Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΑμερικανοΝΑΤΟϊκο ορμητήριο όλη η χώρα με τη βούλα του «Στρατηγικού Διαλόγου»

Τα πρώτα αποτελέσματα έφερε ο 5ος γύρος «Στρατηγικού Διαλόγου» ΗΠΑ – Ελλάδας στις 9/2 στην Ουάσιγκτον, στα ζητήματα «Αμυνας και..

Τα πρώτα αποτελέσματα έφερε ο 5ος γύρος «Στρατηγικού Διαλόγου» ΗΠΑ – Ελλάδας στις 9/2 στην Ουάσιγκτον, στα ζητήματα «Αμυνας και Ασφάλειας», καθώς όπως αναφέρει σε αποκαλύπτικό του δημοσίευμα ο «Ριζοσπάστης» της Τρίτης 20 Φλεβάρη, οι Αμερικανοί ευθύς αμέσως ξεκίνησαν το άπλωμα δυνάμεών τους από την Ξάνθη έως τη Σούδα και την κάλυψη αναγκών τους σε καύσιμα τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνη του 2025.

Θυμίζουμε ότι ο «Στρατηγικός Διάλογος» μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην πορεία υλοποίησης των επόμενων τριών γύρων έγιναν οι δύο «επικαιροποιήσεις» της Συμφωνίας για τις Βάσεις (MDCA), ανοίγοντας δρόμο ώστε οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις να διευρύνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα, μετατρέποντάς την σε αμερικανοΝΑΤΟικό προμαχώνα, κόντρα σε Ρωσία, Κίνα και άλλα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με τη συναίνεση βέβαια των ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων και μορφωμάτων.

Συγκεκριμένα, προσωπικό και μέσα των Αμερικανών απλώνονται στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, στη Βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, στο στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη, στο στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου, στο Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο Πιερίας, ενώ, τέλος, επεκτείνουν κι άλλο τις εγκαταστάσεις τους στη ναυτική τους βάση στη Σούδα, όπως και στο αεροπορικό σκέλος της βάσης.

«Αξιοποιούν», επίσης, το Πεδίο Βολής Αρμάτων Ξάνθης (ΠΒΑΞ) στο στρατόπεδο «Τριανταφυλλίδη» στο Πετροχώρι για κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις.

Εξάλλου, με την καταστροφή στην Αεροπορική Βάση στο Στεφανοβίκειο από την πλημμύρα, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ να μετασταθμεύουν πλέον για πολύμηνες ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας Ημαθίας (έδρα του Κέντρου Εκπαίδευσης Αεροπορίας Στρατού – ΚΕΑΣ – και του Τάγματος Προκεχωρημένης Αεροπορικής Εκπαίδευσης στα ελικόπτερα. Κοντά στο προαναφερόμενο Πεδίο Βολής Αρμάτων Λιτοχώρου, το οποίο οι Αμερικανοί ελικοπτεράδες αξιοποιούν για ασκήσεις).

Σε αυτό το πλαίσιο και με λυμένα τα χέρια για τα …περαιτέρω, οι Αμερικανοί κανονίζουν παραδόσεις καυσίμων για χρήση από τις δυνάμεις τους στην Ελλάδα, «για περίοδο ενός (1) έτους ή έως τις 30 Απριλίου 2025, με παραδόσεις έως τις 31 Μαΐου 2025», όπως ξεκαθαρίζεται στα σχετικά έγγραφά τους που παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».

Ολες οι ποσότητες που δίνουν αφορούν γαλόνια ΗΠΑ στους 60 βαθμούς Φαρενάιτ («UG6») και μοιράζονται ανά στρατιωτική βάση και ανά τύπο καυσίμου ως εξής:

— Στη Σούδα («NSA SOUDA BAY») 56.000 UG6, τύπος καυσίμου βενζίνη Premium Unleaded (ULG), με περίοδο παραδόσεων από 1/5/24 ως 30/4/25, σε υπόγεια δεξαμενή («BELOW GROUND TANK») στη θέση εντός Βάσης «SERVICE STATION – 79A».

— Στο Στεφανοβίκειο 73.000 UG6, τύπος καυσίμου JP-8 με βάση την κηροζίνη και περίοδο παραδόσεων από 1/5/24 ως 30/4/25. Σημειωτέον, τάγματα ελικοπτέρων των Αμερικανών μεταστάθμευαν κάθε χρόνο στην Αεροπορική Βάση Στεφανοβικείου – έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού – ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ. Μετασταθμεύσεις στο πλαίσιο περιοδικών αναπτύξεων ταξιαρχιών της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ σε ό,τι οι ίδιοι ονομάζουν «ευρωπαϊκό πεδίο επιχειρήσεων». Μετά την καταστροφή της βάσης με την υπερχείλιση της Κάρλας θεωρείται δεδομένο ότι οι παραδόσεις των καυσίμων θα γίνουν στο προαναφερόμενο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας Ημαθίας.

— Στο Στεφανοβίκειο άλλα 73.000 UG6, αλλά σε τύπο καυσίμου F34 με βάση και αυτό την κηροζίνη και περίοδο παραδόσεων από 1/5/24 ως 30/4/25. Αλλο ένα αποκαλυπτικό σημείο για τους σχεδιασμούς των Αμερικανών όπως θα ξεδιπλωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στο ελληνικό ανάγλυφο, στα έγγραφά τους γίνεται καθαρό ότι τα καύσιμα θα αποθηκευτούν σε θηριώδη βυτιοφόρα (8 HEMTT TANKER και 4 Tank Rack Module – TRM) της 12ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ (12th CAB). Σταθμεύει μόνιμα στη Γερμανία, υποστηρίζοντας τις αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική, διασπείροντας κατά καιρούς στοιχεία της και στη χώρα μας για κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Στέλνει βυτιοφόρα της γιατί θα στείλει και ελικόπτερά της.

— Στη Σούδα άλλα 46.000 UG6, τύπος καυσίμου βενζίνη Premium Unleaded (ULG), με περίοδο παραδόσεων από 1/5/24 ως 30/4/25, σε άλλη υπόγεια δεξαμενή στη θέση εντός Βάσης «SERVICE STATION – 79Β», όπως και σε βυτιοφόρο (MOBILE REFUELER – FUEL TRUCK).

— Στη Σούδα ξανά, 40.000 UG6, αλλά αυτήν τη φορά ντίζελ, με περίοδο παραδόσεων από 1/5/24 ως 30/4/25, σε άλλη υπόγεια δεξαμενή στη θέση εντός Βάσης «SERVICE STATION – 79C», όπως και σε βυτιοφόρο.

— Στην Αεροπορική Βάση Λάρισας 96.000 UG6 ντίζελ, με περίοδο παραδόσεων από 1/5/24 ως 30/4/25.

 Στο στρατόπεδο «Τριανταφυλλίδη» στην Ξάνθη 73.000 UG6, τύπος καυσίμου JP-8 με βάση την κηροζίνη και περίοδο παραδόσεων από 1/5/24 ως 30/4/25. Στα έγγραφα των Αμερικανών γίνεται καθαρό ότι θα αποθηκευτούν σε βυτιοφόρα (6 HEMTT TANKER και 2 Tank Rack Module – TRM) της προαναφερόμενης 12th CAB. Παραπέρα, τα ίδια τα έγγραφα των Αμερικανών αναφέρουν ότι η χωρητικότητα των βυτιοφόρων που θα στείλουν στην Ξάνθη είναι στα 18.800 γαλόνια, οπότε θα τα ξαναγεμίσουν αρκετές φορές για να καλύψουν τις εξόδους των ελικοπτέρων που θα στείλουν στην περιοχή για βολές και άλλες ασκήσεις στο προαναφερόμενο ΠΒΑΞ και όπου αλλού επιλέξουν να εξασκήσουν τις φονικές τους ικανότητες.

— Αλλωστε, στο στρατόπεδο «Τριανταφυλλίδη» προγραμματίζεται να παραδοθούν και άλλα 73.000 UG6, αλλά σε τύπο καυσίμου F34 με βάση και αυτό την κηροζίνη και περίοδο παραδόσεων από 1/5/24 ως 30/4/25. Και αυτό θα αποθηκευτεί στα βυτιοφόρα.

— Τέλος, στη Σούδα θα πάνε άλλα 51.000 UG6 ντίζελ με περίοδο παραδόσεων από 1/5/24 ως 30/4/25. Θα αποθηκευτούν σε 12 υπόγειες και υπέργειες δεξαμενές, άλλες από αυτές που καταγράφηκαν προηγουμένως, σημάδι κι αυτό της γιγάντωσης της Σούδας σε υποδομές και δυνατότητες ώστε να παίζει ρόλο βασικού κόμβου υποστήριξης των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων που επιχειρούν από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Μεσόγειο κι από τη Βόρεια Αφρική έως τον Ινδικό.

Σχετικά θέματα

Απόψεις