Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουκρανία, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας «κεκλεισμένων των θυρών» φέρεται να προέτρεψαν τον Βλαντιμίρ Ζελένσκι να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ενώ βρίσκονταν στο Κίεβο, οι Όλαφ Σολτς , Εμανουέλ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι τάχθηκαν υπέρ της παραχώρησης στην Ουκρανία του καθεστώτος του υποψηφίου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Σε αντάλλαγμα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ‘κεκλεισμένων των θυρών’ πιθανότατα έπεισαν τον Ζελένσκι να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν», υποστηρίζει η εφημερίδα. Η οικονομική ζημιά που υπέστησαν αυτές οι ευρωπαϊκές χώρες λόγω των συνεπειών της κρίσης γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αντισταθμιστεί, καθώς «η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε, ο πληθωρισμός έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ», θυμάται η Die Welt.

Καθώς, οι ηγέτες της Δυτικής Ευρώπης ήρθαν στο Κίεβο με τις δικές τους προσωπικές ατζέντες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μακρόν μετατράπηκε σε «πραγματιστή», ο οποίος, δεδομένων των οικονομικών συνεπειών της κρίσης, ανησυχούσε περισσότερο για το τέλος της παρά για την ακεραιότητα της Ουκρανίας, θέλησε να «ξεκαθαρίσει τη θέση του».

Ταυτόχρονα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ντράγκι, με τη συμμετοχή του στη συνάντηση, επιδίωξε να καταδείξει τη Ρώμη ως έναν από τους βασικούς παράγοντες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Όμως, όπως ο Μακρόν, είναι επίσης σημαντικό για τον Ντράγκι να τελειώσει η κρίση το συντομότερο δυνατό. Η κατάσταση στην Ιταλία γίνεται όλο και πιο δυσάρεστη: εάν η παραγωγικότητα της οικονομίας δεν ανακάμψει λόγω της σύγκρουσης, η σταθερότητα της η χώρα θα διακυβευτεί», συνοψίζει η εφημερίδα.