Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εργαζόμενοι ΛΑΡΚΟ: Με τον αποφασιστικό και μαχητικό τους αγώνα απέσπασαν τη δέσμευση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό στις 13 Μάη

«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ»: Αυτό το ηχηρό μήνυμα έστειλαν το απόγευμα του Σαββάτου 11 Μάη, για δεύτερη φορά..

«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ»: Αυτό το ηχηρό μήνυμα έστειλαν το απόγευμα του Σαββάτου 11 Μάη, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα σωματεία τους, έχοντας στο πλευρό τους συνδικάτα και φορείς από την Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα.

Με τα πανό και τα μπλοκ τους γέμισαν την παραλία της Χαλκίδας, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα για να εξακολουθούν να δουλεύουν και να ζουν στον τόπο τους, με αφορμή την προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην πόλη.

Μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις και την πίεση που ασκεί ο αγώνας των εργαζομένων, έχει οριστεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό το πρωί της Δευτέρας. Τα Σωματεία θα προσέλθουν σε αυτή με τα δίκαια αιτήματά τους, ενώ στη συνέχεια θα οργανώσουν συνελεύσεις για να ενημερώσουν για τα αποτελέσματα και για να πάρουν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα τους.

Είχε προηγηθεί, το απόγευμα της Παρασκευής, η μαζική τους κινητοποίηση στην Αθήνα, όπου έξω από το υπουργείο Οικονομικών κατήγγειλαν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης που σχεδιάζει να τους πετάξει από τη Δευτέρα στην ανεργία και να βάλει λουκέτο στην επιχείρηση. 

Με πανό και συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» και «Όχι στις απολύσεις» εξέφρασαν για μία ακόμη φορά την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για να ξανακαπνίσει η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να τους πετάξει στο δρόμο και το ταμείο ανεργίας.

Φθάνοντας τα σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στην Χαλκίδα έτυχαν ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από συνδικάτα και φορείς από την Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα, μέσα σε κλίμα αγωνιστικής διάθεσης, αλλά  και εκδηλώσεις αλληλεγγύης που σκόρπισαν μεγάλη συγκίνηση.

 

«Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ έχει αυτουργό, Σταϊκούρα, Χατζηδάκη και πρωθυπουργό»: Με το σύνθημα αυτό κατήγγειλαν την κυβέρνηση και απαίτησαν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

«Αν δεν πάρει πίσω τις απολύσεις, αν δεν βάλει ξανά το εργοστάσιο μπροστά, η κυβέρνηση θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της», ξεκαθάρισαν. «Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ θέλουμε δουλειά, καμίνια – μηχανές να βάλουμε μπροστά», φώναξαν. «Αλληλεγγύη στην εργατιά της ΛΑΡΚΟ, με οργάνωση κι αγώνα να ‘ρθουν τα πάνω κάτω», διεμήνυσαν.

Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, Σύλλογοι Γυναικών επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά πως βρίσκονται στο πλευρό των εργατών και στηρίζουν τον αγώνα τους, μέχρι τη δικαίωσή του.  

 

Τη συγκέντρωση άνοιξε εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, ο πρόεδρος του, Αντώνης Κούκουρας.

«Καλωσορίζουμε τους εργάτες που τέσσερα χρόνια τώρα δίνουν έναν αγώνα για το ψωμί τους, τη δουλειά τους», τόνισε και χαιρέτισε την πλατιά αλληλεγγύη των σωματείων της περιοχής. «Αν χρειαστεί να συνεχίσουμε τέσσερα χρόνια ακόμα θα το κάνουμε!», ξεκαθάρισε και επισήμανε ότι με την αλληλεγγύη οι εργαζόμενοι μπορούν να βγουν νικητές.

 

Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι μάταια προσπαθούν να συναντήσουν τον πρωθυπουργό εδώ και τρία χρόνια, κατήγγειλε ο Γιώργος Σελεβάκος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια. Με την παρέμβασή του ανέδειξε τη σημασία που έχει η λειτουργία της επιχείρησης για να παραμείνουν πόλεις και χωριά ζωντανά, για να μην ερημώσουν ολόκληρες περιοχές. Όσο για τα πολυδιαφημισμένα, από την κυβέρνηση προγράμματα, ξεκαθάρισε πως κανένας δεν μπορεί να φύγει από τον τόπο του και να εγκατασταθεί αλλού, να νοικιάσει σπίτι, να ανταποκριθεί στο κόστος ζωής, με τους μισθούς που προβλέπουν. «Τη Δευτέρα πάμε κανονικά στη δουλειά και στις τρεις βάρδιες», τόνισε.

 

«Στέλνουμε το μήνυμα: Από τη δουλειά και από τα σπίτια μας δεν πρόκειται να φύγουμε», επανέλαβε την απόφαση των εργαζομένων ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας. «Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος», υπογράμμισε και ανέτρεξε στα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια αγωνιστικής δράσης και πρωτοβουλιών. «Μέχρι χτες μας έλεγαν τέρμα, δεν υπάρχει άλλη λύση», υπενθύμισε και πρόσθεσε πως οι κυβερνητικές αποφάσεις ανατρέπονται με την πάλη και την ενότητα των εργαζομένων. Στην κατεύθυνση αυτή, ενημέρωσε για την προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Από το βήμα της κινητοποίησης κατήγγειλε τις ανεκδιήγητες παλινωδίες της κυβέρνησης και των υπουργών της: Από βδομάδα σε βδομάδα άλλος διαβεβαίωνε πως ο «επενδυτής» θέλει τους εργαζόμενους και άλλος τους έλεγε ορθά κοφτά ότι απολύονται.

«Επιδιώκουμε τη Δευτέρα να λυθεί το πρόβλημα. Να ηρεμήσουν οι οικογένειες μας. Να πάνε τα παιδιά μας με ηρεμία να δώσουν εξετάσεις. Να μας πουν πότε θα επαναλειτουργήσει η ΛΑΡΚΟ», ανέφερε. «Το μήνυμα το έχουν πάρει και θα το ξαναπάρουν, όπου, όποτε και με όποιον τρόπο χρειαστεί», τόνισε.

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αλληλεγγύη που έχουν δεχθεί από τα συνδικάτα, τους φορείς, τον λαό: «Εάν δεν είσασταν εσείς εμείς τώρα δε θα μιλάγαμε από αυτό το βήμα. Μας κρατήσατε όρθιους και είμαστε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι τη νίκη», κατέληξε.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ, Γιώργο Μαρίνο και Κώστα Παρασκευά. Από 902.gr 

 
 

Σχετικά θέματα

Απόψεις