Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ακροδεξιά, «μετα-μπογδανικά» σενάρια

Ο βασικός πολιτικό λόγος που η σεναριολογία αναπτύσσεται,δεν αφορά το μικρής πολιτικής αξίας πρόσωπο του Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Κυρίως σχετίζεται με την πρόθεση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας να «φυλάξει τα δεξιά της»

Σενάρια, σεναρίων, ω σενάρια! Πολύ μελάνι και φαιά ουσία καταναλώνεται τις τελευταίες ώρες στη δημόσια σφαίρα σχετικά με τις  εξελίξεις..

Σενάρια, σεναρίων, ω σενάρια! Πολύ μελάνι και φαιά ουσία καταναλώνεται τις τελευταίες ώρες στη δημόσια σφαίρα σχετικά με τις  εξελίξεις που μπορεί να πυροδοτήσει η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από τη Νέα Δημοκρατία, ιδίως για το χώρο της ακροδεξιάς.

Το γεγονός ότι η υπόθεση αφορά ένα πρόσωπο με έντονα -ή μάλλον κυρίαρχα- στοιχεία φαιδρότητας δεν φαίνεται να εμποδίζει την έκφραση της δημιουργικής πολιτικής φαντασίας. Μια υπόθεση στην οποία εμπλέκονται ακόμη και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο βασικός πολιτικό λόγος που η σεναριολογία αναπτύσσεται,δεν αφορά το μικρής πολιτικής αξίας πρόσωπο του Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Κυρίως σχετίζεται με την πρόθεση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας να «φυλάξει τα δεξιά της» και μάλιστα με επιθετικό τρόπο: Επιχειρώντας να διεισδύσει και να ελέγξει πολιτικά τον χώρο της ακροδεξιάς που είναι ιδιαίτερα ρευστός μετά την πολιτική και οργανωτική κατάρρευση της Χρυσής Αυγής. Η Ν.Δ βρίσκεται στο μέσο της συνταγματικής θητείας της, οπότε βασικός γνώμονας των πολιτικών επιλογών της εφεξής θα είναι οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Ένα θέμα το οποίο θέλει να αντιμετωπίσει με την απαραίτητη επικοινωνιακή δεινότητα ώστε να διατηρήσει ένα «κεντροδεξιό» προφίλ αλλά και με τον απαραίτητο κυνισμό ώστε να «μαζέψει ψήφους» από οπουδήποτε αυτοί υπάρχουν. 

Στο φόντο αυτό αμέσως μετά την διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ξεκίνησαν τα σενάρια περί δημιουργίας ενός σχηματισμού που θα επιδιώξει να συσπειρώσει τον χώρο της ακροδεξιάς. Στοιχείο στο οποίο συνηγορεί και η δημόσια αντίδραση του διαγραφέντα βουλευτή της Α’Αθήνας, ο οποίος προέβαλε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το αντικομουνιστικό παραλήρημα στο οποίο επιδόθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Βουλή.

Η σχετική φημολογία μιλά για διεργασίες που θα πυροδοτηθούν για την συνεργασία του Κ.Μπογδάνου με άλλα πρόσωπα του χώρου, όπως ο Θάνος Τζήμερος, ο Γιώργος Τράγκας ή ο Φαήλος Κρανιδιώτης. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να εμπλακούν στην διαδικασία αυτή και πρόσωπα που είχαν πολιτευτεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Αξίζει πάντως να σημειώσει κανείς ότι τέτοιου είδους κινήσεις παρουσιάζουν εγγενείς δυσκολίες, κυρίως λόγω του «βοναπαρτισμού» που διακατέχει τέτοιου είδους «ιδιάζουσες προσωπικότητες» (ας το πούμε ευγενικά). Η όλη φημολογία συνδέεται φυσικά με την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση που θα διεξαχθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής και αφορά ένα σκηνικό που ή Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει να πλασαριστεί ως κόμμα της κεντροδεξιάς αλλά θα έχει όμως την δυνατότητα εκλογικής συνεργασίας με ένα κόμμα που θα σχηματιστεί στα δεξιά της εφόσον βέβαια «βγαίνουν τα κουκιά» από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πάντως σε σημερινές δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν ιδιαίτερα αινιγματικός σχετικά με την σχέση Νέας Δημοκρατίας – Μπογδάνου. Σε σημείο μάλιστα που άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο επιστροφής του βουλευτή στη Νέα Δημοκρατία παρά την διαγραφή του. Όπως δήλωσε ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις μελλοντικές εξελίξεις «υπάρχουν πολύπλευρες μετεγγραφές μεταξύ διαφορετικών και ετερόκλητων πολιτικών σχηματισμών, βλέπουμε συμμαχίες μεταξύ σχηματισμών που δε θα το περίμενε κανείς. Είναι προφανές ότι μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο το οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον».

Αξίζει να θυμίσουμε μάλιστα ότι προ ημερών ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε συνάντηση με έναν άλλο παράγοντα της ακροδεξιάς, τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της Ελληνικής Λύσης στη Βουλή, και σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν αφορούσε προσωπικά και όχι πολιτικά ζητήματα. Τέλος να προστεθεί ότι στη δήλωση του μετά την διαγραφή ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, δεν αναφέρθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε και υπήρξε αιχμηρός για την Νέα Δημοκρατία και την ηγεσία της.

Ένα τρίτο σεναριακό πεδίο αφορά τις εξελίξεις μέσα στο ίδιο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Θυμίζουμε ότι την Τρίτη στην Βουλή ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος είπε πως  «ο αντικομουνισμός είναι μία φιλελεύθερη επιλογή, που αποτελεί δικαίωμά μας», επιδιώκοντας ουσιαστικά να υπερασπιστεί το δικαίωμα μίας τέτοιας τάσης στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Ανάλογες απόψεις είναι γνωστό ότι έχουν και άλλοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μερικοί εκ των οποίων το δηλώνουν με κάθε ευκαιρία. Ενδεικτικές περιπτώσεις είναι αυτές του βουλευτή Θεσσαλονίκης Στράτου Σιμόπουλου ή του Κώστα Κυρανάκη ο οποίος εκτίμησε ότι η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου οφείλει να συζητηθεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Αυτά με φόντο το επικείμενο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και την ύπαρξη πλέον ενός σκληρού ακροδεξιού πυρήνα που ήδη υπάρχει στην κυβέρνηση αποτελούμενος από τους Μάκη Βορίδη, Άδωνι Γεωργιάδη και Θανάση Πλευρή. Πάντως η συγκεκριμένη «ακροδεξιά τρόϊκα» για την ώρα έχει στρέψει την προσοχή της (σε ατομικό επίπεδο και όχι συλλογικά) στο να διατηρηθεί εντός του συστημικού παιχνιδιού.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις