Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ανασχηματισμός: Πιο νεοφιλελεύθερα, πιο ακροδεξιά και πιο ελεγχόμενα από το Μαξίμου

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου κυβερνητικού σχήματος που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ρόλος του Βορίδη στο Εσωτερικών και του Χατζηδάκη στο Εργασίας

Ανασχηματισμός που … επιβραβεύει τους υπουργούς που είναι υπεύθυνοι για την διαχείρισης της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, ενώ ταυτόχρονα..

Ανασχηματισμός που … επιβραβεύει τους υπουργούς που είναι υπεύθυνοι για την διαχείρισης της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, ενώ ταυτόχρονα προδιαθέτει για σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα εναντίον των εργαζομένων, όπως και για ενίσχυση των ακροδεξιών χαρακτηριστικών της κυβέρνησης. Αυτή είναι – με λίγα λόγια – η εικόνα του νέου κυβερνητικού σχήματος όπως προέκυψε μετά τις ανακοινώσεις του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη για το καινούργιο κυβερνητικό σχήμα.

Ας δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά του:

— Δεν υπάρχουν μετακινήσεις στα υπουργεία που είναι κάτι παραπάνω από σαφής η κυβερνητική αποτυχία: Τα οικονομικά – παραγωγικά υπουργεία (Οικονομικών – Ανάπτυξης) παραμένουν ως έχουν με τον Χρήστο Σταϊκούρα να «κεφαλαιοποιεί» το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε εναντίον του πρόταση μομφής τον περασμένο χρόνο και έτσι να παραμένει στην θέση του, με τον αναπληρωτή υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη όμως να έχει τις πλέον ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Στην θέση της παραμένει και η Νίκη Κεραμέως παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει με τις επιλογές της στον χώρο της εκπαίδευσης, το φιάσκο με τις μάσκες στα σχολεία αλλά και την ανύπαρκτη προετοιμασία το καλοκαίρι ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Αλώβητη και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, που είχε στην ευθύνη του την δημόσια υγεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να παίρνει κι ένα είδος … μπόνους μια και να αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή υπουργό. Αμετακίνητος και ο Χάρης Θεοχάρης παρά το αλλοπρόσαλλο άνοιγμα του τουρισμού στο οποίο εν πολλοίς οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων όπως και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που ανταμείβεται για την δημιουργία ενός σκληρού αυταρχικού μηχανισμού στην ΕΛ.ΑΣ που η λειτουργία του είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

— Η τοποθέτηση του ακροδεξιού Μάκη Βορίδη, στο υπουργείο Εσωτερικών, οφείλει να διαβαστεί παράλληλα με την τοποθέτηση της Σοφίας Βούλτεψη στην θέση της υφυπουργού αρμόδιας για το προσφυγικό Σοφίας Βούλτεψη και την τοποθέτηση του Στέλιου Πέτσα ως αναπληρωτή υπουργού για ζητήματα αυτοδιοίκησης. Στην πραγματικότητα στην θέση του Τάκη Θεοδωρικάκου διορίζεται μία 5άδα κυβερνητικών στελεχών (Βορίδης-Μηταράκης-Πέτσας- Βούλτεψη – Καλαφάτης,υφυπουργός Εσωτερικών) με σκληρό αντι-μεταναστευτικό πρόσημο που περιλαμβάνει 2 στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρόκειται για ένα σχήμα που όπως φαίνεται θα κληθεί να καλύψει έναν διπλό στόχο: Την διαχείριση των τοπικών κομματικών οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας που είχαν «παράπονα» από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΣ, ιδίως όσον αφορά τα θέματα της μεταναστευτικής πολιτικής. Επίσης πρόκειται για ένα σχήμα που σε μελλοντικό χρόνο θα μπορεί να προετοιμάσει εκλογικές διαδικασίες εάν κι εφόσον επαληθευθούν τα – αμφίβολα- σενάρια περί εκλογών μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

— Άκρως ανησυχητική η μετακίνηση του «κλασικού» νεοφιλελεύθερου Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Εργασίας όπου θα γίνει δίδυμο με τον «εκσυγχρονιστή» υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ολοκλήρωσε τη «δουλειά» του στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ψηφίζοντας δύο νομοσχέδια με ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη για τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της πολεοδομίας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό ακριβώς φαίνεται να αναμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για το υπουργείο Εργασίας. Ιδίως από την στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναγγείλει την συθέμελη αλλαγή στην εργατική νομοθεσία με περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, θεσμοθέτησης απλήρωτων υπερωριών, ελαστικοποίηση ωραρίου με κατάργηση του 8ωρου.

— Τέλος ενισχύεται το «επιτελείο» του Μαξίμου με τον Θόδωρο Λιβάνιο, στέλεχος με ειδίκευση σε ζητήματα εκλογικών διαδικασιών. Θυμίζουμε ότι το κυβερνητικό σχήμα παραμένει σε καθεστώς «κεντρικής εποπτείας» με βάση και την νομοθεσία για το επιτελικό κράτος, που ήταν το πρώτο που ψηφίστηκε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ τον Αύγουστο του 2019.

Στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής ομάδας αναλαμβάνει ο Γιάννης Μπουγάς στην θέση του Σταύρου Καλαφάτη προκειμένου – όπως ακούγεται- να υπάρχει μεγαλύτερη συνοχή. Ο Γιάννης Μπουγάς έδωσε άλλωστε διαπιστευτήρια όταν θήτευσε ως πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής για την παραπομπή του Δ.Παπαγγελόπουλου. Ενισχύεται έτσι ακόμη περισσότερο ο έλεγχος του Μαξίμου και στην κοινοβουλευτική ομάδα. Εκεί αναλαμβάνει την θέση «παρηγοριάς» του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ο Γιάννης Βρούτσης.

Σχετικά θέματα

Απόψεις