Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

10 Έλληνες έχουν περιουσία 26,9 δισ. δολάρια (!) την ώρα που 2,6 εκατομμύρια κινδυνεύουν με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό

Την ώρα που ο πληθωρισμός εκτινάσσεται και η φτώχεια διευρύνεται, στη λίστα Forbes βρίσκονται 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι με συνολική περιουσία που αγγίζει το εξωφρενικό ποσό των 26,9 δισ. δολαρίων.

Συνεχείς είναι οι… επιτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Την ώρα που ο πληθωρισμός συνεχίζει να εκτινάσσεται και η φτώχεια να διευρύνεται, τα στοιχεία είναι αμείλικτα για το ποιους ευνοούν οι πολιτικές της κυβέρνησης, καθώς στη λίστα Forbes βρίσκονται 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι με συνολική περιουσία που αγγίζει το εξωφρενικό ποσό των 26,9 δισ. δολαρίων.

Για να πάρουμε μια εικόνα του τι σημαίνει αυτό το νούμερο, αναφέρουμε ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2023 εκτιμάται στα 23.173 δολάρια σε ονομαστική αξία, ενώ το συνολικό ΑΕΠ της χώρας για το 2023 αντιστοιχεί σε 194,5 δισ. ευρώ (209,82 δισ. δολάρια), που σημαίνει ότι 10 άνθρωποι κατέχουν το 12,82% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας!

Την ίδια στιγμή βέβαια που αυτοί οι 10 δισεκατομμυριούχοι έχουν αυτά τα ασύλληπτα ποσά, την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (πληθωρισμός) στη χώρα μας κινήθηκε τον Μάρτιο με ρυθμό 3,4% ετησίως μετά το 3,2% ένα μήνα πριν, ενώ σε μηνιαίο επίπεδο στη σύγκριση Μαρτίου – Φεβρουαρίου παρουσίασε ισχυρή αύξηση 1,8%. Με αυτόν τον τρόπο εξανεμίζεται ακόμη περισσότερο το ήδη πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων. 

Ταυτόχρονα, όμως, οι επιτυχίες της κυβέρνησης, δεν σταματούν εδώ. Θυμίζουμε μεταξύ άλλων:

— την “κατάκτηση” της δεύτερης θέσης από τέλος (!) στις χώρες της ΕΕ στο επίπεδο της αγοραστικής δύναμης (πρώτη από τέλος είναι η Βουλγαρία) και, φυσικά, 

— ότι το 2023 περισσότερα από 2,5 εκ. άνθρωποι που κατοικούν σε αυτή τη χώρα κινδύνευαν από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό

Συνοψίζοντας: 

Την ώρα που 10 μεγιστάνες του πλούτου κατέχουν το 12,8% του ΑΕΠ της χώρας, η κυβέρνηση με τους «άριστους» χειρισμούς της, φροντίζει όχι μόνο να διασφαλίσει την περαιτέρω ακρίβεια, αλλά και ότι όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού (περίπου 1 στους 5) να βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. 

Πρόκειται, πραγματικά, για ένα ακόμη θεσπέσιο αποτέλεσμα του επιτελικού κυβερνητικού κράτους.

Σχετικά θέματα

Απόψεις