Την ώρα που Ερντογάν κλιμακώνει τις απειλές και τις προκλήσεις ο Μητσοτάκης συνεχίζει να επικαλείται το ΝΑΤΟ και τους «συμμάχους» που «αδειάζουν» τη χώρα, καλώντας Τουρκία και Ελλάδα «να τα βρούνε»… 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Anadolu, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Καφέροβιτς, και τα μέλη του συμβουλίου Komsic και Dodikο, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την απειλή του ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», δηλώνοντας εμφατικά πως δεν αποτελεί φαντασίωση. «Αυτό που λέω δεν κινείται στη σφαίρα της φαντασίας. Όταν λέμε ότι μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ, όταν έρθει η ώρα, το εννοούμε» είπε.

«Δεν είναι καλό σημάδι για την Ελλάδα να κάνει αυτά τα βήματα. Γιατί; Έχουν αυτά τα νησιά, έχουν βάσεις σε αυτά τα νησιά, και αν συνεχιστούν οι παράνομες απειλές από εδώ, υπάρχει τέλος στην υπομονή. Όταν έρθει το τέλος της υπομονής, το τέλος της υπομονής είναι η ειρήνη. Από τη στιγμή που βλέπουμε τη σωτηρία, πιστεύω ότι το ξέρει και η Ελλάδα. Εκείνη την ώρα θα έρθει η ώρα και θα γίνουν τα απαραίτητα. Το κλείδωμα ραντάρ είναι ότι, η λήψη αυτών των βημάτων δεν είναι καλός οιωνός. », ισχυρίστηκε ο Ερντογάν. 

Ο Μητσοτάκης, από την πλευρά του, εμμένει στο αφήγημα της «προστασίας» από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, στο οποίο είναι μέλος και η Τουρκία. Υπενθυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ, μόλις χθες, αυτό που είχε να πει, την ώρα που η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις ήταν το εξής: «Βρείτε τα» δηλώνει (πάλι) το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν.

Ποιο ήταν το… αυστηρό μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού; Κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Σλοβακίας, Ζουζάνα Καπούτοβα, σύμφωνα  με την ανακοίνωση του Μαξίμου, επανέλαβε επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ο διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Ισχυρίστηκε, δε, ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να δέχεται απειλές που φτάνουν και σε αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μία χώρα που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.