Στο Σύνταγμα ακούστηκε η φωνή ενός λαού που την οργή και την ανατριχίλα από τα λόγια των παιδιών που δεν είχαν οξυγόνο την έχει μετατρέψει σε απόφαση αγώνα για να νικήσει η ζωή!
Δεκάδες χιλιάδες πύκνωσαν κάθε σπιθαμή του Συντάγματος.
Γιατί μετά από δύο χρόνια είναι καθαρό πως «Στέρεψαν τα δάκρυα κι έγιναν οργή, Τέρμα ως εδώ, καμία ανοχή»!
Γιατί ο λαός έχει δώσει όρκο πως «Ούτε με μπαζώματα ούτε με σιωπή, το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί»!
Γιατί απέναντι σε μια ταξική δικαιοσύνη φωνάζεται πως «Αυτή η πολιτική καμιά πληγή δεν κλείνει, τα κέρδη στο εδώλιο θα πει δικαιοσύνη»!
Γιατί η ιστορία των συγκλονιστικών κινητοποιήσεων του λαού για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα έχει καταγράψει πως καμία ευθύνη δεν παραγράφεται πως «ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία»!
Στη μεγάλη διαδήλωση που κάλυψε το Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους συμμετείχαν με τα πανό τους δεκάδες σωματεία, φορείς του λαϊκού κινήματος και Φοιτητικοί Σύλλογοι, που πρωτοστάτησαν όλο το προηγούμενο διάστημα για να αναδειχθούν οι πραγματικές αιτίες του εγκλήματος, να καταδικαστούν οι ένοχοι και η πολιτική τους.
Οι φυσικοί και πολιτικοί αυτουργοί του πολύνεκρου δυστυχήματος που έβαψε με το αίμα 57 ανθρώπων τις ράγες του κέρδους, της «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, με ευθύνη της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ καθώς και όλων των προηγούμενων.
Κόσμος συνεχώς συνέρρεε στο Σύνταγμα για να διαδηλώσει την αγανάκτησή του. Όχι μόνο για την προσπάθεια συγκάλυψης που συνεχίζεται από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό, αλλά και για το γεγονός ότι οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στα Τέμπη είναι ακόμα εδώ. Το φανερώνουν άλλωστε τα παραλίγο νέα δυστυχήματα που αποφεύχθηκαν στην τελευταία στιγμή με πιο χαρακτηριστικά αυτό στην Πιερία και στον Προαστιακό της Αθήνας.
Το σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» που δύο χρόνια τώρα συγκλονίζει τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις για το έγκλημα στα Τέμπη ήταν γραμμένο στα πανό και στα συνθήματα των συνδικάτων, ακούστηκε από τα στόματα χιλιάδων εργαζομένων και νεολαίας. Αποτύπωσε την ανάγκη να δυναμώσει ακόμα περισσότερο ο αγώνας και η σύγκρουση με την πολιτική που βάζει στο ζύγι του κέρδους ακόμα και την ανθρώπινη ζωή.

Στο βήμα της συγκέντρωσης βρέθηκαν συγγενείς θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στο έγκλημα των Τεμπών. Άνθρωποι που έχασαν τα παιδιά, τους φίλους, τους αγαπημένους τους στις ράγες του κέρδους. Δίπλα τους, τον λόγο πήραν φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι που δήλωσαν με τη σειρά τους ότι ούτε ξεχνούν το έγκλημα, ούτε συγχωρούν τους ενόχους για αυτό.
Την κεντρική ομιλία έκανε η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών. «Μερικές φορές τα λόγια είναι πολύ φτωχά. Δεν μπορώ να περιγράψω αυτό που βλέπω», είπε, χαιρετίζοντας την πάρα πολύ μαζική προσέλευση στη συγκέντρωση. Στηλίτευσε παράλληλα όλους όσοι ήθελαν τους συγγενείς να πενθούν κλεισμένοι στα σπίτια τους, να μην απαιτούν τη διαλεύκανση του εγκλήματος και την τιμωρία των ενόχων. Στάθηκε ιδιαίτερα στις ευθύνες της πολιτικής της απαξίωσης του σιδηρόδρομου που οδήγησε στα Τέμπη, αλλά και στην πρωτοφανή προσπάθεια συγκάλυψης που εκδηλώθηκε από τη στιγμή της σύγκρουσης και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Υπογράμμισε με έμφαση τα ερωτήματα για τους λόγους που οδήγησαν στην πυρκαγιά, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 30 επιβάτες που είχαν επιβιώσει της σύγκρουσης, και για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας. «Δεν είμαστε πλέον μόνοι μας, γιατί ήμασταν όλοι επιβάτες σε εκείνο το τρένο», επισήμανε.
Ο Πάνος Σπηλιόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της ΑΣΟΕΕ, μιλώντας για τους ΦΣ που από την πρώτη στιγμή πρωτοστάτησαν στον αγώνα για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα και ορκίστηκαν ότι θα πάρουν εκδίκηση για την πολιτική που δεν μας αφήνει να αναπνεύσουμε, τόνισε πως πρέπει να καταδικαστεί «η πολιτική του κέρδους που στάζει αίμα». «Είμαστε εδώ γιατί δεν συγχωρούμε», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στις εγκληματικές ευθύνες της εταιρείας, της κυβέρνησης και των υπουργών, της Δικαιοσύνης, όλων των «φυσικών και ηθικών αυτουργών». «Είμαστε εδώ γιατί δεν έχουμε οξυγόνο. Γιατί μόνο με τον μαζικό και συλλογικό μας αγώνα μπορούμε να αναπνεύσουμε», υπογράμμισε.
«Είμαστε εδώ μαζί με τους συγγενείς των θυμάτων», είπε η Κυριακή Εξερτζή, εργαζόμενη στον σιδηρόδρομο, αναφερόμενη παράλληλα στους 11 νεκρούς συναδέλφους τους. «Αυτή η πολιτική είναι ακόμα εδώ και προκαλεί ακόμα περισσότερα εγκλήματα», τόνισε. «Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών γινόμαστε φωνή”, κατέληξε.
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Αμπατιέλος, Σεμίνα Διγενή, Χρήστος Κατσώτης, Μαρία Κομνηνάκα, Θανάσης Παφίλης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λ. Νικολάου – Αλαβάνος. Επίσης στη συγκέντρωση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής μέλη του Πολιτικού Γραφείου. Το δικό της «παρών» στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών έδωσε η Μάγδα Φύσσα. Aπό 902.gr