Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Financial Times: Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να αφαιρέσει από την Ουγγαρία το δικαίωμα ψήφου

Την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου στην Ουγγαρία εξετάζει η ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», για να επιτευχθεί η..

Την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου στην Ουγγαρία εξετάζει η ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», για να επιτευχθεί η ομοφωνία για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου στις αρχές του 2024 κάτι που δεν συνέβη στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη λόγω του βέτο που άσκησε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν. 

«Ορισμένοι αξιωματούχοι εξέτασαν το ενδεχόμενο επανενεργοποίησης της λεγόμενης διαδικασίας τιμωρίας του άρθρου 7 για παραβιάσεις του κράτους δικαίου, που μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου. Μπορεί να αποκλειστεί από άλλο κράτος-μέλος, αλλά μια αλλαγή κυβέρνησης στην Πολωνία σημαίνει ότι η Ουγγαρία δεν έχει πλέον εγγυημένο προστάτη», αναφέρει το δημοσίευμα των «Financial Times». 

Αυτό που εξετάζεται είναι: Η ΕΕ μπορεί να εφαρμόσει το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση του 2007, το οποίο επιτρέπει τη στέρηση του δικαιώματος ψήφου σε μια χώρα λόγω παραβίασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να μπλοκαριστεί από οποιοδήποτε άλλο μέλος της ΕΕ, αλλά όπως σημειώνει η εφημερίδα, μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Πολωνία, «η Ουγγαρία δεν έχει πλέον εγγυημένο προστάτη».

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένα μέλη της ΕΕ είναι επιφυλακτικά σχετικά με την ιδέα της επιβολής περιορισμών στη Βουδαπέστη. Αντίθετα, σκοπεύουν να επιδείξουν στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν το «πλήρες κόστος» της «απομόνωσης» της χώρας εντός της ΕΕ προκειμένου να τον αναγκάσουν να αλλάξει γνώμη σχετικά με τη διάθεση κονδυλίων στην Ουκρανία. Εάν αυτό αποτύχει, λένε οι «Financial Times», τα άλλα 26 μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να συνάψουν μια συμφωνία μόνα τους, αν και «θα χρειαζόταν χρόνο και θα προσφέρει μόνο μια βραχυπρόθεσμη λύση».

«Ίσως η Ουγγαρία μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Ίσως η Ουγγαρία μπορεί να μας αναγκάσει να χρησιμοποιήσουμε μερικά διαφορετικά εργαλεία. Αλλά τελικά η Ουγγαρία δεν μπορεί να μας εμποδίσει να παρέχουμε χρήματα στην Ουκρανία», είπε ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ που ήταν παρών στη Σύνοδο Κορυφής.

(Πηγή: «Financial Times», TASS)

Σχετικά θέματα

Απόψεις