Απόψεις Διεθνή

Ενας χρόνος από την τούρκικη εισβολή στο Αφρίν

Εκείνη την Κυριακή, 18 Μάρτη 2018, τουρκικές δυνάμεις εισβολής μαζί με τους συμμάχους τους, τους ακραίους ισλαμιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, εισέβαλαν στις σχεδόν άδειες από τους κατοίκους τους συνοικίες του Αφρίν. Μετά από 57 μέρες σφοδρών βομβαρδισμών  από βαρύ πυροβολικό και αεροπλάνα, παρά την ηρωική αντίσταση του λαού του Αφρίν και των μαχητών και μαχητριών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG/YPJ), τα θύματα, νεκροί και τραυματίες, ανάμεσα στους αμάχους πολίτες, ηλικιωμένοι, γυναίκες και δεκάδες παιδιά, οι ερημώσεις χωριών,  οι καταστροφές κτιρίων (κατοικίες, νοσοκομεία, σχολεία) οδήγησαν στην επιλογή, από την μεριά των Κούρδων μαχητών, να εκκενωθεί η πόλη από τους μαχητές και από κατοίκους, προκειμένου να αποφευχθούν οι σφαγές των κατοίκων και η ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης.

Σχετικά στο Οι Τούρκοι εισβολείς «απελευθερώνουν» το Αφρίν από τους… κατοίκους του

Ισλαμοφασίστες μισθοφόροι, υποστηριζόμενοι από την Τουρκία, στη διάρκεια της εισβολής τους, στους ελαιώνες του Αφρίν, στις 22 Γενάρη 2018. (Φωτογραφία Reuters)

Είχε προηγηθεί, στις 23 Γενάρη του 2017, η Διεθνής Συνάντηση στην Αστανά του Καζαχστάν, ανάμεσα στη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία όπου… «αναζητήθηκαν λύσεις για την κρίση της Συρίας». Η Τουρκία έκανε αρκετές παραχωρήσεις στη Ρωσία για να εξασφαλίσει την άδεια να λεηλατήσει τις βόρειες περιοχές της Συρίας. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν στην Αστανά επέτρεψαν στην Τουρκία να εισβάλλει στη συριακή επικράτεια με διεθνή έγκριση, με πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Η Ρωσία άφησε ελεύθερο τον εναέριο χώρο πάνω από την βορειοδυτική Συρία για τα τουρκικά αεροπλάνα, στις 20.1.2018 και την ίδια μέρα η Τουρκία ξεκίνησε αδιάκριτα και ανελέητα να βομβαρδίζει κάθε τμήμα της επαρχίας του Αφρίν. Κάτω από τα παγωμένα και αδιάφορα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας ο τουρκικός ιμπεριαλισμός, ξεφτιλίζοντας αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις 24 Φλεβάρη, για κατάπαυση του πυρός σε όλη τη Συρία, προχωράει σε εθνοκάθαρση και γενοκτονία στη περιοχή. Η εισβολή της Τουρκίας και η σφαγή των λαών του Αφρίν έχει αρχίσει

Η ανοχή των Ρώσων και των Ιρανών, η σιωπή των Αμερικάνων και των Ευρωπαίων ισοδυναμεί με συνενοχή και συμφωνία με τις σφαγές που πραγματοποιούνται. «Σωπαίνουμε όταν τα παιδιά κοιμούνται. ΟΧΙ όταν σκοτώνουν  τα παιδιά», φωνάζουν οι Κούρδοι στην παγκόσμια Κοινή Γνώμη με κινητοποιήσεις στις πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Το μέχρι τότε ασφαλέστερο και ειρηνικότερο κομμάτι της Συρίας μπήκε στη κόλαση. Τουρκικές δυνάμεις συνεργαζόμενες με ισλαμοφασιστικές ομάδες, παρακλάδια της αλ Κάιντα, που συγκεντρώθηκαν στην Αζάζ και την Ιντλίμπ και με άλλους τρομοκράτες του ISIS που είχαν εγκαταλείψει τη Μοσούλη και τη Ράκκα ξεχύθηκαν στο Αφρίν.

Το Αφρίν, μέχρι την έναρξη αυτής της επίθεσης, παρά τον αρχικά μικρό του πληθυσμό, φιλοξενούσε συνολικά μισό εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένους από όλη τη Συρία, οι οποίοι είχαν βρει ένα ασφαλές καταφύγιο και συνέχιζαν τη ζωή τους, παρά τον εφιάλτη που βίωνε η υπόλοιπη χώρα.

Στις 14 Μάρτη οι τουρκικές δυνάμεις εντείνουν τους βομβαρδισμούς μέσα στην πόλη με αποτέλεσμα εκατοντάδες άμαχους νεκρούς και τραυματίες. Το τουρκικό πυροβολικό στόχευε σκόπιμα τα αρτοποιεία, τις δεξαμενές νερού, τα νοσοκομεία και τις υπόλοιπες, ζωτικής σημασίας, υποδομές. Στις 16 Μάρτη 2018, το Avrin, το κεντρικό νοσοκομείο του Αφρίν, βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε εντελώς.

Το κεντρικό νοσοκομείο «Avrin» χτυπήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς από το τουρκικό πυροβολικό στις 16 Μάρτη 2018. Στις 13 Μάρτη είχαν καταγραφεί από τις υπηρεσίες του νοσοκομείου 238 νεκροί μεταξύ των πολιτών και 706 τραυματίες άμαχοι.

Μετά τη δίμηνη πολιορκία του Αφρίν και την εισβολή που ακολούθησε, στις 18 Μαρτίου η ζωή άλλαξε ριζικά. Ένα μεγάλο μέρος του άμαχου πληθυσμού της πόλης, με απόφαση και  υπόδειξη των μονάδων άμυνας, την εγκατέλειψε για να σωθεί και βρήκε καταφύγιο σε καταυλισμούς σε κοντινές περιοχές.

Μισθοφόροι, υπό την ηγεσία των Τούρκων, μετά την εισβολή στο Αφρίν, …«σώζουν» κατσίκια από τους Κούρδους κατοίκους της πόλης. Μάρτης 2018. (Φωτογραφία: AFP)

Το πλιάτσικο των περιουσιών των κατοίκων της πόλης ξεκίνησε. Δεν άργησαν να σημειωθούν και συμπλοκές ανάμεσα στις συμμορίες των ισλαμοφασιστών και του τουρκικού στρατού για το μοίρασμα της λείας.

Για όσους επέλεξαν να μείνουν πίσω, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Οι κατοχικές δυνάμεις, σε καθημερινή βάση, καταστρέφουν, τρομοκρατούν, απαγάγουν πολίτες και ζητούν λύτρα από τους συγγενείς τους, απαγάγουν γυναίκες και κορίτσια και τις κρατούν ως σκλάβες του σεξ (πάγια τακτική του ISIS), δολοφονούν, αδιάκριτα, ακόμη και παιδιά. Η Τουρκία συνειδητά προσπαθεί να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση της περιοχής, φέρνοντας εποίκους από άλλα μέρη και εγκαθιστώντας τους εκεί. Ο ντόπιος πληθυσμός του Αφρίν εκδιώκεται από τις εστίες του. Η προσπάθεια αλλοίωσης του κουρδικού χαρακτήρα της πόλης είναι εμφανής. Τα σχολεία έχουν κλείσει. Σε όσα έχουν μείνει ανοιχτά, τα παιδιά διδάσκονται υποχρεωτικά την τουρκική γλώσσα. Τα ονόματα έχουν αλλάξει, οι πινακίδες στους δρόμους είναι επίσης στα τουρκικά. Οι οικονομικές συναλλαγές γίνονται με βάση τη τουρκική λίρα.

Όταν έφθασαν στη Σαχμπά, οι εκτοπισμένοι από το Αφρίν βρήκαν χωριά κατεστραμμένα από τον πόλεμο, κανένα από τα οποία δεν μπορούσε να φιλοξενήσει τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες δεν μπόρεσαν να σώσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα και να τα πάρουν μαζί τους.

Ο ISIS είχε υπό τον έλεγχό του τη Σαχμπά για τρία χρόνια, μέχρι οι δημοκρατικές δυνάμεις να απελευθερώσουν την περιοχή το 2016. Η απελευθερωμένη περιοχή σήμερα αποτελείται από 58 πόλεις και χωριά, συμπεριλαμβανομένων των Kafr Naya, Tel Rifat, Ahris και Fafin.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το ISIS είχε τοποθετήσει χιλιάδες νάρκες σε σπίτια και σε άλλες κατοικημένες περιοχές. Αυτές οι νάρκες αποτέλεσαν σοβαρό πρόβλημα για τους πρόσφυγες που έφθασαν εκεί. Όταν οι άνθρωποι έψαχναν καταφύγιο σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, αντιμετώπισαν συχνά εκρήξεις που προκαλούσαν σοβαρούς τραυματισμούς ακόμη και θάνατο.

Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες για στέγαση, υγειονομική περίθαλψη, υδροδότηση, ηλεκτροδότηση και τις εκπαιδευτικές ανάγκες των εκτοπισθέντων, η Δημοκρατική Αυτοδιαχείριση του Αφρίν έσπευσε να οικοδομήσει στρατόπεδα προσφύγων στη Σαχμπά. Σε αυτά τα στρατόπεδα προσφύγων, τα τρόφιμα, το νερό και ο ηλεκτρισμός παρέχονται τακτικά και δωρεάν. Η υγεία των κατοίκων παρακολουθείται 24 ώρες την ημέρα από τα ιατρικά κέντρα της Κουρδικής Ερυθράς Ημισελήνου (Heyva Sor). Έχουν οργανωθεί σχολεία μέσα στα στρατόπεδα για να εξασφαλιστεί ότι τα παιδιά θα μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.

Δημιουργήθηκαν τρεις προσφυγικοί καταυλισμοί στη Σαχμπά. Ο προσφυγικός καταυλισμός Berxwedan (Αντίσταση), κοντά στο Fafin, δημιουργήθηκε για να τους φιλοξενήσει. Στο Tal Susin, ο  προσφυγικός καταυλισμός Serdem. Και το στρατόπεδο Arin, ένας ειδικός καταυλισμός για τους Ρομά που δημιουργήθηκε ύστερα από δικό τους αίτημα προκειμένου να διατηρήσουν την ιδιωτικότητά τους.

Ο συνολικός αριθμός (με στοιχεία του Μάη του 2018) των φιλοξενουμένων στους καταυλισμούς προσφύγων στη Σαχμπά, οι οποίοι μένουν σε 1.122 σκηνές, είναι 4.641 άτομα (2.405 γυναίκες και 2.236 άνδρες), από τους οποίους 464 μωρά, 744 παιδιά ηλικίας 7 – 12 χρόνων και 350 ασθενείς και ηλικιωμένοι.

Περισσότερα στοιχεία, τα προβλήματα και οι ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι καταυλισμοί στο Ενημερωτικό Δελτίο για το Αφρίν εδώ σε μετάφραση του rojavakurdistan.gr  

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, το Αφρίν εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή. Τουρκικά στρατεύματα κατοχής παραμένουν παράνομα στα εδάφη μιας άλλης, ανεξάρτητης χώρας.

 

(Επισκέψεις: 453 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend