΜΜΕ ότι η Ρωσία θα μπορούσε να «φτάσει στο Κίεβο», λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί αργότερα, αν όχι άμεσα.

«Πού να σταματήσουμε; Δεν ξέρω… Θα είναι το Κίεβο; Ναι, πιθανότατα θα πρέπει να είναι το Κίεβο. Αν όχι τώρα, τότε… ίσως σε κάποια άλλη φάση της εξέλιξης αυτής της σύγκρουσης», είπε.

Η κατάληψη του Κιέβου με την έννοια της ανατροπής της «φιλοδυτικής» κυβέρνησης υπό τον Ουκρανό πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, παραμένει στόχος της ρωσικής εισβολής και μάλιστα προχτές ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, επανέλαβε την «αποναζιστικοποίηση» ως απαραίτητο όρο για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.

Ο Μεντβέντεφ σχολίασε ότι «αυτό το καθεστώς πρέπει να πέσει, πρέπει να καταστραφεί» και τότε «θα πρέπει να εμφανιστούν εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι που έχουν επίγνωση της ευθύνης τους για το μέλλον του λαού». Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα δεν είναι ο Ζελένσκι, «οι ελίτ που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στο Κίεβο πρέπει να φύγουν».

Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας ότι το Κίεβο είναι «μια διεθνής απειλή» για τη Ρωσία, επειδή «αν και είναι μια ρωσική πόλη στις ρίζες της, ελέγχεται από μια διεθνή ταξιαρχία αντιπάλων της Ρωσίας με επικεφαλής τις ΗΠΑ».

Ο Μεντβέντεφ αναφέρθηκε επίσης και στη μακροχρόνια ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας, για την οποία προετοιμάζονται τα δύο στρατόπεδα, λέγοντας ότι ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία θα συνεχίσει να ενισχύει τις «αμυντικές» της ικανότητες «για να καταλάβουν όλοι ότι τα αποθέματά μας είναι γεμάτα»

Λίγες μέρες πριν, υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης, ο Κ. Γκαβρίλοφ, είχε εκτιμήσει ότι η «Δύση» θα «ρίξει τους τόνους» και θα διαπραγματευτεί όταν «τα ρωσικά στρατεύματα θα πλησιάσουν τα σύνορα της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας κ.ά.».

Αλλά και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, μετά την κατάληψη της Αβντιίβκα, κάλεσε τις ρωσικές δυνάμεις να αξιοποιήσουν τις επιτυχίες στο πεδίο της μάχης και οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια για νέες κατακτήσεις να προετοιμαστεί καλά.

Η κατάληψη της πόλης σημαίνει ότι η γραμμή του μετώπου απομακρύνεται περισσότερο από την κοντινή πόλη Ντονέτσκ, προστατεύοντάς την και διευκολύνοντας τις ρωσικές δυνάμεις να προωθηθούν δυτικά.

Κυρώσεις στη Ρωσία και όπλα στην Ουκρανία από ΗΠΑ, Βρετανία και Δανία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ανακοινώσει σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, βάζοντας στο στόχαστρο πάνω από πεντακόσιες οντότητες συνδεόμενες με «υποστηρικτές της» και «την πολεμική μηχανή της», δήλωσε χθες Πέμπτη εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Θα πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο (σ.σ. κυρώσεων) από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία του Πούτιν», διευκρίνισε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως τα μέτρα θα λάβουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Από την πλευρά της η Βρετανία πρόσθεσε 50 νέες οντότητες στη λίστα κυρώσεων για τη Ρωσία, με τον υπουργό Εξωτερικών, Ντ. Κάμερον, να λέει ότι «οι κυρώσεις μας στερούν από τον Πούτιν τους πόρους που χρειάζεται απεγνωσμένα για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του».

Το Λονδίνο είπε ότι οι στόχοι των κυρώσεων είναι άνθρωποι και επιχειρήσεις που προμηθεύουν πυρομαχικά, όπως συστήματα εκτόξευσης πυραύλων, πυραύλους και εκρηκτικά. Περιλαμβάνουν κατασκευαστές όπλων και εργαλειομηχανών.

Η εταιρεία πτήσεων «224th Flight Unit State Airlines» και ο διευθυντής της έχουν στοχοποιηθεί μετά από αναφορές ότι εμπλέκονται στη μεταφορά όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, ενώ στις κυρώσεις περιλαμβάνονται και τρεις κινεζικές εταιρείες.

Παράλληλα, η Βρετανία θα στείλει 200 ακόμη αντιαρματικούς πυραύλους στην Ουκρανία και θα εκπαιδεύσει επιπλέον 10.000 Ουκρανούς στρατιώτες, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, Γκραντ Σαπς, προσθέτοντας πως οι αντιαρματικοί πύραυλοι «Brimstone» είχαν προηγουμένως «σημαντικό αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης».

Η Δανία θα δωρίσει τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία αυτό το καλοκαίρι, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της σκανδιναβικής χώρας. Το τελικό χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί από το πότε οι Ουκρανοί πιλότοι θα ολοκληρώσουν την εκπαίδευση για να πετάξουν τα αεροπλάνα.

Έξι Ουκρανοί πιλότοι παρακολουθούν εκπαίδευση F-16 στη Δανία. Στα τέλη Αυγούστου, η Ολλανδία ανακοίνωσε προθυμία να δωρίσει 42 αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία και η Δανία υποσχέθηκε να στείλει 19 τέτοια μαχητικά στο Κίεβο.

Στο μεταξύ, το πρακτορείο «Ρόιτερς» μετέδωσε, επικαλούμενο «έξι πηγές», ότι το Ιράν έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους – εδάφους.

Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για το αν το Ιράν προμηθεύει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους, «ιδιαίτερα έναν τέτοιο μεγάλο αριθμό».

(Με πληροφορίες από «Ria Novosti», ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, εφημερίδα «Ριζοσπάστης») – Aπό 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις