Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ενεργειακός «πόλεμος» εν εξελίξει: Ανοίγει το θέμα του Eastmed την ώρα που η Τουρκία απειλεί

Την ώρα που η Ρωσία απειλεί με πάγωμα του φυσικού αερίου αν δεν αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της, μόλις σήμερα Τρίτη, ο επιχειρησιακός διευθυντής της Eni Γκίντο Μπρούσκο δήλωσε πως ο αγωγός Eastmed θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι το 2025, σύμφωνα με το Reuters

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η σύγκρουση των ενεργειακών γιγάντων σε όλον τον κόσμο.

Την ώρα που η Ρωσία απειλεί με πάγωμα του φυσικού αερίου αν δεν αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της, μόλις σήμερα Τρίτη, ο επιχειρησιακός διευθυντής της Eni Γκίντο Μπρούσκο δήλωσε πως ο αγωγός Eastmed θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι το 2025, σύμφωνα με το Reuters.

Ποιος είναι ο EastMed

Υπενθυμίζεται ότι ο EastMed είναι ο  υποθαλάσσιος αγωγός που έχει σχεδιαστεί για την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την ανατολική Μεσόγειο μέσω Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου αξίας 6 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,97 δισεκατομμύρια δολάρια) και ο οποίος σχεδιάζεται εδώ και αρκετά χρόνια.

Το «όχι» των ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι το έργο, πάγωσε καθώς οι Αμερικανοί  ήραν την υποστήριξή τους,  όπως είχε γινει γνωστό με  κοινό υπηρεσιακό έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Το έγγραφο έκανε λόγο για υπέρογκο κόστος και εξέφραζε περιβαλλοντικές ανησυχίες και ζητήματα ασφαλείας. 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωνε ότι «Οι HΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν ενεργά περιφερειακές προσπάθειες ενίσχυσης της συνεργασίας και της σταθερότητας, όπως το σχήμα 3+1 στο οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ συμμετέχουν. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη φυσική διασύνδεση ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη. Μεταθέτουμε το ενδιαφέρον μας σε διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να υποστηρίξουν και (την παροχή) φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Υποστηρίζουμε έργα όπως η σχεδιαζόμενη διασύνδεση EuroAfrica από την Αίγυπτο στην Κρήτη και η προτεινόμενη διασύνδεση EuroAsia που θα συνδέει τα ισραηλινά, κυπριακά και ευρωπαϊκά ηλεκτρικά δίκτυα. Τέτοια έργα όχι μόνο θα συνδέουν ζωτικής σημασίας αγορές ενέργειας, αλλά θα βοηθούν και στην προετοιμασία της περιοχής για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».

Η αντίθεση της Τουρκίας

Πολιτικοί αναλυτές, τότε, θεωρούσαν πως πίσω από το «όχι» των ΗΠΑ βρισκόταν η στάση της Τουρκίας που εξέφραζε  αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας ότι διέρχεται μέσα από τη θαλάσσια περιοχή που οριοθετεί η «Γαλάζια Πατρίδα», ενώ ταυτόχρονα βλέπει σε αυτόν και τον αποκλεισμό της από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή στους οποίους διεκδικεί μερίδιο.

Άραγε, οι επιθέσεις Ερντογάν και οι απαντήσεις Μητσοτάκη να συνδέονται με τον ενεργειακό «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μέσω των κολοσσών παροχής και εξόρυξης ενέργειας; 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις