Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εργαζόμενοι στο Θριάσιο Νοσοκομείο: “Ασθενείς νοσηλεύονται σε επικίνδυνες συνθήκες λόγω έλλειψης προσωπικού”

Άμεσα μέτρα για την ασφαλή νοσηλεία των παθολογικών και πνευμονολογικών ασθενών στο Θριάσιο Νοσοκομείο απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο..

Άμεσα μέτρα για την ασφαλή νοσηλεία των παθολογικών και πνευμονολογικών ασθενών στο Θριάσιο Νοσοκομείο απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο».

Όπως αναφέρει το Σωματείο σε ανακοίνωσή του, «περισσότεροι από 120 παθολογικοί και πνευμονολογικοί ασθενείς (ανάμεσά τους και ασθενείς με COVID) νοσηλεύονται σε επικίνδυνες συνθήκες λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, διασκορπισμένοι σε διαφορετικές κλινικές και διαφορετικούς ορόφους του Θριάσιου Νοσοκομείου, όπως επιβεβαιώνεται από αλλεπάλληλα έγγραφα των γιατρών της Α’ και Β’ Παθολογικής και Πνευμονολογικής Κλινικής.

Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων σε ειδικευμένους παθολόγους -δεδομένου ότι σε κάθε μία από τις δύο παθολογικές κλινικές υπηρετούν μόνο πέντε ειδικευμένοι γιατροί, συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών υπευθύνων- είναι ένας ειδικευμένος και ένας ή δύο ειδικευόμενοι ιατροί (συχνά με εμπειρία λίγων μηνών) να εφημερεύουν για περισσότερους από 60 παθολογικούς ασθενείς -πολλοί σε βαριά κατάσταση- που είναι διασκορπισμένοι σε 5 διαφορετικές κλινικές σε διαφορετικούς ορόφους του νοσοκομείου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της επομένης της εφημερίας της 2ας Ιανουαρίου 2024, όπου ένας ειδικευμένος και δύο ειδικευόμενοι γιατροί της Α’ Παθολογικής Κλινικής είχαν την ευθύνη για 67 ασθενείς διασκορπισμένους σε 3 διαφορετικούς ορόφους. Αντίστοιχο είναι το παράδειγμα της επομένης της εφημερίας της 7ης Ιανουαρίου 2024, όπου ένας ειδικευμένος και τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της Β’ Παθολογικής Κλινικής είχαν την ευθύνη για 70 ασθενείς διασκορπισμένους σε 3 διαφορετικούς ορόφους».

Απαράδεκτη επομένως, σημειώνει το Σωματείο, «είναι η συνεχιζόμενη άρνηση της 2ης ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας για προκήρυξη των δύο κενών θέσεων παθολόγων, που έχουν συσταθεί με το ΦΕΚ 1745/τα Β/11/-05-22.

Ακόμη πιο επικίνδυνη είναι η συνεχιζόμενη υποστελέχωση της Πνευμονολογικής Κλινικής, όπου υπηρετούν μόνο 4 ειδικευμένοι γιατροί, από τους οποίους η μία απουσιάζει λόγω κύησης.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό στην Πνευμονολογική, Α’ και Β’ Παθολογικές Κλινικές αλλά και στην ΩΡΛ, τη Νευροχειρουργική, την Ορθοπαιδική και Χειρουργική, όπου υπάρχει το επικίνδυνο φαινόμενο της νοσηλείας ασθενών με λοιμώξεις δίπλα σε χειρουργημένους και ανοσοκατασταλμένους ασθενείς».

Συνολικά στο Θριάσιο Νοσοκομείο, υπογραμμίζει το Σωματείο, «παραμένουν κενές 83 θέσεις νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού και 48 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, με αποτέλεσμα μόνο δύο ή τρεις νοσηλευτές ανά βάρδια να έχουν την ευθύνη για περισσότερους από 35 ασθενείς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ορθοπαιδικής Κλινικής όπου δύο ή τρεις νοσηλευτές ανά βάρδια έχουν την ευθύνη για 45 ασθενείς νοσηλευόμενους σε δύο διαφορετικές κλινικές.

Αντίστοιχα, αποτέλεσμα των ελλείψεων τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου είναι τα πρωινά να υπάρχει μόνο ένας τραυματιοφορέας ανά όροφο, τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την “κίνηση” όλου του νοσοκομείου ενώ η έλλειψη τραυματιοφορέων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στα Χειρουργεία έχουν ως αποτέλεσμα να καθυστερούν η διεκπεραίωση εξετάσεων και εισαγωγών και η μεταφορά ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις.

Απαράδεκτη είναι η μη έκδοση οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης 7Κ/2022 (η κατάθεση αιτήσεων ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο 2022) για την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και η απόρριψη του αιτήματος του Θριάσιου Νοσοκομείου για ενίσχυση με 20 επικουρικούς εργαζόμενους».

«Για την ασφαλή νοσηλεία των παθολογικών και πνευμονολογικών ασθενών στο Θριάσιο, απαιτείται:

  • άμεση προκήρυξη και ενίσχυση με 4 ειδικευμένους παθολόγους και δύο ειδικευμένους πνευμονολόγους
  • έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης 7κ/2022 και πρόσληψη των επιτυχόντων
  • άμεση ενίσχυση με επείγουσες προσλήψεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου και μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων.

Για την αποσυμφόρηση των παθολογικών κλινικών των νοσοκομείων της Δυτικής Αθήνας – Δυτικής Αττικής είναι απαραίτητη η στελέχωση – επαναλειτουργία του νοσοκομείου Δ. Αττικής “Αγ. Βαρβάρα”», καταλήγει το Σωματείο.

Σχετικά θέματα

Απόψεις