Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Ανοίγει» η ατζέντα των ελληνοτουρκικών: Η ονομασία των Στενών, η Σύμβαση του Μοντρέ και η σκακιέρα της ΝΑ Μεσογείου

Η «συζήτηση» για τα ελληνοτουρκικά και τις διευθετήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο, μόλις ξεκίνησε

Η ατζέντα για τα ελληνοτουρκικα φαίνεται πως «μπαίνει» για τα καλά στο προσκήνιο. Η αρχή, όπως όλα δείχνουν, αφορά την ονομασία των Στενών στους χάρτες των περιοχικών σχεδίων (regional plans) του ΝΑΤΟ, την άρρητη απόρριψη από πλευράς Τουρκίας της Σύμβασης του Μοντρέ καθώς και η γενικότερη στρατιωτική παρουσία Ρωσίας και ΝΑΤΟ στη ΝΑ Μεσόγειο. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η Τουρκία έχει εγείρει ισχυρές αντιδράσεις στην κατάρτιση των χαρτών, βάζοντας «βέτο» στον τρόπο ονομασίας των Στενών, αλλά και στην αναφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία η Άγκυρα δεν αποδέχεται. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η αμερικανική πρόταση προβλέπει διπλή ονομασία για τα Στενά και απαλοιφή των βασικών ονομασιών στους χάρτες προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να μην υπάρχει η ανάγκη αναφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αυτή να περιγράφεται με συντεταγμένες.

Η αμφισβήτηση της Σύμβασης του Μοντρέ

Ελλάδα και Τουρκία διαφωνούν για τον τρόπο περιγραφής των Στενών τα οποία η Αθήνα κατονομάζει με βάση όλα όσα προβλέπονται από τη Σύμβαση του Μοντρέ (1936), ήτοι Στενά Δαρδανελλίων, Στενά Βοσπόρου και Θάλασσα Μαρμαρά.

Κατά την τουρκική αντίληψη τα Δαρδανέλλια είναι «στενά Τσανάκαλε», ο Βόσπορος «στενά Ιστανμπούλ», ενώ κρατάει την ονομασία της θάλασσας του Μαρμαρά.

Από την ελληνική πλευρά προς άρση του αδιεξόδου είχε προταθεί ο όρος «maritime choke points» (όρος που αποδίδει στενά θαλάσσια περάσματα όπου μπορεί να προκύψει συμφόρηση), που πάντως απορρίφθηκε από την Αγκυρα.

Ως εκ τούτου -πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα- οι Αμερικανοί έχουν προτείνει να υπάρχει στα σχέδια σαφής αναφορά ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τη δική της ονομασία για τα Στενά (Turkish Straits), ενώ οποιοδήποτε άλλο μέλος μπορεί να χρησιμοποιήσει την ορολογία που υφίσταται στη Σύμβαση του Μοντρέ που ρυθμίζει το καθεστώς των Στενών και αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένη συνθήκη.

 

Προς το παρόν η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση, παρά το γεγονός ότι οι αντιπρόσωποι των υπόλοιπων χωρών ουσιαστικά υποχώρησαν. 

Βέτο Αγκυρας για την ονομασία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Μια πολύ πιο ευρείας αποδοχής συμβιβαστική πρόταση επικράτησε για το ζήτημα της ονομασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο οποίο ουσιαστικά είχε θέσει βέτο η Αγκυρα.

Το σύνολο των περιοχών που περιγράφονται στους νέους επιχειρησιακούς χάρτες του ΝΑΤΟ θα αποδίδεται με γεωγραφικές συντεταγμένες. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα αποδίδονται μόνο τα συγκεκριμένα σημεία στην Ανατολική Μεσόγειο όπου αφορούν τα δικαιώματα και την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά το σύνολο των περιοχών στις οποίες θα δραστηριοποιούνται (για γυμνάσια ή αποστολές) οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Στρατιωτικό πάρτι στη ΝΑ Μεσόγειο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θαλάσσια περιοχή από τα ανοιχτά των Κυθήρων, όπου το Ρωσικό Ναυτικό διαθέτει αγκυροβόλιο, μέχρι και τη Συρία όπου υπάρχει η ναυτική βάση της Ταρτούς, αποτελεί χώρο εντατικής επιχειρησιακής δράσης με μεγάλη παρουσία πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις