Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Χιλή: Η συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος

Οι Χιλιανοί τάχθηκαν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της κατάρτισης νέου Συντάγματος, στο χθεσινό δημοψήφισμα που προέκυψε και κάτω από τη μαζική κινητοποίηση του χιλιανού..

Οι Χιλιανοί τάχθηκαν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της κατάρτισης νέου Συντάγματος, στο χθεσινό δημοψήφισμα που προέκυψε και κάτω από τη μαζική κινητοποίηση του χιλιανού λαού, που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2019, οπότε με πολύμηνες κινητοποιήσεις, απεργίες και διαδηλώσεις κατήγγειλε το γεγονός ότι ακόμα στη χώρα ισχύει σε μεγάλο βαθμό το Σύνταγμα της χούντας του Πινοσέτ, που για τριάντα και πλέον χρόνια διατήρησαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές.

Κατά τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, με πάνω από το 99% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, οι ψήφοι υπέρ της κατάρτισης νέου θεμελιώδους νόμου ανέρχονταν σχεδόν στα τέσσερα πέμπτα του συνόλου (78,28%), ενώ το 21,72% τάχθηκε εναντίον αυτής της επιλογής.

Η εκλογική επιτροπή ανέφερε ότι η συμμετοχή έφθασε περί το 50%.

Αντιδρώντας στο αποτέλεσμα, ο συντηρητικός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα κάλεσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα σε «ενότητα» της χώρας για να καταρτιστεί «το νέο Σύνταγμα».

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, σε ατμόσφαιρα ευφορίας, πανηγύρισαν το αποτέλεσμα σε πολλές πλατείες στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, ανάμεσά τους και στην πλατεία Ιταλίας, επίκεντρο του λαϊκού κινήματος.

Εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει πλήξει σκληρά τη Χιλή (500.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, 14.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19), μεγάλες ουρές ψηφοφόρων, με μάσκες στα πρόσωπα, είχαν σχηματιστεί στα εκλογικά τμήματα της πρωτεύουσας.

Οι 14,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες για να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα: «Επιθυμείτε νέο Σύνταγμα;» και «Ποιο όργανο θα πρέπει να συντάξει το νέο Σύνταγμα;».

Μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ μιας «Μεικτής συνέλευσης», η οποία θα αποτελείται από εκλεγμένους πολίτες και κοινοβουλευτικούς, και μιας «Συντακτικής συνέλευσης», η οποία θα αποτελείται αποκλειστικά από πολίτες. Με βάση ανεπίσημες εκτιμήσεις, επικρατεί η δεύτερη επιλογή, ο σχηματισμός συντακτικής συνέλευσης αποτελούμενης από πολίτες.

Το κείμενο του νέου Συντάγματος θα τεθεί σε νέο δημοψήφισμα το 2022.

Η αντικατάσταση του Συντάγματος, κληρονομιάς της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990), αποτελούσε μια από τις βασικές διεκδικήσεις των ανθρώπων που κατέβαιναν στους δρόμους για να διαδηλώσουν από τη 18η Οκτωβρίου 2019 και μετά. Οι διαδηλώσεις, στις οποίες πρωτοστάτησε η λεγόμενη Κοινωνική Ενότητα (συσπείρωση άνω των 200 οργανώσεων – συνδικαλιστικών, φοιτητικών, ιθαγένικων, αγροτικών, κ.λπ.), απαιτούσαν από την αντιδραστική κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα ουσιαστική βελτίωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, δωρεάν – ποιοτική Παιδεία, Υγεία και Περίθαλψη και να σταματήσει η κρατική αστυνομική καταστολή. Σε σχέση με το δημοψήφισμα, αυτό που ζητούσαν οι οργανώσεις, ανάμεσά τους και το ΚΚ Χιλής, ήταν Συνταγματική Συνέλευση με εκπροσώπους απευθείας από το λαό.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa) – Απο 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις