Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εφιαλτικές ώρες σε Τουρκία και Συρία – Ξεπέρασαν τις 20.000 οι νεκροί – Χιλιάδες οι άστεγοι και αβοήθητοι

Με απαράδεκτη καθυστέρηση έφτασε σήμερα το πρώτο φορτηγό με βοήθεια στη Συρία

Ξεπέρασαν τις 20.000 οι νεκροί από τους καταστροφικούς σεισμούς στη νότια Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς που δόθηκαν απόψε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την Afad, την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών, μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί νεκροί από τα συντρίμμια 17.134 άνθρωποι. Στη Συρία, οι νεκροί ανέρχονται σε 3.162. Συνολικά, τα θύματα μέχρι στιγμής είναι 20.296.

Ακόμα περισσότεροι είναι οι αγνοούμενοι και οι εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια ισοπεδωμένων πόλεων και συνοικιών, ενώ διασωθέντες και εγκλωβισμένοι είναι επιπλέον αντιμέτωποι με τον σφοδρό χιονιά…

Τα εκατομμύρια των σεισμόπληκτων και των αστέγων σε Τουρκία και Συρία παλεύουν με στήριγμά τους την πολύμορφη λαϊκή αλληλεγγύη που δυναμώνει, τις τιτάνιες προσπάθειες των διασωστών, αντιμέτωποι για ακόμα μια φορά με τη «γύμνια» του αστικού κρατικού μηχανισμού όταν πρόκειται για τη σωτηρία του λαού, αλλά και με το δολοφονικό ευρωατλαντικό εμπάργκο στην περίπτωση της Συρίας.

Ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων, ανεβαίνει διαρκώς, καθώς σε χιλιάδες γκρεμισμένα σπίτια δεν έχουν φτάσει καν τα σωστικά συνεργεία, ενώ λιγοστεύουν δραματικά οι ελπίδες για όσους εγκλωβισμένους στα συντρίμμια έχουν καταφέρει να επιζήσουν μέσα σε συνθήκες έντονης κακοκαιρίας.

Σε μια περιοχή με δεκάδες πόλεις, όπου κατοικούν πάνω 13 εκατομμύρια άνθρωποι, η καταστροφή μεγεθύνθηκε από την απουσία των αναγκαίων αντισεισμικών προδιαγραφών στα κτίρια. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την καταστροφή κομβικών δημόσιων κτιρίων και υποδομών, όπως νοσοκομείων, αεροδρομίων κ.ά., που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την αναγκαία παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους.

Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: 25 φωτογραφίες που συγκλονίζουν τον πλανήτη -  ΤΑ ΝΕΑ

Το κρίσιμο παράθυρο των 72 ωρών παρήλθε με αποτέλεσμα να σβήνουν δραματικά οι ελπίδες για απεγκλωβισμών των παγιδευμένων στους τόνους ερειπίων. Περισσότερο από το 90% των επιζώντων διασώζονται μέσα στις τρεις πρώτες ημέρες, επεσήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βρετανός καθηγητής Ίλαν Κέλμαν, σημειώνοντας ότι όσοι έχουν συνθλιβεί  ή δεν έλαβαν έγκαιρα ιατρική βοήθεια, πεθαίνουν από την υποθερμία.

Τουρκία-Συρία: Στους 11.700 οι νεκροί από το σεισμό και στις δύο χώρες |  Defence-point.gr

Την ώρα που οι επιχειρήσεις συνεχίζονται νύκτα- μέρα, η νέα πτώση της θερμοκρασίας καθιστά εφιαλτική τη ζωή για τους επιζώντες που δεν έχουν πουθενά να πάνε. Στην Γκαζίαντεπ, στην Τουρκία, η θερμοκρασία έπεσε σήμερα νωρίς το πρωί στους -5 βαθμούς Κελσίου.

Κι όμως κάπου-κάπου, μία διάσωση έρχεται να αναπτερώσει τις ελπίδες και το ηθικό των διασωστών, όπως στο Ντιγιαρμπακίρ, όπου ένα οκτάχρονο αγόρι διασώθηκε από τα ερείπια μιας πολυκατοικίας, πάνω από 80 ώρες από τους φονικούς σεισμούς.

Γυμναστήρια, τεμένη, σχολεία και καταστήματα έχουν υποδεχθεί επιζώντες, όμως τα κρεβάτια είναι λίγα και χιλιάδες άνθρωποι περνούν τις νύκτες τους μέσα στα αυτοκίνητά τους ή σε αυτοσχέδια καταλύματα.

Οργή για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των σεισμοπλήκτων

Ταυτόχρονα, η οργή των σεισμόπληκτων για την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού και την έλλειψη οργάνωσης ξεχειλίζει.

Ο Ρεσάτ Γκοζλού, ο οποίος ζει στην επαρχία Αντιγιαμάν στη νοτιοανατολική Τουρκία – μια περιοχή που επλήγη σοβαρά από τον σεισμό – περιγράφει τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο ίδιος και άλλοι σεισμόπληκτοι, τέσσερις ημέρες μετά τον φονικό σεισμό.

Μιλώντας στο BBC, ο Ρεσάτ λέει ότι οι ομάδες διάσωσης δεν έφτασαν παρά μόνο τρεις ημέρες μετά το χτύπημα του σεισμού και υποστηρίζει ότι είχαν σταματήσει λόγω έλλειψης συντονισμού.

Λέει ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια και άλλοι έχουν πεθάνει από υποθερμία.

 
 

Ο Ρεσάτ στέκεται στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι. Ο ίδιος φιλοξενείται σε ένα κατάμεστο αθλητικό συγκρότημα με την οικογένειά του, αναγκάζεται να κοιμάται στο πάτωμα, ενώ δεν υπάρχουν ούτε βασικές παροχές, όπως τουαλέτες. «Ο κόσμος πηγαίνει στο δρόμο ή σε εγκαταλελειμμένα κτίρια. «Αν συνεχιστεί αυτό μπορεί να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα υγείας και ασθένειες», τονίζει.

“ Τα παιδιά μας έχουν παγώσει”, καταγγέλλει ο Αχμέτ Χουσεΐν, πατέρας πέντε παιδιών, ο οποίος αναγκάστηκε να δημιουργήσει ένα κατάλυμα κοντά στο κατεστραμμένο σπίτι του στην Γκαζίαντεπ, μια πόλη που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,8 βαθμών.

Κατά την επίσκεψή του στην περιοχή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες Τετάρτη παραδέχθηκε (!) ότι έγιναν κάποια λάθη στη διαχείριση της καταστροφής, καθώς αυξάνονται οι επικρίσεις. «Φυσικά υπήρχαν κενά, είναι αδύνατο να είναι κανείς προετοιμασμένος για μια τέτοια καταστροφή», εκτίμησε. Από τη Δευτέρα η τουρκική αστυνομία έχει προχωρήσει σε συλλήψεις για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που επέκριναν την κυβέρνηση για τη διαχείριση της καταστροφής!

Παράλληλα, αυξάνονται οι καταγγελίες για κυβερνητικές «παρεμβάσεις» στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έπειτα από απανωτές αναρτήσεις που κατηγορούσαν την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Το ΚΚ Τουρκίας επισημαίνει ότι «την τρίτη μέρα του σεισμού, η πρόσβαση σε ορισμένα κανάλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά στο Twitter, αποκλείστηκε» και καλεί σε αξιοποίηση νέων καναλιών επικοινωνίας, «ενάντια σε κάθε είδους καταπίεση και απαγόρευση της κυβέρνησης».

Αποκαλυπτικές καταγγελίες για «απόλυτη κρίση και χάος»…

Αποκαλυπτικά είναι όσα κατήγγειλε χτες η Ομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων της Τουρκίας (KESK), στην οποία ανήκουν και οργανώσεις υγειονομικών, πυροσβεστών, εκπαιδευτικών, διαφόρων ειδικοτήτων του Δημοσίου.

Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι υπάρχουν «πόλεις και περιοχές που έμειναν χωρίς διασώστες και πρώτες βοήθειες για περισσότερες από 10 ώρες (…) υπάρχουν πόλεις και συνοικίες χωρίς σκηνές, χωρίς ενεργά συσσίτια»

Οι εκπρόσωποι της KESΚ έκαναν λόγο για «απόλυτη κρίση και χάος» που επικράτησε σε μια σειρά κρίσιμα θέματα, όπως την άμεση άφιξη σωστικών συνεργείων και άλλων διαθέσιμων ειδικοτήτων στις περιοχές, τον κατάλληλο συντονισμό των εθελοντών με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να προχωρά και η πολύτιμη αντικατάσταση όσων ήδη επιχειρούν στις ισοπεδωμένες περιοχές. «Οι σημερινές ομάδες έρευνας και διάσωσης και οι πρώτοι που έχουν φτάσει εκεί έχουν ήδη εξαντληθεί και πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ανέφεραν ενδεικτικά ότι μονάδες διασωστών μεταφέρονται σε περιοχές με αποστολές χωριστές από όσες μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους (!). Σε τμήματα των   ΑντιγιαμάνΕλμπιστάνΠατζαρτζίκΙσκεντερούνΓκιουλμπάσιΧατάιΣαμαντάγκ δεν έχει φτάσει ακόμα σωστικό συνεργείο…

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις των αρχών που «ζητούν από τους πολίτες να πάνε σε σημεία συγκέντρωσης», τονίζουν: «Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα σημείο συγκέντρωσης. Η σημερινή πολιτική χωροταξίας και δόμησης των πόλεων δεν έχει ακόμη αφήσει κανένα διαθέσιμο σημείο συγκέντρωσης. Πόσα πάρκα έμειναν διαθέσιμα;».

Και η Ομοσπονδία καταγγέλλει: «Οι πολίτες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περνούν τις νύχτες τους έξω και να προσπαθούν να ζεσταθούν ανάβοντας φωτιά στις γειτονιές των κατεστραμμένων κτιρίων. Η απληστία των εργολάβων και ο μοναδικός στόχος τους να βγάλουν περισσότερα χρήματα και κέρδη κόστισαν τη ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων μας».

Τονίζουν επίσης ότι οι σεισμόπληκτοι «δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με εξουσιοδοτημένα γραφεία κρίσεων ή αξιωματούχους σε αυτές τις πόλεις…».

“ Καίμε παγκάκια”

“ Αναγκαστήκαμε να κάψουμε τα παγκάκια του πάρκου και κάποια από τα ρούχα των παιδιών. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο”, προσθέτει. “ Τουλάχιστον θα μπορούσαν να μας έχουν δώσει σκηνές”, τονίζει αναφερόμενος στις τουρκικές αρχές

Σεισμός: Περισσότεροι από 5.000 οι νεκροί σε Τουρκία σε Συρία - Ανείπωτος  θρήνος | Ειδήσεις

Απελπισμένοι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, καθώς χιλιάδες είναι τα κτίρια που καταστράφηκαν.  Σε προάστιο της Δαμασκού ένα τετραώροφο κτίριο κατέρρευσε απόψε σε προάστιο της Δαμασκού, έπειτα από σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών, με επίκεντρο τη μεθόριο Συρίας-Λιβάνου, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων SANA. Επί τόπου έσπευσαν συνεργεία για να βρουν τυχόν εγκλωβισμένους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι συνολικά στην Τουρκία και τη Συρία 23 εκατομμύρια άνθρωποι «είναι ενδεχομένως εκτεθειμένοι (μετά τον σεισμό), εκ των οποίων περίπου 5 εκατομμύρια ευάλωτοι». Είναι έντονη η ανησυχία  για τις εκρηκτικές διαστάσεις που αναμένεται να λάβει η ανθρωπιστική κρίση στις δύο χώρες.

Η σχεδόν ολική καταστροφή σε υποδομές όπως το σύστημα ηλεκτροδότησης αλλά και ύδρευσης θα κάνει αβίωτη την καθημερινότητα των σεισμόπληκτων, ενώ ειδικά για το ζήτημα της υδροδότησης ο ΠΟΥ εκφράζει φόβους για εκδήλωση υδατογενών ασθενειών, όπως γαστρεντερίτιδα ακόμη και χολέρα, η οποία έκανε την εμφάνισή της στη Συρία τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Συρία: Εκκλήσεις για βοήθεια και άρση των φονικών δυτικών κυρώσεων

Τραγική η κατάσταση και στην πολύπαθη Συρία. Οι σεισμόπληκτοι, ελλείψει βαρέων μηχανημάτων και ειδικού εξοπλισμού, παλεύουν κυριολεκτικά με νύχια και με δόντια για να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους τους. Κι όταν ορισμένες φορές τα καταφέρνουν, όπως στην περίπτωση του μικρού παιδιού που διασώθηκε σήμερα, μετά από τρεις μέρες στα ερείπια, ξεσπούν σε πανηγυρισμούς.

Κι ενώ στη Συρία αντιμετωπίζουν το δολοφονικό εμπάργκο, σύμφωνα με αναφορές κουρδικών οργανώσεων ο τουρκικός στρατός χθες το απόγευμα βομβάρδισε θέσεις Κούρδων σε σεισμόπληκτες περιοχές (!) χτυπώντας περιοχές με εγλωβισμένος και διακόπτοντας τις όποιες επιχειρήσεις διάσωσης. 

Στη Τζαντάιρις, μια πόλη που βρίσκεται σε περιοχή της Συρίας υπό τον έλεγχο των ανταρτών, «ακόμη και τα κτίρια που δεν έχουν καταρρεύσει, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές», εξηγεί ένας κάτοικος. «Υπάρχουν περίπου 400 με 500 εγκλωβισμένοι κάτω από κάθε πολυκατοικία που έχει καταρρεύσει και μόλις δέκα άνθρωποι που προσπαθούν να τους απομακρύνουν. Δεν υπάρχουν μηχανήματα», προσθέτει.

Στο χωριό Μπεσνάγια, στα σύνορα με την Τουρκία, ο Μάλικ Ιμπραΐμ σκάβει χωρίς σταματημό στα ερείπια, αναζητώντας 30 μέλη της οικογένειάς του, που βρίσκονται όλοι στα συντρίμμια. Ήδη έχουν ανασυρθεί δέκα πτώματα. «Είκοσι άνθρωποι βρίσκονται στα συντρίμμια. Δεν έχω λέξεις, είναι μια καταστροφή. Οι αναμνήσεις μας θάφτηκαν μαζί τους. Είμαστε ένας λαός που έχει πληγεί με όλη τη σημασία της λέξης», τονίζει ο 40χρονος άνδρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μικντάντ, σε συνέντευξή του στο λιβανέζικο δίκτυο «al-Mayadeen», τόνισε ότι η καταστροφή επιτείνεται από τις δυτικές κυρώσεις. Απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ, στη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς να δώσουν χέρι βοηθείας στις προσπάθειες της Συρίας να αντεπεξέλθει σε αυτήν την καταστροφή.

Την άμεση άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Συρίας απαίτησε χτες και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Μάο Νινγκ, επισημαίνοντας και τη λεηλασία του συριακού πετρελαίου και τις επιθέσεις από τα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή.

Η απαράδεκτη καθυστέρηση στην παροχή βοήθεια στην πολύπαθη χώρα έχει ως αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι εικόνες των ομαδικών τάφων, όπως στην Τζαντάρ, βόρεια του Χαλεπίου στη Συρία.

Πάντως, το μοναδικό μεθοριακό πέρασμα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας που χρησιμοποιεί ο ΟΗΕ για να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Συρία, παρακάμπτοντας τη συριακή κυβέρνηση, έχει κλείσει, λόγω καταστροφής μεγάλου μέρους του οδικού δικτύου και των δύο χωρών.

Επιπλέον, η συριακή κυβέρνηση ζήτησε επίσημα χθες τη βοήθεια του μηχανισμού της ΕΕ για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Αξιωματούχοι της ΕΕ στις Βρυξέλλες ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση διεθνούς συνόδου δωρητών για τους σεισμόπληκτους Συρίας και Τουρκίας, αλλά και επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Από αυτά, τα 3,5 εκατ. ευρώ θα είναι για τη Συρία.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις σήμερα, τρεις μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, έφτασε το πρώτο κονβόι βοήθειας του ΟΗΕ. Έξι φορτηγά έφτασαν την Πέμπτη στο Μπαμπ αλ Χάουα, τη μοναδική συνοριακή διέλευση που έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για παράδοση βοήθειας, δήλωσε στο Al Jazeera εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

Κι όμως, παρά την τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία που εξελίσσεται στη χώρα, οι ιμπεριαλιστές δεν αλλάξουν ούτε στο ελάχιστο την επιθετική τους πολιτική σε βάρος της Συρίας.

Μετά τις ΗΠΑ και η Γαλλία δήλωσε ότι η στάση της απέναντι στην κυβέρνηση Άσαντ δεν θα αλλάξει λόγω του σεισμού. Για αυτό το λόγο δεν θα συνεργαστεί άμεσα με τη συριακή κυβέρνηση και η βοήθεια θα περάσει από τις προσκείμενες στην αντιπολίτευση ΜΚΟ και τον μηχανισμό του ΟΗΕ, είπε ο Φρανσουά Ντελμάς σε δημοσιογράφους σε μια ενημέρωση.

«Κοροϊδία» η ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ

 

Στη Συρία τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς εκτός από τα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια που μπλοκάρουν την παροχή βοήθειθα σε μεγάλο μέρος των σεισμόπληκτων, ακόμη και αυτή που έρχεται είναι τουλάχιστον ανεπαρκής.

Σήμερα έφτασε στις περιοχές που ελέγχει η αντιπολίτευση το πρώτο κομβόι -έξι φορτηγά- με ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ, αλλά οι σεισμόπληκτοι αντίκρισαν μία δυσάρεστη έκπληξη.

«Αυτό είναι κοροϊδία. Τα φορτηγά είχαν πολύ, πολύ λίγα πράγματα», είπε ένα εκπρόσωπος προσκείμενης στην αντιπολίτευση ΜΚΟ, προσθέτοντας ότι το φορτίο θα μπορούσε να «χωρέσει σε ένα φορτηγό».

Όπως είπε, αρχικά σκέφτηκε ότι τα φορτηγά επρόκειτο να μεταφέρουν κυρίως κουβέρτες και άλλη βοήθεια. Αλλά όταν ένας εργαζόμενος στη ΜΚΟ κοίταξε το φορτίο, ανακάλυψε ότι οι προμήθειες περιελάμβαναν απορρυπαντικά και άλλα είδη ακατάλληλα για τα θύματα του σεισμού…

Κύμα αλληλεγγύης

Στο μεταξύ έχει αναπτυχθεί ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης από εκατοντάδες εργατικά συνδικάτα και άλλους φορείς σε όλη την Ελλάδα. 

Το ΚΚΕ έχει καλέσει σε εθελοντική αιμοδοσία για τις ανάγκες των χιλιάδων τραυματισμένων στις δύο χώρες. Ηδη το ΠΑΜΕ λίγες ώρες μετά τον πρώτο σεισμό επικοινώνησε με συνδικάτα της Τουρκίας, της Συρίας και των άλλων περιοχών που επλήγησαν, στέλνοντας μήνυμα αδελφοσύνης και αλληλεγγύης. Τα είδη που συγκεντρώνονται είναι: Κουβέρτες, γάλα σε σκόνη, πάνες ενηλίκων/μωρών, σερβιέτες, απορρυπαντικά ρούχων, οροί, γάζες, επίδεσμοι, είδη ατομικής υγιεινής.

Επίσης, δεκάδες είναι και οι γιατροί που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ για οργάνωση ιατρικής αποστολής στις δύο πληγείσες χώρες. 

 

 

 

Απόψεις