Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Aπογευματινά χειρουργεία σε ιδιώτες: Με τη γίδα στην πλάτη πιάστηκε ο Γεωργιάδης

Τον διευκόλυνε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ Μ. Κατρίνης – από eksegersi.gr

 Από eksegersi.gr

Στις 3 Απρίλη του 2024, στην 3η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός Υγείας Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι μέχρι την Ολομέλεια της Βουλής θα φέρει διάταξη (προφανώς εννοούσε τροπολογία), που θα εισαγάγει στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου-τερατουργήματος εξουσιοδοτική διάταξη, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα (ανάμεσα στ’ άλλα) να νοικιάζονται χειρουργικά τραπέζια των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε ιδιώτες χειρουργούς, οι οποίοι μαζί με τις ομάδες τους θα χειρουργούν ασθενείς τους (όχι μόνο το απόγευμα αλλά και στην πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων).

Δεδομένου ότι η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής γι’ αυτό το νομοσχέδιο είχε οριστεί την 11η Απρίλη, ο Γεωργιάδης όφειλε, αφού έπαιρνε τις υπογραφές και των συναρμόδιων υπουργών, να καταθέσει σχετική τροπολογία το αργότερο τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 8 Απρίλη, για να είναι εμπρόθεσμη. Αυτό προβλέπεται, ρητά από την παράγραφο 2 του άρθρου 87 του Κανονισμού της Βουλής, που είναι η εξής (η έμφαση δική μας):

 «2. Προσθήκες ή τροπολογίες Βουλευτών και Υπουργών κατατίθενται τρεις τουλάχιστον ημέρες, πριν από την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια, στο Τμήμα διακοπής των εργασιών της Βουλής ή στην αρμόδια διαρκή επιτροπή. Σε περίπτωση αμφισβήτησης ο Πρόεδρος ερωτά τη Βουλή, που αποφαίνεται αποκλειστικά με ανάταση ή έγερση και χωρίς συζήτηση».

Ο Γεωργιάδης, όμως, αντί να εισαγάγει (ν)τροπολογία, επέλεξε να περιλάβει ολόκληρη νομοθετική ρύθμιση ουσίας στις Νομοτεχνικές Βελτιώσεις (παράγραφος 2), που κατέθεσε για λογαριασμό του η αναπληρώτρια υπουργός Αγαπηδάκη λίγη ώρα προτού ολοκληρωθούν οι ομιλίες των βουλευτών!

Οι τροπολογίες συνοδεύονται από αιτιολογική έκθεση, στην οποία οι υπουργοί -σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής- είναι υποχρεωμένοι να εξηγούν για ποιους λόγους εισάγουν αυτές τις τροποποιητικές διατάξεις. Ο Γεωργιάδης, λοιπόν, όφειλε να εξηγήσει για ποιους λόγους δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες να χειρουργούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, μαζί με τις ομάδες τους, όλη την ημέρα και όχι μόνο τα απογεύματα.

Αυτό όμως ήθελε να το αποφύγει, επειδή είχε επιδοθεί σε μια εκκωφαντική γκεμπελίστικη προπαγάνδα, ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να διεξάγονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ τα απογευματινά χειρουργεία από το προσωπικό του ΕΣΥ (χειρουργούς, αναισθησιολόγους, εργαλειοδότες νοσηλευτές) και μ’ αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η λίστα αναμονής των χειρουργείων. 

Η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) των Γεωργιάδη και Πετραλιά για τα περιβόητα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1485Β στις 5 Μάρτη του 2024. Στις 3 Απρίλη, προτού καν περάσει μήνας, ο Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει εξουσιοδοτική διάταξη για το νοίκιασμα χειρουργικών τραπεζιών σε ιδιώτες!

Αυτή είναι η παράγραφος 2 των Νομοτεχνικών Βελτιώσεων του Γεωργιάδη. Το βάφτισμα ουσιαστικής διάταξης σαν «νομοτεχνική βελτίωση» είναι μια καθαρά πραξικοπηματική κίνηση.

Μετά την κατάθεση των «νομοτεχνικών βελτιώσεων», έκανε παρέμβαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ Μ. Κατρίνης. Αντιγράφουμε από τα πρακτικά της Βουλής.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Θα ήθελα να κάνω μία παρέμβαση, κύριε Πρόεδρε.

Με πολύ μεγάλη έκπληξη βλέπουμε στις κατατεθειμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις από την Αναπληρώτρια Υπουργό ότι εδώ χαρακτηρίζουμε «νομοτεχνικές βελτιώσεις» την κατάθεση ενός άρθρου το οποίο δεν ήρθε καν για συζήτηση. Παρά το γεγονός ότι προαναγγέλθηκε, είμαστε λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί η διήμερη συνεδρίαση και έρχεται ένα άρθρο νόμου το οποίο διευρύνει την πόρτα των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες γιατρούς. 

Αυτό έρχεται –προσέξτε- ως νομοτεχνική βελτίωση, αλλά δεν είναι νομοτεχνική βελτίωση. Αυτό δεν είναι σίγουρα νομοτεχνική βελτίωση. Αυτό είναι προσθήκη άρθρου, είναι τροπολογία, δεν είναι νομοτεχνική βελτίωση του υφιστάμενου άρθρου. Είναι αλλαγή ουσιώδης του περιεχομένου. Αφήνετε ανοιχτή την πόρτα για να συμμετάσχουν γιατροί σε διάφορα είδη επεμβάσεων και πράξεων στα δημόσια νοσοκομεία.

Το κορυφαίο δεν είναι μόνο αυτό, κύριε Πρόεδρε! Το περιγράφουμε ως τροπολογία, την οποία με πονηρό τρόπο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας το βαφτίζει «νομοτεχνική» μισή ώρα πριν τελειώσει η συνεδρίαση. Γιατί άραγε; Αφού το είχε προαναγγείλει ο Γεωργιάδης από την προηγούμενη εβδομάδα, γιατί δεν το έφεραν χτες το πρωί να είναι και αυτό αντικείμενο της διήμερης συζήτησης; Στο τέλος, τις λεπτομέρειες –που δεν είναι λεπτομέρειες- για το πώς θα εφαρμοστεί αυτό τις παραπέμπει, κατά τα ειωθότα, σε υπουργική απόφαση…

Παρέμβαση έκανε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Καλαματιανός.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ-ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρία Υπουργέ, είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν είναι νομοτεχνική βελτίωση, σε καμία περίπτωση. Είναι ένα ολόκληρο άρθρο που θα έπρεπε να έχει έρθει με τροπολογία. Δεν είναι αυτό το πράγμα νομοτεχνική βελτίωση. Δεν προβλέπεται αυτό το πράγμα που κάνετε. 

Δεν προλάβατε; Δεν το προβλέψατε; Φέρτε το σε άλλο νομοσχέδιο. Κάντε τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο. Ένα λεπτό πριν κλείσει η διαδικασία, ελάχιστοι εισηγητές παραμένουν για να μιλήσουν και δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτετε τη νομοθετική διαδικασία και να φέρνετε με νομοτεχνική βελτίωση ένα άρθρο που είναι τροπολογία. 

Να το συζητήσουμε σε άλλο νομοσχέδιο και να πούμε τις απόψεις μας. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί να περάσει αυτό το πράγμα. 

Κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης, της κυβερνητικής Πλειοψηφίας, πάρτε θέση και εσείς. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Υπάρχουν κανόνες νομοθετικοί. Είμαστε νομοθετικό Σώμα. Χρειάζεται να υπάρχει και σεβασμός στη διαδικασία στη Βουλή. Σε άλλο νομοσχέδιο φέρτε τροπολογία να ψηφιστεί.

Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις έχουν συγκεκριμένη μορφή και συγκεκριμένο περιεχόμενο. Αλλάζουν διατάξεις, λέξεις διάταξης, όχι ολόκληρη διάταξη. Δεν φέρνουν νέα διάταξη. Δεν είναι δυνατόν να νομοθετείτε με αυτόν τον τρόπο. Η Κυβέρνηση να σεβαστεί το νομοθετικό Σώμα και έχουν ευθύνη οι συνάδελφοι της Συμπολίτευσης. Περιμένω να ακούσω τι θα πει η Υπουργός. 

Ελπίζω να το αποσύρετε, κυρία Υπουργέ. Είναι αδιανόητο…

Μετά τις έντονες αντιδράσεις των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων εμφανίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Γεωργιάδης. Υστερα από λίγη ώρα πήρε το λόγο και υπερασπίστηκε την πραξικοπηματική ενέργειά του! 

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Υγείας): Καίτοι αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, για όσους υπήρξαμε μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στην οποία συζητήθηκε το παρόν σχέδιο νόμου -βλέπω την κ. Λινού, που ήταν- και όταν έγινε η σχετική συζήτηση, μετά και την ακρόαση φορέων και το αίτημα και του Προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου να νομοθετήσουμε και την πρόσβαση των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, είχα πει μέσα στην Επιτροπή -γιατί πιστεύω ότι αυτό είναι σωστό- ότι θα το δεχθώ και είχα πει ότι θα καταθέσω νομοτεχνική βελτίωση που θα περιλαμβάνει αυτό το άρθρο για να λάβω νομοθετική εξουσιοδότηση γι’ αυτό το ζήτημα…

Ο Γεωργιάδης εψεύσθη ασύστολα (παλιά του τέχνη κόσκινο). Στις 3 Απρίλη, στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, δεν είχε αναφέρει ότι θα καταθέσει νομοτεχνική βελτίωση. Είχε πει, όπως προκύπτει από τα πρακτικά: «Επίσης επαναλαμβάνω ότι θα κάνω δεκτό το αίτημα και του Προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κυρίου Εξαδάκτυλου, που τοποθετήθηκε για αυτό το θέμα πολύ έντονα και θα προσθέσω μέχρι την Ολομέλεια στο άρθρο 7». 

Μετά την αρχική άρνηση του Γεωργιάδη να αποσύρει την πραξικοπηματική ρύθμιση, επανήλθαν Καλαματιανός και Κατρίνης. Παραθέτουμε αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις τους.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ-ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ: Φέρτε το ως τροπολογία ή αποσύρετε το άρθρο που είχατε καταθέσει, καταθέστε τροπολογία, όπως προβλεπόταν, όχι δέκα λεπτά πριν λήξει η συζήτηση ως νομοτεχνική βελτίωση, γιατί δεν είναι νομοτεχνική βελτίωση. Αυτή είναι η αντίδρασή μας. Και βεβαίως θα πρέπει να υπάρχει και η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου ως άρθρο και ως τροπολογία. Φέρτε το κανονικά, αυτό σας λέμε, να γίνει ουσιαστική συζήτηση και τυπικά σωστή. Είπατε κάποια πράγματα σχετικά στην Επιτροπή. Το παρακολουθήσαμε. Δεν είπατε για νομοτεχνική βελτίωση. Εμείς καταλάβαμε ότι θα φέρνατε καινούργιο άρθρο ή τροπολογία. Εδώ το αλλάζετε, αφού αλλάζετε το άρθρο…

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ….Θέλω να σας παραπέμψω σε ένα κείμενο. Το κείμενο έχει τίτλο «Εγχειρίδιο νομοπαρασκευαστικής μεθοδολογίας» και έχει έξω τη σημαία την ελληνική και έχει εκδοθεί από την Προεδρία της Κυβέρνησης –δεν είναι του ΠΑΣΟΚ, η Προεδρία της Κυβέρνησης το λέει αυτό-, Αθήνα 2020, η Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων. Λέει, λοιπόν, στη σελίδα 77: «Ο δεκάλογος της καλής νομοθέτησης. Υποπαράγραφος 9. Δεν εισάγουμε τροπολογίες διά της αλλαγής μέσω νομοτεχνικών βελτιώσεων. Δεν επιτρέπεται οι νομοτεχνικές βελτιώσεις να ισοδυναμούν με συγκεκαλυμμένες τροπολογίες. Δεν επιτρέπεται με νομοτεχνικές βελτιώσεις να θεσπίζονται νέοι κανόνες δικαίου».

Ο Γεωργιάδης, βλέποντας ότι πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη, αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση, ανακοινώνοντας ότι αποσύρει την παράγραφο 2 των Νομοτεχνικών Βελτιώσεων.:

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Υγείας): Δεν θέλω να χαθεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση για μια διαδικαστική συζήτηση. Τη διαγράφω. Θα τη φέρω την άλλη εβδομάδα σε τροπολογία για να νομοθετηθεί κανονικά. Ξεκαθαρίζω…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Επομένως, διαγράφεται η παράγραφος 2 της νομοτεχνικής.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Υγείας): Ακριβώς.

Ο διάλογος του Γεωργιάδη με τον προεδρεύοντα Μπούρα δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνείας. Ο Μπούρας τον ρώτησε αν διαγράφεται ολόκληρη η παράγραφος 2 και ο Γεωργιάδης συγκατένευσε: «ακριβώς».

Μετά από λίγη ώρα, ο Γεωργιάδης έκανε μια θεαματική κωλοτούμπα και άλλαξε την τοποθέτησή του. Ο προεδρεύων Μπούρας τον ρώτησε… αθώα: «Κύριε Υπουργέ, θέλετε να κάνετε κάποια παρέμβαση για τις νομοτεχνικές βελτιώσεις;». Και ο Γεωργιάδης απάντησε:

Ναι, ναι. Να πω για τα Πρακτικά ότι αυτό που διαγράφεται είναι στο άρθρο 2 των νομοτεχνικών η παράγραφος α΄ και από την παράγραφο δα΄ διαγράφεται το 3. Το ξαναλέω για τα Πρακτικά, κύριε Κατρίνη, για να γίνει σαφές: Διαγράφεται η παράγραφος α΄ του άρθρου 2. Δηλαδή στον πίνακα περιεχομένων του τίτλου μετά τις λέξεις «εθνικού συστήματος υγείας» προστίθενται οι λέξεις «συνεργασία ιδιωτών ιατρών με το εθνικό σύστημα υγείας». Αυτό διαγράφεται. Διαγράφεται και η παράγραφος 3 του δα΄, δηλαδή όλο αυτό που λέει «προστίθεται 6ο, 7ο, 8ο και λοιπά άρθρα» Αυτά διαγράφονται. Θα τα φέρουμε με τροπολογία την επόμενη εβδομάδα.

«Ωραία, δώστε το, κύριε Υπουργέ και παρακαλώ να φωτοτυπηθεί και να διανεμηθεί στους εισηγητές των κομμάτων και στους ειδικούς αγορητές», έκλεισε τη συζήτηση ο Μπούρας.

Από το γεγονός ότι ο Γεωργιάδης απευθύνθηκε μόνο στον Κατρίνη και όχι και στον Καλαματιανό αποδεικνύεται ότι ο τελευταίος είχε αποχωρήσει από την αίθουσα πριν απ’ αυτή την παρέμβαση του Γεωργιάδη.

Από το γεγονός ότι ο Γεωργιάδης απευθύνθηκε στον Κατρίνη, λέγοντάς του ότι επανέρχεται στην παράγραφο 2, που υποτίθεται ότι είχε διαγραφεί, και ο Κατρίνης δεν εξεγέρθηκε ενάντια σ’ αυτή την ωμή πραξικοπηματική και αλαζονική συμπεριφορά, αποδεικνύεται ότι είχε προηγηθεί παρασκηνιακή συζήτηση και συμφωνία του Κατρίνη στο πραξικόπημα του Γεωργιάδη.

Θυμίζουμε στον Κατρίνη, ότι μετά την καταγγελία του ιδίου και του Καλαματιανού ο Γεωργιάδης αναγκάστηκε να διαγράψει στο σύνολό της την παράγραφο 2, γιατί δεν ήταν νομοτεχνική βελτίωση. Οταν ο προεδρεύων τον ρώτησε αν διαγράφεται ολόκληρη η παράγραφος 2, ο Γεωργιάδης απάντησε «ακριβώς». Δεν είπε ότι διαγράφεται μόνο ένα τμήμα της παραγράφου 2 και πως η υπόλοιπη παραμένει, ισχυριζόμενος ότι δεν συνιστά νομοτεχνική βελτίωση.

Ο Γεωργιάδης είχε πρεμούρα να περάσει από τις 12 Απρίλη η νέα διάταξη γα τον προσωπικό γιατρό, που ικανοποιούσε την απαίτηση των ιδιωτών γιατρών (παθολόγων και γενικών γιατρών) να είναι προσωπικοί γιατροί χωρίς να συνάπτουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και παράλληλα να έχουν το δικαίωμα να δημιουργούν και να τηρούν ιατρικό φάκελο για κάθε ασθενή. Και αυτή τη νομοθετική ρύθμιση ουσίας τη βάφτισε «νομοτεχνική βελτίωση» και την έχωσε στην περιβόητη παράγραφο 2. Ο Κατρίνης τον διευκόλυνε να τη νομοθετήσει, με την άθλια διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω (πρώτα τη διέγραψε και μετά την επανέφερε, με τον Κατρίνη να μην αντιδρά και με τον Καλαματιανό να έχει αποχωρήσει.

Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού νομοθετήθηκε από το δίδυμο Πλεύρη-Γκάγκα (Ν. 4931/2022). Με την κατάργησή του προκαλείται όφελος στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς οι ασθενείς που θα προσφεύγουν στο νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού θα πληρώνουν από την τσέπη τους.

ΥΓ. Πέρασε μια βδομάδα από τότε που ο Γεωργιάδης δήλωσε ότι αποσύρει τη διάταξη για το νοίκιασμα των χειρουργείων του ΕΣΥ σε ιδιώτες, που πραξικοπηματικά προσπάθησε να περάσει σαν «νομοτεχνική βελτίωση» και πως θα την επανέφερε άμεσα, την επόμενη εβδομάδα (15-19 Απρίλη) ως τροπολογία. Μέχρι σήμερα δεν την έχει καταθέσει (για τους λόγους που αναφέραμε στην αρχή, οι οποίοι τον οδήγησαν στην επιλογή της πραξικοπηματικής βάφτισης της ρύθμισης σαν «νομοτεχνική βελτίωση»).

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις