Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Γερμανία: Πρόβλεψη για βαθύτερη ύφεση μέσα στο 2023

Η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν μέσα στο 2023, καθώς ο σταθερός πληθωρισμός επηρεάζει την κατανάλωση, δήλωσε..

Η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν μέσα στο 2023, καθώς ο σταθερός πληθωρισμός επηρεάζει την κατανάλωση, δήλωσε την Τετάρτη το Ινστιτούτο Ifo παρουσιάζοντας τις προβλέψεις του.

Το γερμανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται να μειωθεί κατά 0,4% φέτος, περισσότερο από το 0,1% που είχε προβλέψει το Ινστιτούτο Ifo τον Μάρτιο.

Η ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα βυθιστεί σε ακόμα βαθύτερη ύφεση, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται συνολικά για το ευρω-οικοδόμημα, ειδικότερα σε μια περίοδο που οξύνονται οι ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί. 

«Η γερμανική οικονομία προχωρά πολύ αργά για να βγει από την ύφεση», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικών προβλέψεων του Ifo, Timo Wollmershaeuser.

Το ινστιτούτο μείωσε επίσης τις προβλέψεις για το 2024 σε 1,5% αύξηση του ΑΕΠ, από 1,7% που αναμενόταν προηγουμένως. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει αργά από 6,9% το 2022 σε 5,8% φέτος, σε 2,1% το 2024.

Λόγω του πληθωρισμού, οι ιδιωτικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 1,7% φέτος και δεν θα αυξηθούν ξανά μέχρι το 2024, όταν αναμένεται να σημειώσουν άνοδο 2,2%.

Ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί ελαφρά το 2023, αλλά το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει αμετάβλητο από το προηγούμενο έτος στο 5,3% φέτος, αυξάνοντας στο 5,5% το 2024.

Ο νέος κρατικός δανεισμός θα μειωθεί από 106 δισεκατομμύρια ευρώ (115 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2022 σε 69 δισεκατομμύρια φέτος και 27 δισεκατομμύρια το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ifo.

Ταυτόχρονα σε συνδυασμό με με την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ από οικονομικούς αναλυτές θεωρείται δεδομένο ότι Ευρωζώνη και Γερμανία έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο δωδεκάμηνο, που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα γίνουν αισθητές όλες οι συνέπειες του πολύ αυξημένου κόστους χρήματος. 

Σχετικά θέματα

Απόψεις