Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οι ΗΠΑ καλούν τους πραξικοπηματίες να αποκαταστήσουν το «πολιτικό καθεστώς»

Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις για το πραξικόπημα στη Γκαμπόν, το πλέον πρόσφατο στην αφρικανική ήπειρο, σε συνθήκες που εντείνονται όλο..

Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις για το πραξικόπημα στη Γκαμπόν, το πλέον πρόσφατο στην αφρικανική ήπειρο, σε συνθήκες που εντείνονται όλο και περισσότερο οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι ενδοαστικές διαμάχες σε αυτήν.

Το Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ καλεί τον στρατό της Γκαμπόν να αποκαταστήσει το «πολιτικό καθεστώς» της χώρας και εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία» της για την ανατροπή με πραξικόπημα του προέδρου Αλί Μπονγκό αμέσως μετά τις εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων αμφισβήτησε η αντιπολίτευση.

«Καλούμε τους υπεύθυνους να αφήσουν ελεύθερα τα μέλη της κυβέρνησης και τις οικογένειές τους, να εγγυηθούν την ασφάλειά τους και να διατηρήσουν το πολιτικό καθεστώς», τόνισε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Από την πλευρά της Γαλλίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ολ. Βεράν, δήλωσε ότι το Παρίσι καταδικάζει το πραξικόπημα και καλεί «να γίνουν σεβαστά τα αποτελέσματα των εκλογών».

Η Γκαμπόν ήταν αποικία της Γαλλίας ως το 1960, ενώ τα γαλλικά μονοπώλια διατηρούν μέχρι σήμερα ισχυρά συμφέροντα στη χώρα, στους τομείς της εξόρυξης και του πετρελαίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο γαλλικός μεταλλευτικός όμιλος «Eramet», ο μεγαλύτερος παραγωγός μεταλλεύματος μαγγανίου υψηλής ποιότητας στον κόσμο χάρη στο ορυχείο του Moanda στην Γκαμπόν, ο οποίος ανέστειλε χτες προσωρινά όλες τις δραστηριότητές του στη χώρα, πριν ανακοινώσει τη σταδιακή επανέναρξή τους.

Το καθεστώς Μπόνγκο θεωρούνταν από τους στενότερους συμμάχους του Παρισιού στην Αφρική, ενώ επιπλέον η Γαλλία έχει 400 στρατιώτες μόνιμα ανεπτυγμένους στη χώρα.

Στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί βαθιά για τις εξελίξεις, προσθέτοντας ότι «θα παραμείνουμε υποστηρικτές του λαού της Γκαμπόν και του αιτήματός του για δημοκρατική διακυβέρνηση».

Η Κίνα κάλεσε «τις εμπλεκόμενες πλευρές» στην Γκαμπόν να επιστρέψουν «άμεσα» στη «φυσιολογική τάξη» και να «εγγυηθούν την ασφάλεια» του Προέδρου Αλί Μπόνγκο.

Στη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωσε ότι «οι εξελίξεις στην Γκαμπόν αποτελούν θέμα βαθιάς ανησυχίας και παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα εκεί», ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, επισήμανε ότι η Γκαμπόν είναι «φιλική χώρα» και η Μόσχα αναμένει τη σύντομη σταθεροποίηση της κατάστασης.

Η Βρετανία καταδικάζει την «αντισυνταγματική κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό» στην Γκαμπόν και καλεί να αποκατασταθεί η «συνταγματική κυβέρνηση» στην εξουσία, τονίζει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες Τετάρτη το βράδυ το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας πάντως ότι το Λονδίνο «αναγνωρίζει» τις «ανησυχίες» για την πρόσφατη εκλογική διαδικασία.

«Η Ιταλία συνεχίζει να είναι δεσμευμένη υπέρ μιας διπλωματικής επίλυσης της κρίσης στον Νίγηρα αλλά και της πιο πρόσφατης στην Γκαμπόν», δήλωσε ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Αντ. Ταγιάνι, εκφράζοντας εκ νέου την αντίθεση της Ρώμης στα σχέδια για πιθανή στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα.

Ο δε πρόεδρος της Αφρικανικής Ενωσης, Μούσα Φακί Μαχαμάτ, δήλωσε ότι «καταδικάζει σθεναρά την απόπειρα πραξικοπήματος ως τρόπο επίλυσης της τρέχουσας μετεκλογικής κρίσης», ενώ κάλεσε τον στρατό να εγγυηθεί τη σωματική ακεραιότητα του Προέδρου Μπόνγκο και των μελών της κυβέρνησής του.

Σχετικά θέματα

Απόψεις