Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΕΕ – Ρωσία: Συνεχίζεται ο «πόλεμος» των εμβολίων

Τις αθέατες πλευρές ενός ιδιότυπου πολέμου, με εμπορικές, αλλά και γεωπολιτικές προεκτάσεις και με θύμα -σε κάθε περίπτωση- τη υγεία..

Τις αθέατες πλευρές ενός ιδιότυπου πολέμου, με εμπορικές, αλλά και γεωπολιτικές προεκτάσεις και με θύμα -σε κάθε περίπτωση- τη υγεία των λαών, φωτίζουν οι εξελίξεις αναφορικά με την έγκριση του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του «Reuters», που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, η έγκριση του ρωσικού εμβολίου κατά της Covid από τον ΕΜΑ θα καθυστερήσει, καθώς παρήλθε η προθεσμία της 10ης Ιουνίου, για την κατάθεση των αναγκαίων στοιχείων από τη ρωσική πλευρά.

Συγκεκριμένα, Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει λάβει τα αναγκαία δεδομένα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου, κάτι που σημαίνει ότι «μια έγκριση του “Sputnik” θα καθυστερήσει πιθανότατα μέχρι τον Σεπτέμβριο, ίσως και μέχρι το τέλος του έτους». Η δεύτερη πηγή δήλωσε ότι η προθεσμία της 10ης Ιουνίου παρήλθε και ότι ο EMA έδωσε στο «Gamaleya Institute» της Ρωσίας, παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για να καταθέσει τα απαιτούμενα δεδομένα που συνοδεύουν κάθε εμβόλιο που έχει λάβει την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Ωστόσο, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) αρμόδιο για την εμπορική εκμετάλλευση του εμβολίου δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και πως «όλες οι πληροφορίες για τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου “Sputnik V” έχουν δοθεί και η αξιολόγηση GCP (General Clinical Practice) έχει ολοκληρωθεί με θετική αποτίμηση από τον EMA. Αν και είναι στην ευχέρεια του EMA να αποφασίσει τον χρόνο έγκρισης, η ομάδα των ειδικών του “Sputnik V” αναμένει έγκριση εντός των επομένων δύο μηνών».

Από την πλευρά του ο EMA δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες. Ωστόσο γίνεται φανερό ότι οι διαδοχικές αναβολές για την έγκριση του ρωσικού εμβολίου δεν έχει να κάνει μόνο με την επιστημονική πλευρά του θέματος αλλά και με άλλους παράγοντες που εντάσσονται σε ευρύτερους ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς. 

Με πληροφορίες από «Reuters»

Σχετικά θέματα

Απόψεις