Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μετά το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο ο στρατός της Γαλλίας εγκαταλείπει τον Νίγηρα

Τα τελευταία μέλη της αποστολής του γαλλικού στρατού που είχε αναπτυχθεί στον Νίγηρα αναμένεται να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα της Αφρικής εντός..

Τα τελευταία μέλη της αποστολής του γαλλικού στρατού που είχε αναπτυχθεί στον Νίγηρα αναμένεται να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα της Αφρικής εντός της ημέρας, εξέλιξη που θα επισφραγίσει το διαζύγιο του Παρισιού με το νέο στρατιωτικό καθεστώς στη Νιαμέ και θα σημάνει το τέλος της υπερδεκαετούς στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα με πρόσχημα τις επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων στο Σαχέλ.

Στην περιοχή του Σαχέλ, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχει φουντώσει η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΕΕ και τη Ρωσία με την Κίνα, με στόχο τη μεγαλύτερη διείσδυση των μονοπωλίων τους σε αυτήν τη στρατηγικής σημασίας ζώνη που διατρέχει το βόρειο μέρος της αφρικανικής ηπείρου, από την Ερυθραία στα ανατολικά μέχρι τη Σενεγάλη στα δυτικά. 

Έπειτα από μπραντεφέρ δυο μηνών με τις νέες αρχές στη Νιαμέ, που κατήγγειλαν διμερείς συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εντέλει ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτέμβρη πως οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις θα αποχωρούσαν από τον Νίγηρα «ως το τέλος της χρονιάς».

Η απόσυρση των περίπου 1.500 στρατιωτικών και αεροπόρων της Γαλλίας από τον Νίγηρα, του τελευταίου συμμάχου που απέμενε στη Γαλλία στο Σαχέλ ώσπου κατέλαβαν την εξουσία οι στρατηγοί στις 26 Ιούλη, ακολουθεί την αποχώρηση των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων από το Μάλι και από την Μπουρκίνα Φάσο, όπου οι στρατιωτικές χούντες που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση τους έδειξαν την πόρτα της εξόδου.

Η Γαλλία αποφάσισε να κλείσει εντελώς την πρεσβεία της στο Νίγηρα, καθώς δεν υπάρχει πλέον «δυνατότητα ομαλής λειτουργίας της», είπαν χθες Πέμπτη διπλωματικές πηγές, απόφαση που επισφραγίζει το διαζύγιο των δυο κρατών.

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ, ο οποίος παραμένει κρατούμενος κατ’ οίκον, οι Νιγήριοι στρατηγοί έκοψαν τους δεσμούς με Δυτικούς εταίρους της χώρας και αποπειρώνται προσέγγιση με τη Ρωσία.

Το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο και πλέον και ο Νίγηρας, που σύναψαν συμμαχία εναντίον των τζιχαντιστών, στράφηκαν στη Μόσχα για υποστήριξη.

Στις αρχές Δεκέμβρη, η Νιαμέ ανακοίνωσε εξάλλου πως τερματίζει και τις δυο αποστολές -την πολιτική και τη στρατιωτική- της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παραμένουν πάντως στο έδαφος του Νίγηρα στρατιωτικές αποστολές των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ιταλίας (οι δυο τελευταίες είναι αισθητά μικρότερες). Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις