Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Επέστρεψαν στη δουλειά οι απολυμένοι της Στέγης της Εκκλησίας στην Καλαμάτα

Μια πρώτη δικαίωση αποδόθηκε χτες από το δικαστήριο στους πέντε απολυμένους της “Στέγης της Εκκλησίας”. Το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή,..

Μια πρώτη δικαίωση αποδόθηκε χτες από το δικαστήριο στους πέντε απολυμένους της “Στέγης της Εκκλησίας”. Το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή, ύστερα από σχετική αίτηση που είχε κατατεθεί από τους απολυμένους με την υποστήριξη του Σωματείου τους, προκειμένου να επιστρέψουν στην εργασία τους μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους…

Είναι ένας μακρόχρονος και δύσκολος αγώνας για τους πέντε απολυμένους, οι οποίοι λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την αναγνώριση του Σωματείου Εργαζομένων που ίδρυσαν απομακρύνθηκαν από την εργασία τους, χωρίς κάποια προειδοποίηση. 

Όμως οι απολυμένοι εργαζόμενοι είχαν την αλληλεγγύη και την υποστήριξη Σωματείων της περιοχής και κατάφεραν να γίνει γνωστό τι ακριβώς έχει συμβεί, κερδίζοντας και την ηθική συμπαράσταση του κόσμου.

Πρόκειται για το ίδρυμα “Η Στέγη της Εκκλησίας” (πρώην Άσυλο Ανιάτων) με πρόεδρο τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο.  Οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος αντιμετώπιζαν προβλήματα, θεωρούσαν ότι δεν πληρώνονταν σωστά, ότι η συμπεριφορά της διεύθυνσης ήταν απαξιωτική και οι συνθήκες εργασίας κακές. Αποφάσισαν να φτιάξουν Σωματείο Εργαζομένων.

Στις 27 Δεκεμβρίου 2019 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθερία η απόφαση του Ειρηνοδικείου για την έγκριση σύστασης του Σωματείου. Έξι μέρες μετά, στις 2 Ιανουαρίου το Ίδρυμα απέλυσε και τα πέντε μέλη της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Σωματείου. 

Το πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος που αποφάσισε την απόλυση αποτελείται από πέντε συνολικά μέλη. Από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, που είναι ο εκάστοτε Μητροπολίτης Μεσσηνίας, από δύο Μέλη που διορίζονται από τον Δήμο Καλαμάτας και από άλλα δύο Μέλη που διορίζονται από το Σύλλογο Προστασίας Απόρων Ανιάτων “Η Στέγη της Εκκλησίας”.

Οι απολυμένοι υπέβαλαν αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής η οποία έγινε δεκτή από τη δικαστή στις 14 Ιούλη και επέστρεψαν σήμερα, έστω και προσωρινά, στις εργασίες τους.

Διαμαρτυρία για τις απολύσεις στην “Στέγη της Εκκλησίας” στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ

Στις 6 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το ΠΑΜΕ στη Καλαμάτα για το ασφαλιστικό και συγκεκριμένα ενάντια στον “ασφαλιστικό έκτρωμα”, όπως χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο που ετοίμαζε η κυβέρνηση. Στα πλαίσια της κινητοποίησης μπήκε και το ζήτημα των απολύσεων των πέντε εργαζόμενων του Ασύλου Ανιάτων «Η Στέγη της Εκκλησίας».

«Αγάπα τον πλησίον σου, απόλυσε συνδικαλιστές» έγραφε η πινακίδα που είχε κρεμασμένη ένας διαμαρτυρόμενος, ντυμένος παπάς και με μάσκα τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας.

Το μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ στη Μεσσηνία, Παναγιώτης Κουφαλάκος, τόνισε ότι ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο οποίος είναι ο πρόεδρος του ιδρύματος όπου έγιναν οι απολύσεις, δεν δέχονταν να πάρει τους εργαζόμενους πίσω στη δουλειά, και υποστήριξε ότι «είναι εκδικητικές γιατί οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να κάνουν Σωματείο». Επιπλέον υποστήριξε ότι έχουν ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη τόσο η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας όσο και η τοπική υπηρεσία της Επιθεώρησης Εργασίας, γιατί, όπως ανέφερε, λειτούργησαν σαν τον Πόντιο Πιλάτο «και στέλνουν τους εργαζόμενους στα δικαστήρια για μια υπόθεση που, έστω στο αστικό σύστημα, ακόμη ισχύει η νομοθεσία για προστασία συνδικαλιστών». 

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το θέμα ήρθε και στη Βουλή με ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου και Νίκου Παπαναστάση, για την υπόθεση των πέντε απολύσεων στο Άσυλο Ανιάτων, εργαζόμενων που δούλευαν επί χρόνια αλλά μόλις ίδρυσαν Σωματείο απολύθηκαν. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζήτησαν να ανακληθούν οι απολύσεις, να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία και να σταματήσει η τρομοκρατία…

Στην ερώτηση αναφερόταν:

«Στο Ίδρυμα Άπορων Ανιάτων “η Στέγη της Εκκλησίας” που λειτουργεί στην Καλαμάτα, Λακωνικής 333, και ανήκει στη Μητρόπολη Μεσσηνίας, πραγματοποιήθηκαν πέντε απολύσεις εργαζομένων. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ήταν συνδικαλιστές, μέλη της προσωρινής διοίκησης του σωματείου που προσφάτως έχει ιδρυθεί. Απολύθηκαν στις 2/1/2020 μόλις ανακοινώθηκε η ιδρυτική πράξη του σωματείου (στις 28/12/2019).

Πρόκειται ξεκάθαρα για εκδικητικές και παράνομες απολύσεις. Με αυτή την ενέργεια η εργοδοσία προσπαθεί να τρομοκρατήσει και τους υπόλοιπους εργαζόμενους να μην οργανωθούν στο σωματείο, να μη διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Οι απολύσεις αυτές είναι συνέχεια, μιας απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στο συγκεκριμένο χώρο δουλειάς. Οι εργαζόμενοι ενώ δουλεύουν χρόνια, είναι με διαδοχικές  3μηνες συμβάσεις, οι αμοιβές είναι ακόμα μικρότερες από το αίσχος του κατώτατου μισθού και πολλά άλλα.

Πρόκληση είναι και η απόφαση της επιθεώρησης εργασίας στην οποία απευθύνθηκαν οι απολυμένοι. Στο πόρισμα που εξέδωσε ενώ αναγνωρίζει την ακυρότητα των απολύσεων, “νίπτει τας χείρας της” και παραπέμπει την υπόθεση στα δικαστήρια.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε:

  • Να ανακληθούν αμέσως οι απολύσεις.
  • Να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία σε ότι έχει να κάνει με τις συμβάσεις, τις αμοιβές και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
  • Να σταματήσει η τρομοκρατία». 

Πηγή – πληροφορίες:  Kalamata Journal

Σχετικά θέματα

Απόψεις