Διεθνή

Βρετανία: Πρώτο «ναι» της Βουλής στο νόμο για την αναβολή του Brexit

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στη Βουλή των Κοινοτήτων το νομοσχέδιο της αντιπολίτευσης που αποκλείει το «Brexit χωρίς συμφωνία». Το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το πρώτο στάδιο ενός νομοσχεδίου που αποσκοπεί να σταματήσει το λεγόμενο no deal Brexit στις 31 Οκτωβρίου, υπογραμμίζοντας την έλλειψη υποστήριξης στον «όρκο» του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να βγάλει τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ή χωρίς συμφωνία.

Υπέρ τάχθηκαν 329 βουλευτές και εναντίον 300, κάτι που σημαίνει ότι η λεγόμενη «συμμαχία των ανταρτών» ενισχύθηκε κατά μία ψήφο σε σχέση με τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία για έναρξη της νομοθετικής διαδικασίας.

Ουσιαστικά το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το πρώτο στάδιο ενός νομοσχεδίου που αποσκοπεί να σταματήσει το λεγόμενο «no deal Brexit» στις 31 Οκτωβρίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα την έλλειψη υποστήριξης στον «όρκο» του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να βγάλει τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ή χωρίς συμφωνία.

Στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα σταλεί στη Βουλή των Λόρδων όπου θα συζητηθεί έως την Παρασκευή το απόγευμα το αργότερο, πριν επιστρέψει στους βουλευτές για την οριστική έγκριση. Εκεί θα υπάρξει το δεύτερο στάδιο με την ανάγνωση του νομοσχεδίου που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να αναζητήσει παράταση εάν δεν έχει συναφθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες μέχρι τις 19 Οκτωβρίου εκτός εάν το κοινοβούλιο ψηφίσει για μια μη συμφωνία, καθώς και νέα ψηφοφορία επί της διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών.

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός απαίτησε εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, έπειτα από την ήττα που υπέστη χθες το βράδυ και το ξεκάθαρο μήνυμα που έλαβε από τους δικούς του «αντάρτες» και από την αντιπολίτευση ότι θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να σταματήσουν το «no deal Brexit». 

«Αυτή η κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου. Υπάρχει μόνο ένα εμπόδιο στον δρόμο μας: το “νομοσχέδιο παράδοσης” που προτείνεται αυτή τη στιγμή από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Καλώ τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να επιβεβαιώσει, όταν λάβει τον λόγο, πως, αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο, θα επιτρέψει στον λαό αυτής της χώρας να εκφράσει την άποψή του γι’ αυτά που ο Κόρμπιν προτείνει, με διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου».

(Επισκέψεις: 417 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Διαφήμιση

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend