Διεθνή

Μάχες στο Αφρίν για το μοίρασμα της λείας

Συγκρούσεις ξέσπασαν το πρωί της Κυριακής στο τουρκοκρατούμενο Αφρίν, ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις κατοχής και τους ισλαμοφασίστες μισθοφόρους τους για το μοίρασμα της λείας.  Οι Τούρκοι επιτέθηκαν στους συμμάχους τους, των οργανώσεων  Αχράρ Αλ Σαρκίγια (Ahrar al-Sharqiyya), Χάμζα (Hamza), Ζαμπάτ αλ Σαμίγια (Jabhat al-Shamiyya) και άλλες  ομάδες, που δημιούργησαν οι ίδιοι αποτελούν τον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» (FSA), κατηγορώντας τους για  υπερβολικές και εκτός ορίων λεηλασίες, απαγωγές κατοίκων και πλιάτσικο, πέραν των συμφωνημένων.

Οι συγκρούσεις όμως ήταν το αποτέλεσμα των διαφωνιών που προέκυψαν από τη λεηλασία των πλούσιων ελαιώνων του Αφρίν, όταν διεκδίκησαν μερίδιο και οι ισλαμοφασίστες μισθοφόροι. Το τουρκικό κράτος έχει κατασχέσει το 85% της παραγωγής ελιών του Αφρίν και επιχειρεί να το μεταφέρει στις αγορές της Τουρκίας. Πολλές μισθοφορικές ομάδες στην πόλη επιμένανε να καρπωθούν τα κέρδη από τη συγκομιδή και την πώληση των ελιών στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους.

Ισλαμοφασίστες μισθοφόροι, υποστηριζόμενοι από την Τουρκία, στη διάρκεια της εισβολής τους, στους ελαιώνες του Αφρίν, στις 22 Γενάρη 2018. (Φωτογραφία Reuters)

Το προηγούμενο Σάββατο, βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) κατήγγειλαν σε συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό του 2019, ότι η Τουρκική Κυβέρνηση έχει κατασχέσει 70 τόνους ελιές από το κατεχόμενο Αφρίν και τους πουλάει στις αγορές, πλιατσικολογώντας και λεηλατώντας τις περιουσίες των κατοίκων του Αφρίν.

Η απάντηση του Υπουργού Γεωργίας της Τουρκίας, Μπεκίρ Πακντερμιλί, που «διόρθωσε» τον αριθμό των 70 τόνων σε 600, ήταν κυνική και απροσδόκητη, μια ομολογία λεηλασίας:

«Το θέμα με τον Αφρίν έχει ως εξής: Εμείς, ως κυβέρνηση του ΑΚΡ, δεν θέλουμε το ΡΚΚ να έχει έσοδα από το Αφρίν, αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο και είμαστε αυστηροί γι’ αυτό. Στις περιοχές υπό τον έλεγχό μας, θέλουμε τα εισοδήματα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να μεταφερθούν στα χέρια μας, αυτή είναι μια περιοχή στην ηγεμονία μας. Για τον λόγο αυτό ανατέθηκε στον Γεωργικό Συνεταιρισμό  (σ.σ. που ίδρυσαν οι Τούρκοι μετά την επέμβαση στο Αφρίν, τον Γενάρη του 2018)  να διαχειριστεί μια παραγωγή 5 χιλιάδων τόνων.  Για το λόγο αυτό, ανοίχτηκαν οι συνοριακές πύλες και μέχρι σήμερα έχουν εισέλθει 600 τόνοι προϊόντων στη χώρα ».

Οι Τούρκοι έδωσαν χρόνο στους διοικητές της Αχράρ Αλ Σαρκίγια, που αποτελείται από πρώην μαχητές του ISIS, να αποχωρήσουν από το Αφρίν μαζί με τα όπλα τους. Στη συνέχεια, στις 5 το πρωί της Κυριακής, απαγόρευσαν την κυκλοφορεί στο κέντρο του Αφρίν, μετέφεραν στρατεύματα από την Τουρκία και με την υποστήριξη τουρκικών αεροσκαφών άρχισαν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

Νεκρός ισλαμοφασίστας από τα «φίλια» πυρά του τουρκικού στρατού, στις συγκρούσεις της Κυριακής. (ΦΩΤΌ: ANF)

Οι συγκρούσεις έληξαν χτες Δευτέρα 19.11.2018,το απόγευμα, όταν οι συμμορίες του Ahrar al-Sharqiyya παραδόθηκαν και απεστάλησαν στην Idlib, μαζί με τα όπλα τους, όπου εντάχτηκαν στις δυνάμεις της Αλ Νούσρα, για να συνεχίσουν το έργο της «απελευθέρωσης της Συρίας από τους Κούρδους»…

Οι απώλειες από τις συγκρούσεις της Κυριακής ήταν: 3 νεκροί και 1 τραυματίας από τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις, 8 νεκροί και 11 τραυματίες από την Ahrar al-Sharqiyya, 1 νεκρός από τον Jabhat al-Shamiyya, 4 νεκροί και 7 τραυματίες από τις ταξιαρχίες Hamza.

Μισθοφόροι, υπό την ηγεσία των Τούρκων, μετά την εισβολή στο Αφρίν, …«σώζουν» κατσίκια από τους Κούρδους κατοίκους της πόλης. Μάρτης 2018. (Φωτογραφία: AFP)

Σήμερα στην Αθήνα μια σιωπηλή διαμαρτυρία για τα παιδιά

Στο μεταξύ, με αφορμή την 20η Νοέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989, το Κόμμα  Δημοκρατικής  Ένωσης  της  Συρίας, PYD, διοργανώνει σιωπηλή διαμαρτυρία στα Προπύλαια, στις 18.00, και ανάβει κεριά για να συμβολίσει την ελπίδα που σε κάθε παιδική ψυχή πρέπει να παραμένει ζωντανή, αλλά και για να τιμήσει τις παιδικές ψυχές που χάθηκαν στην Ροζάβα εξαιτίας της τουρκικής βαρβαρότητας.

 

(Επισκέψεις: 1.109 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend