Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ελληνικά στρατιωτικά κλιμάκια στην Κεντρική Αφρική

Αρχίζει και υλοποιείται -όπως όλα δείχνουν - η στρατιωτική συμφωνία Γαλλίας – Ελλάδας, που δεν περιλάμβανε μόνον τα αεροσκάφη Rafale

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι μέσα στον Μάιο θα εφαρμοστεί μία κρυφή (αν όχι κρυφή, ιδιαίτερα …διακριτική) πλευρά της στρατιωτικής συμφωνίας..

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι μέσα στον Μάιο θα εφαρμοστεί μία κρυφή (αν όχι κρυφή, ιδιαίτερα …διακριτική) πλευρά της στρατιωτικής συμφωνίας που φαίνεται πως έχει επιτευχθεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία από το καλοκαίρι του 2020 και με αφορμή το Σύμφωνο Λιβύης – Τουρκίας: Αυτή αφορά την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας στις επιχειρήσεις του «Διεθνούς Συνασπισμού» στις χώρες του Σάχελ, στην Αφρική. Πρόκειται για τις χώρες Μάλι, Μπουργκίνα Φάσο, Μαυριτανία, Νίγηρας και Τσάντ. Χώρες που βρίσκονται στο κέντρο της Αφρικής, νότια της ερήμου Σαχάρα και θεωρούνται ο σύνδεσμος ανάμεσα στην υπό-Σαχάριας Αφρικής και της Μεσογείου. Όσον αφορά τον Διεθνή Συνασπισμό αποτελείται από χώρες που έχουν προθυμοποιηθεί να δράσουν στην περιοχή με επικεφαλής την Γαλλία η οποία και έχει ζωτικά συμφέροντα στην κεντρική Αφρική.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις 7 Απριλίου το θέμα της περαιτέρω εμπλοκής των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στις επιχειρήσεις αυτές, συζητήθηκε σε διυπουργική τηλεδιάσκεψη στην οποία μετείχε και ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος υπό την προεδρία της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί (στην κεντρική φωτογραφία ο Ν. Παναγιωτόπουλος και η Φλ. Παρλί). Παρόντες ήταν οι υπουργοί των χωρών μελών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στην περιοχή και συναποτελούν την Δύναμη Κρούσης Takuba. Πρόκειται για χώρες όπως η Νορβηγία, η Σουηδία ,η Τσεχία,η Εσθονία η Ουκρανία και η  Πορτογαλία. Επίσης αξιωματούχοι από τον Νίγηρα και το Μάλι.

Στην ανακοίνωση επισημαίνονταν ότι συζητήθηκε «η υποστήριξη των κρατών – μελών της Ε.Ε. και των συμμετεχόντων της «Task Force Takuba» προς τις χώρες της περιοχής Σαχέλ στις επιχειρήσεις εναντίον των Ισλαμιστών εξτρεμιστών, ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη». Μάλιστα τονίστηκε ότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος «ανέδειξε τη σημασία των δράσεων της Ε.Ε. και των κρατών – μελών της καθώς και της «Task Force Takuba» για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη στην περιοχή Σαχέλ» και ότι «επεσήμανε ότι η αποσταθεροποίηση της περιοχής επηρεάζει το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ε.Ε., την θαλάσσια ασφάλεια και δημιουργεί μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη». Μάλιστα ο Νικος Παναγιωτόπουλος είχε επισημάνει ότι «η έναρξη λειτουργίας ελληνικής πρεσβείας στη Σενεγάλη, υποδηλώνει την σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην περιοχή αυτή καθώς επίσης ότι εξετάζονται δυνατότητες συνεισφοράς σε πρωτοβουλίες και δράσεις της Γαλλίας και άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια της περιοχής».

Πάντως πρώτη επίσημη νύξη για το θέμα τυχόν ελληνικής στρατιωτικής συμμετοχής στις επιχειρήσεις στην περιοχή του Σάχελ είχε γίνει κατά την διάρκεια της επίσκεψης της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, στην Αθήνα, τον Ιανουάριο. Αν και αντικείμενο της επίσκεψης ήταν η υπογραφή της συμφωνίας για την αγορά των αεροσκαφών τύπου Rafale. Στις συνομιλίες που είχε η Φλοράνς Παρλί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο στις 25 Ιανουαρίου εκτός από τα ζητήματα που αφορούν τα γαλλικά αεροσκάφη συζητήθηκε το θέμα της αναβάθμισης της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στην δύναμη που αναπτύσσεται στο Μάλι, υπό γαλλική διοίκηση. Μάλιστα η φημολογία της περιόδου ανέφερε ότι οι πρώτες αναχωρήσεις στελεχών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων για την περιοχή θα γίνονταν εντός του Μαΐου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι αξιωματικοί που θα μετέβαιναν στο Μάλι θα είχαν ως αντικείμενο την «εκπαίδευση τοπικών δυνάμεων» και όχι πιο ενεργητική εμπλοκή στις επιχειρήσεις.

Σε πολιτικό επίπεδο πάντως η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις επιχειρήσεις στην κεντρική Αφρική φαίνεται ότι εκφράστηκε αρκετούς μήνες νωρίτερα. Με την συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην υπουργική συνάντηση του Διεθνούς Συνασπισμού για το Σάχελ τον Ιούνιο του 2020.

Με βάση την ανακοίνωση που εξέδωσε τότε το ΥΠΕΞ στόχος της συνάντησης ήταν «να συγκεντρώσει τις ενδιαφερόμενες χώρες του Σαχέλ και της ΕΕ, μαζί με διεθνείς οργανισμούς, να ολοκληρώσει το πλαίσιο για τη λειτουργία του συνασπισμού και να υιοθετήσει κοινούς στόχους και δεσμεύσεις». Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε «τη σθεναρή υποστήριξη της Ελλάδας για την ίδρυση του Διεθνούς Συνασπισμού και για τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή, η οποία αντιμετωπίζει ενδημικά θέματα ασφάλειας, στάσιμη ανάπτυξη, ανεργία και έλλειψη υποδομών». Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών θύμισε ότι «η Ελλάδα συμμετέχει στην εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ στο Μάλι από το 2013. Εξέφρασα την προθυμία της χώρας μας να καθιερώσει μια ακόμη πιο ενεργή πολιτική παρουσία στη Δυτική Αφρική, τόσο μέσω της συμμετοχής στην ομάδα εργασίας Takuba όσο και με το άνοιγμα ελληνικής πρεσβείας στη Σενεγάλη.Η Ελλάδα έχει λάβει την απόφαση να αυξήσει το αποτύπωμά της στην ευρύτερη περιοχή, και ιδίως σε σημεία κρίσης, με σκοπό να στηρίξει τις προσπάθειες αποκατάστασης της ειρήνης και της σταθερότητας.

Για το τι πρόκειται να πράξει η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να δοθεί απάντηση στη Βουλή, μια και για το θέμα έχει κατατεθεί ερώτηση από 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα τον τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος Γιώργο Κατρούγκαλο.

Η κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν φαίνεται πάντως να εστιάζει σε αυτή καθεαυτή την εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λες και οι εγκεκριμένες από την Ε.Ε στρατιωτικές επιχειρήσεις (με τις οποίες προφανώς ο ευρωΝΑΤΟικός ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα πρόβλημα) να έχουν λιγότερο… παρεμβατικό –ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα.

Ετσι, όπως αναφέρεται στην Ερώτηση η διαδικασία αυτή «δεν είναι ενταγμένη σε επιχείρηση της ΕΕ, αλλά στη γαλλική επιχείρηση Barkhane που ξεκίνησε το 2014 και έχει ως σκοπό την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στην περιοχή. Σε αυτήν συμμετέχουν σήμερα πέραν των γαλλικών, εσθονικές και σουηδικές δυνάμεις. Μάλιστα, σε σχετικά δημοσιεύματα του ξένου τύπου εκφράζεται η έντονη απροθυμία και άρνηση μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών να συνδράμουν στη συγκεκριμένη επιχείρηση με αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων (…) η συγκεκριμένη Ειδική Ομάδα Takuba – σε αντίθεση με την επιχείρηση εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης EUTM- δεν υπάγεται στη διοίκηση διεθνούς οργανισμού στον οποίο συμμετέχει η χώρα». Παράλληλα αναφέρεται πως «σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ η Ελλάδα συμμετέχει ήδη με 2 επιτελείς του Στρατού Ξηράς στην στρατιωτική επιχείρηση εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης EUTM (European Union Training Mission) , πιο συγκεκριμένα στο Επιτελείο MHQ BAMAKO (…).

Σχετικά θέματα

Απόψεις