Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΕΟΔΥ: 57 άνθρωποι πέθαναν από κορωνοϊό σε μία εβδομάδα – Κατά 44% αυξήθηκαν οι εισαγωγές 

Δόθηκε τη δημοσιότητα η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ με τα νέα στοιχεία για τον κορωνοϊό, τη γρίπη και τον RSV. ..

Δόθηκε τη δημοσιότητα η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ με τα νέα στοιχεία για τον κορωνοϊό, τη γρίπη και τον RSV. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση 57 άνθρωποι πέθαναν την περασμένη εβδομάδα από Covid – 19, ενώ άλλοι τρεις έχασαν τη ζωή τους από τον ιό της γρίπης.

Ειδικότερα: 

Σημαντική αύξηση κατά 44% καταγράφεται στις νέες εισαγωγές λόγω κορωνοϊού,  όπως επίσης στη θετικότητα και στις νέες διασωληνώσεις για το διάστημα από 25 έως 31 Δεκέμβρη. Αντίστοιχη τάση παρουσιάζεται και για τον ιό της γρίπης -με οκτώ νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ και τρεις νέους θάνατους- αλλά και στις γριπώδεις συνδρομές. 

Ειδικότερα σε ότι αφορά τον κορωνοϊό, καταγράφηκαν 57 θάνατοι ασθενών, με διάμεση ηλικία τα 84 έτη (εύρος 67-102 έτη) ενώ το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για κορονοϊό ήταν 1.818 (έναντι 1.496 τις προηγούμενες επτά ημέρες και 1.519 του ίδιου διαστήματος το 2022). Οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι γι’ αυτήν την εβδομάδα είναι 31 (αντί των 13 των προηγούμενων επτά ημερών), ενώ συνολικά είναι 70 (έναντι 54 το ίδιο διάστημα).

Επιπλέον, το ίδιο χρονικό διάστημα παρατηρήθηκε αυξητική τάση σε σχέση με τις προηγούμενες επτά ημέρες στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα σε έξι από τις εννέα  περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, πτωτική τάση σε μία και σταθεροποιητική σε δύο περιοχές.

Αυξητική τάση παρατηρήθηκε σε Ιωάννινα (116%), Θεσσαλονίκη (60%), Αττική (56%), Ηράκλειο (31%), Χανιά (18%) και Πάτρα (13%). Αντίστοιχα πτωτική τάση καταγράφηκε στην Αλεξανδρούπολη (15%) ενώ σταθεροποιητική ήταν σε Βόλο (0%) και Λάρισα (+10%).

Επιπλέον ανακοινώθηκε πως από την ανάλυση των δειγμάτων της εβδομάδας από 3 Οκτώβρη έως 8 Δεκέμβρη, έχουν συνολικά ανιχνευτεί 179 στελέχη JN.1 (υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 που από τις 19 Δεκέμβρη αναγνωρίστηκε ως «επιδημιολογικού ενδιαφέροντος») και πως «ο πρόσθετος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την JN.1 αξιολογείται διεθνώς επί του παρόντος ως χαμηλός».

Τέλος, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα «παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC)» ενώ καταγράφηκαν οκτώ νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ και τρεις νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Σχετικά θέματα

Απόψεις