Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πραξικόπημα στο Νίγηρα – Ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και φτώχεια του λαού

Πραξικόπημα στον Νίγηρα πραγματοποίησαν χτες τα ξημερώματα 10 μέλη της Προεδρικής Φρουράς, με επικεφαλής τον σμήναρχο Αμαντού Αμπνταραμάν εξ ονόματος του λεγόμενου..

Πραξικόπημα στον Νίγηρα πραγματοποίησαν χτες τα ξημερώματα 10 μέλη της Προεδρικής Φρουράς, με επικεφαλής τον σμήναρχο Αμαντού Αμπνταραμάν εξ ονόματος του λεγόμενου «Εθνικού Συμβουλίου για τη Σωτηρία της Πατρίδας (ΕΣΣΠ)». Ανατρέποντας τον Πρόεδρο, Μοχάμαντ Μπαζούμ, επικαλέστηκαν την ανικανότητά του να διαχειριστεί τις επιθέσεις τζιχαντιστών σε νοτιοδυτικές και βορειοδυτικές περιοχές του Νίγηρα, σε αυτή την πρώην γαλλική αποικία που παρέμενε ως τώρα σύμμαχος – «κλειδί» της ΕΕ για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική προς τη Μεσόγειο, στενός συνεργάτης ΗΠΑ και ΕΕ στον υποτιθέμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και των τζιχαντιστών. Παράλληλα, γαλλικά κρατικά μονοπώλια (στο παρελθόν η «Areva» και στη συνέχεια η επίσης γαλλική διάδοχη εταιρεία εκμετάλλευσης ορυκτών και καυσίμων, «Orano») εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα ουρανίου, με τον λαό (22,4 εκατ.) να παραμένει εγκλωβισμένος στη φτώχεια και πριν και μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1960 από τη γαλλική αποικιοκρατία.

Πρόκειται για την τρίτη χώρα του Σαχέλ της Αφρικής στην οποία εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια πραξικόπημα, με αφορμή τη δράση των τζιχαντιστών που σκορπίστηκαν στα πέρατα της αφρικανικής ηπείρου μετά την ανατροπή και δολοφονία του Λίβυου Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι, στο πλαίσιο της δυτικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης το 2011.

Ετσι, μετά το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας ήρθε αντιμέτωπος με αλλεπάλληλες επιθέσεις τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα», του «Ισλαμικού Κράτους», της νιγηριανής «Μπόκο Χαράμ» και των παρακλαδιών τους.

Ο σμήναρχος Αμαντού Αμπνταραμάν, διαβάζοντας γραπτή ανακοίνωση, ανακοίνωσε ότι «εμείς, οι δυνάμεις άμυνας και ασφαλείας, που ενωνόμαστε στο ΕΣΣΠ, αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος στο καθεστώς» του 63χρονου Προέδρου Μπαζούμ.

«Ολοι οι θεσμοί της 7ης Δημοκρατίας καταλύονται», συνέχισε και πρόσθεσε: «Τα σύνορα της χώρας είναι κλειστά» και «κηρύσσεται απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας» (από τις 22.00 ως τις 05.00), μέχρι νεωτέρας. Ο σμήναρχος είπε πως το πραξικόπημα αποφασίστηκε εξαιτίας «της συνεχούς επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας» και της «κακής διακυβέρνησης» σε «οικονομικό και σε κοινωνικό» επίπεδο.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι το ΕΣΣΠ είναι «προσηλωμένο» στην «τήρηση όλων των δεσμεύσεων του Νίγηρα» και καθησύχασε την «εθνική και διεθνή κοινότητα» όσον αφορά τον «σεβασμό στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα των αρχών που ανατράπηκαν», όπως ορίζουν «οι αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Μετά την ανακοίνωση των στρατιωτικών ακολούθησε μια μέρα έντασης στην πρωτεύουσα Νιαμέ, καθώς η Προεδρική Φρουρά είχε ήδη συλλάβει τον Πρόεδρο Μπαζούμ από το βράδυ της Τετάρτης, και μετά από αδιέξοδες συνομιλίες μαζί του, τον έθεσε υπό περιορισμό στην επίσημη κατοικία του.

Αντιδράσεις

Το πραξικόπημα καταδίκασαν ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, οι χώρες της Αφρικανικής Ενωσης και της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας (ECOWAS) που έστειλαν ήδη χτες τον Πρόεδρο του Μπενίν να μεσολαβήσει μεταξύ των στασιαστών και του ανατραπέντος Προέδρου Μ. Μπαζούμ ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, συνομίλησε με τον ανατραπέντα Πρόεδρο, απαίτησε την αποκατάστασή του και εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις εξελίξεις.

Η ΕΕ δήλωσε ότι συμμερίζεται την αντίδραση της ECOWAS και αποδοκίμασε τη στάση των αξιωματικών του στρατού ζητώντας να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση της τάξης, της δημοκρατίας και της σταθερότητας στον Νίγηρα.

Η Γαλλία, μέσω της υπουργού Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, καταδίκασε «κάθε απόπειρα κατάληψης της εξουσίας διά της βίας».

Στην Αγία Πετρούπολη, όπου ξεκίνησε χτες η δεύτερη Σύνοδος Αφρικής – Ρωσίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σε σχέση με το πραξικόπημα στον Νίγηρα ότι «είναι αδύνατο να αγνοήσει κανείς ένα τέτοιο γεγονός στην αφρικανική ήπειρο». Και πρόσθεσε: «Φυσικά, το συζητάμε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Το θέμα θα συζητηθεί πολύ πιθανώς με κάποιο τρόπο στη σύνοδο».

Οι ξένες στρατιωτικές αποστολές

Στον Νίγηρα η Γαλλία ειδικά έχει αναπτύξει 1.500 στρατιωτικούς, που συμμετέχουν σε λεγόμενες «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, έπειτα και από την αναγκαστική αποχώρησή τους από το Μάλι πέρσι.

Οι ΗΠΑ επίσης διαθέτουν αεροπορική βάση στον βόρειο Νίγηρα, από όπου απογειώνονται κυρίως drones. Ενώ ο γερμανικός στρατός έχει επίσης αεροπορική βάση στην πρωτεύουσα, Νιαμέ, χρησιμοποιώντας την ως κόμβο για τις επιχειρήσεις του στη δυτική Αφρική, συμμετέχοντας παράλληλα και σε στρατιωτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

(Πηγή: «Ριζοσπάστης»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις