Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ευρωπαϊκή Ένωση – Βρετανία: Eμπορική συμφωνία και BREXIT

Με ταχείς ρυθμούς εν μέσω επευφημιών προχωράει η επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ – Βρετανίας που ανακοινώθηκε σήμερα έπειτα από μια..

Με ταχείς ρυθμούς εν μέσω επευφημιών προχωράει η επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ – Βρετανίας που ανακοινώθηκε σήμερα έπειτα από μια μακρόχρονη διαδικασία σκληρών παζαριών που απηχούσαν διαφορικά συμφέροντα μερίδων του κεφαλαίου και εντός των δυο πλευρών. Η συμφωνία αποτελεί έναν προσωρινό συμβιβασμό μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων των ισχυρών κρατών της ΕΕ και εκείνων της Βρετανίας για τους όρους του μεταξύ τους ανταγωνισμού. 

Μέσα σε 2.000 σελίδες, η συμφωνία περιέχει διατάξεις για θέματα που ποικίλλουν από την πολιτική πυρηνική συνεργασία και τις ενεργειακές διασυνδέσεις έως την αλιεία και την αεροπορία.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε το γεγονός ότι Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν στη «μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία» στα χρονικά, τονίζοντας ότι η χώρα του ανέκτησε τον έλεγχο της νομοθεσίας της, των συνόρων της και των αλιευτικών υδάτων της.

«Επομένως, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω αυτό το απόγευμα ότι ολοκληρώσαμε τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει γίνει μέχρι τώρα, ύψους 660 δισεκατομμυρίων λιρών ετησίως, μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου στα πρότυπα εκείνης με τον Καναδά», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Παράλληλα, ο Τζόνσον εμφανίστηκε καθησυχαστικός προς τις Βρυξέλλες, λέγοντας: «Θα είμαστε φίλοι σας, σύμμαχοί σας, υποστηρικτές σας και, ας μην το ξεχνάμε, η κυριότερη αγορά σας».

Η Βουλή των Κοινοτήτων θα συνεδριάσει για να εγκρίνει την εμπορική συμφωνία στις 30 Δεκέμβρη, πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι «αξίζει να αγωνιστούμε για αυτή τη συμφωνία, επειδή τώρα έχουμε μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα προστατεύει τα ευρωπαϊκά μας συμφέροντα, θα διασφαλίζει τον θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει την απαραίτητη προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες. Τέλος, μπορούμε να αφήσουμε το Brexit πίσω μας και να κοιτάξουμε το μέλλον. Η Ευρώπη προχωρά τώρα».

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, ανέφερε: «Έχουμε φτάσει στο τέλος μιας πολύ εντατικής τετραετούς περιόδου, ιδίως τους τελευταίους εννέα μήνες, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπραγματευτήκαμε την ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και μια ολοκαίνουργια σχέση, την οποία συμφωνήσαμε επιτέλους σήμερα. Η προστασία των συμφερόντων μας υπήρξε στο επίκεντρο όλων αυτών των διαπραγματεύσεων και χαίρομαι που το καταφέραμε. Εναπόκειται τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εκφράσουν τη γνώμη τους για αυτή τη συμφωνία».

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών της ΕΕ (COREPER) θα συνεδριάσουν αύριο, ανήμερα των Χριστουγέννων, στις 10.30 π.μ. για να ξεκινήσουν την εξέταση της εμπορικής συμφωνίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρέτισε σήμερα την εμπορική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Βρυξελλών, σημειώνοντας ότι θα την αναλύσει λεπτομερώς προτού αποφασίσει αν θα την εγκρίνει ή όχι, με τη νέα χρονιά.

Η συμφωνία «μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας νέας εταιρικής σχέσης», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Σώματος, Νταβίντ Σασόλι. Ταυτόχρονα όμως εξέφρασε τη λύπη του επειδή οι μακρόχρονες διαπραγματεύσεις και το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία την τελευταία στιγμή δεν αφήνουν χρόνο ώστε να διενεργεί ο πρέπων κοινοβουλευτικός έλεγχος πριν από το τέλος του έτους.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αναλύσει τώρα τη συμφωνία λεπτομερώς προτού αποφασίσει αν θα δώσει τη συγκατάθεσή του, με το νέο έτος. Θα ενεργήσουμε με υπευθυνότητα για να ελαχιστοποιήσουμε την αναστάτωση στους πολίτες και να αποτρέψουμε το χάος ενός σεναρίου χωρίς συμφωνία», πρόσθεσε.

Συμβιβασμοί για την αλιεία

Ενδεικτικό για το μέγεθος των ενδοαστικών παζαριών, αποτελεί ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε για την αλιεία, ένα από τα αγκάθια της συμφωνίας. Η Βρετανία συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια «λογική» μεταβατική περίοδο 5,5 ετών όσον αφορά το ζήτημα της αλιείας, η οποία είναι μεν μεγαλύτερη από τα 3 χρόνια που επιδίωκε, αλλά μικρότερη από τα 14 χρόνια που ζητούσαν αρχικά οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

«Θα είμαστε ένα ανεξάρτητο παράκτιο κράτος, με πλήρη έλεγχο στα ύδατά μας, με το μερίδιο των αλιευμάτων στα νερά μας να αυξάνεται σημαντικά, από σχεδόν 50% σήμερα σε ένα ποσοστό που θα πλησιάζει τα δύο τρίτα για διάστημα 5,5 ετών», είπε ο Τζόνσον στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Θέλαμε τρία χρόνια, καταλήξαμε σε πέντε. Πιστεύω ότι είναι μια λογική μεταβατική περίοδος», πρόσθεσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι ο τομέας της αλιείας θα ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα στήριξης, ύψους πολλών εκατομμυρίων λιρών, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του αλιευτικού στόλου και της διαδικασίας επεξεργασίας των αλιευμάτων.

«Ιστορική συμφωνία» δηλώνει η Μέρκελ

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ χαρακτήρισε «ιστορική» την εμπορική συμφωνία. «Με τη συμφωνία αυτή βάζουμε τα θεμέλια για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας», δήλωσε σήμερα η καγκελάριος από το Βερολίνο. «Η Βρετανία και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει ένας σημαντικός εταίρος για την Γερμανία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία είναι ιστορικής σημασίας».

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι το κείμενο της συμφωνίας θα εξεταστεί γρήγορα. Το ομοσπονδιακό Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεννοηθεί τηλεφωνικά τη ερχόμενη Δευτέρα για την γερμανική θέση. «Είμαι πολύ σίγουρη ότι θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα», είπε ο καγκελάριος.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μίχαλ Μάρτιν χαιρέτισε την επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας εξέφρασε τον ενθουσιασμό του επειδή αποφεύχθηκε η επιστροφή στα «σκληρά» σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία. «Μια συμφωνία για το Brexit είναι πραγματικά καλοδεχούμενη μετά από τέσσερα μακρά χρόνια διαπραγματεύσεων», είπε ο Μάρτιν. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει πλέον στις δύο πλευρές να επικεντρωθούν στη σφυρηλάτηση «μιας καλής σχέσης» μεταξύ τους τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε.

Βέλγιο, Ιταλία και Ολλανδία χαιρέτισαν την επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και την ΕΕ.

Για «ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος» κάνει λόγο η πρωθυπουργός της Σκωτίας

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον (που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας) δήλωσε σήμερα ότι «είναι καιρός να γίνει η βρετανική επαρχία ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος», μετά την επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας.

«Το Brexit έρχεται σε αντίθεση με τη βούληση του λαού της Σκωτίας», ο οποίος ψήφισε σε ποσοστό 62% κατά της αποχώρησης από την ΕΕ, έγραψε η Νίκολα Στέρτζον στο Twitter, τονίζοντας ότι «καμία συμφωνία δεν θα μπορέσει ποτέ να αντισταθμίσει αυτό που αφαιρεί το Brexit από εμάς». «Είναι καιρός να σχεδιάσουμε το μέλλον μας ως ανεξάρτητο ευρωπαϊκό έθνος», δήλωσε, καθώς το Λονδίνο αρνείται στη Σκωτία ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Aπό 902.gr – Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP, DPA

Σχετικά θέματα

Απόψεις