Διεθνή

Παράταση μέχρι 31 Οκτωβρίου για το Brexit

Να αναβληθεί μέχρι την 31η Οκτωβρίου η ημερομηνία της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ είναι η απόφαση της έκτακτης συνόδου κορυφής. Η εξάμηνη παράταση στο «παζάρι» μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας αποτυπώνει τις έντονες διεργασίες μεταξύ των ευρωπαίων κεφαλαιοκρατών – μέσω των πολιτικών εκπροσώπων τους – για την διασφάλιση συμφερόντων, κεφαλαίων και επενδύσεων. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ η ΕΕ και η Βρετανία συμφώνησαν σε μια ευέλικτη παράταση της διαδικασίας του Brexit ως την 31η Οκτωβρίου. Σημείωσε πως αυτό σημαίνει ότι το Λονδίνο «θα έχει έξι μήνες για να βρει την καλύτερη δυνατή λύση», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ο Ντόναλντ Τουσκ είπε, αυτή η παράταση είναι αρκετά «ευέλικτη», αλλά «μικρότερη» από το αναμενόμενο και απευθυνόμενος προς τους Βρετανούς ζήτησε να «μην τη σπαταλήσετε». Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της εξάμηνης παράτασης η Βρετανία θα έχει την ευκαιρία να επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης και να φύγει, να αναθεωρήσει τη στρατηγική για το μέλλον διαμορφώνοντας εκ νέου την Πολιτική Δήλωση για το μέλλον ή ακόμα και να ακυρώσει εξ ολοκλήρου το Brexit.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε τη σημασία της συμφωνίας των 28 ηγετών να συναντιούνται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου άτυπα οι υπουργοί των 27 χωρών, χωρίς τη Βρετανία, προκειμένου να προετοιμάσουν τις μελλοντικές πολιτικές. Όπως εξήγησε, το ΗΒ «έπεισε» τους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις του. 

«Μπορούμε ακόμη να αποχωρήσουμε στις 22 Μαΐου», δήλωσε η Τερέζα Μέι, επαναλαμβάνοντας πως για αυτό θα αρκούσε οι Βρετανοί βουλευτές να δώσουν πράσινο φως στο κείμενο που έχουν ήδη καταψηφίσει τρεις φορές. Δεν φάνηκε πάντως ιδιαίτερα αισιόδοξη ως προς αυτή την προοπτική.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από τον «καλύτερο δυνατό συμβιβασμό», που επιτρέπει την «διατήρηση της ενότητας των 27» και ανέφερε πως η προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου «μας προστατεύει» καθώς πρόκειται για «μια ημερομηνία-κλειδί, πριν αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ δήλωσε ότι η Βρετανία καλείται να επιλέξει εάν θα οργανώσει ευρωεκλογές, όπως οφείλει στο πλαίσιο της συμφωνηθείσας παράτασης της διαδικασίας του διαζυγίου ως την 31η Οκτωβρίου 2019, ή θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία την 1η Ιουνίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

(Επισκέψεις: 93 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend