Διεθνή

Βρετανία: Σαρωτική επικράτηση των Συντηρητικών – Προχωρά το Brexit

Οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον εξασφάλισαν την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο ITV επικαλούμενο μια δική του καταμέτρηση.

Με βάση το επίσημο έξιτ πολ, οι Τόρις προβλεπόταν να εξασφαλίσουν 368 έδρες. Με 595 από τις συνολικά 650 έδρες του κοινοβουλίου να έχουν κριθεί, οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν τις 326 μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την καταμέτρηση του ITV.

Την ίδια πρόβλεψη, ότι δηλαδή οι Συντηρητικοί θα έχουν την πλειοψηφία των εδρών στην επόμενη Βουλή των Κοινοτήτων, μετέδωσε επίσης η βρετανική δημόσια τηλεόραση, το δίκτυο BBC.

Ο ηγέτης των συντηρητικών Μπ. Τζόνσον δήλωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής πως πράγματι, η κυβέρνηση των Συντηρητικών φαίνεται πως εξασφάλισε νέα, ισχυρή εντολή στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. 

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Τζόνσον σημείωσε: «Σε αυτό το στάδιο πράγματι φαίνεται ότι (…) η κυβέρνηση των Συντηρητικών έλαβε ισχυρή νέα εντολή, να ολοκληρώσει το Brexit κι όχι μόνο να ολοκληρώσει το Brexit, αλλά να ενώσει αυτή τη χώρα και να την οδηγήσει μπροστά».

Το αποτέλεσμα εξασφαλίζει μία άνετη πλειοψηφία στους Συντηρητικούς που θα επιτρέψει στον Μπόρις Τζόνσον να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ. Μια συμφωνία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα μέρους του Βρετανικού κεφάλαιου στο πλαίσιο των σχεδιασμών και των ανταγωνισμών τους με τα μονοπώλια της ΕΕ και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκεται να φέρει καλύτερες μέρες για τα λαϊκά στρώματα της χώρας που θα συνεχίσουν να «βυθίζονται» στην φτώχεια. 

Σε κρίση των κόμμα των «Εργατικών»

Ο ηγέτης του βρετανικού αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως δεν θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές, αφού παραδέχθηκε πως ήταν μια «πολύ απογοητευτική νύκτα».

«Είναι προφανώς μια πολύ απογητευτική νύκτα για το Εργατικό Κόμμα με το αποτέλεσμα που έχουμε», δήλωσε ο Κόρμπιν αφού κέρδισε την έδρα του στο βόρειο Λονδίνο. «Δεν θα ηγηθώ του κόμματος σε οποιεσδήποτε μελλοντικές γενικές εκλογές», συμπλήρωσε ο ίδιος. 

Οι Εργατικοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι της εκλογικής αναμέτρησης αφού έχασαν σχεδόν 8% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, αλλά και την πρωτιά σε ορισμένα παραδοσιακά προπύργιά τους. Η ήττα χρεώνεται αποκλειστικά στονηγέτης τους, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος ήδη δέχεται πιέσεις για να παραιτηθεί άμεσα.

Τράμπ: Υποδέχτηκε την νίκη Τζόνσον με «καρφί» προς την ΕΕ

Με μία αναφορά στην μελλοντική εμπορική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών συνόδευσε τα «συγχαρητήρια» προς τον μεγάλο νικητή των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, Μπόρις Τζόνσον, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter:

«Συγχαρητήρια στον Μπόρις Τζόνσον για την μεγάλη του νίκη! Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι πλέον ελεύθερες να «χτυπήσουν» μια μεγάλη νέα Εμπορική Συμφωνία μετά το Brexit. Αυτή η συμφωνία έχει τη δυνατότητα να είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο επικερδής από οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να γίνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιόρτασε, Μπόρις!».

 

 

 

(Επισκέψεις: 615 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend